Yüksek yağlı beslenme alzheimer ve tasaya niye oluyor!

Osman

Global Mod
Global Mod
Katılım
25 Mar 2021
Mesajlar
88
Puanları
6
Yeni araştırmalar, yağlı yiyeceklerin sadece belinizi genişletmeyle kalmayıp, bununla birlikte Alzheimer hastalığını ağırlaştırabileceğini, depresyon ve telaşa niye olabileceğini gösteriyor.

UniSA nörobilimcileri Profesör Xin-Fu Zhou ve Doçent Hekim Larisa Bobrovskaya tarafınca yürütülen memleketler arası bir araştırma, 30 hafta boyunca yüksek yağlı bir diyetle beslenen fareler içinde açık bir ilişki kurarak diyabete niye oldu ve çabucak sonrasında anksiyete geliştirme dahil bilişsel yeteneklerinde bozulma oldu.

Bozulmuş bilişsel fonksiyonu olan farelerin, beyin değişikliklerinin niye olduğu zayıf metabolizma niçiniyle çok kilo alma olasılıkları daha yüksekti.

UniSA nörobilimci ve biyokimyacı Doçent Larisa Bobrovskaya, araştırmanın, 2050 yılına kadar 100 milyon hadiseye ulaşacağı kestirim edilen, kronik obezite ve Alzheimer hastalığı ile ilişkilendiren artan delillere katkıda bulunduğunu söylüyor.

Doç. Dr. Bobrovskaya, “Obezite ve diyabet, merkezi hudut sistemini bozarak psikiyatrik bozuklukları ve bilişsel gerilemeyi şiddetlendiriyor. Bunu farelerle yaptığımız çalışmada gösterdik” diyor.

Çalışmada, fareler, sekiz haftalıktan başlayarak 30 hafta boyunca standart bir diyete yahut yüksek yağlı bir diyete rastgele ayrıldı. Besin alımı, beden yükü ve glikoz düzeyleri, glikoz ve insülin tolerans testleri ve bilişsel fonksiyon bozukluğu ile bir arada farklı aralıklarla izlendi.

Yüksek yağlı diyetle beslenen fareler epeyce kilo aldı, insülin direnci geliştirdi ve standart bir diyetle beslenenlere kıyasla olağandışı davranmaya başladı.

Genetiği değiştirilmiş hastalığı olan fareler, yüksek yağlı diyetle beslenirken beyinlerinde kıymetli bir biliş bozulması ve patolojik değişiklikler gösterdi.

Doç. Dr. Bobrovskaya, “Obez bireylerin depresyon geliştirme riski yaklaşık yüzde 55 artar ve diyabet bu riski ikiye katlar” diyor.

“Bulgularımız global obezite salgınını ele almanın kıymetinin altını çiziyor. Obezite, yaş ve diyabet kombinasyonunun bilişsel yeteneklerde, Alzheimer hastalığında ve öbür akıl sıhhati bozukluklarında düşüşe yol açması fazlaca olası.”

Makale Kaynağı:
 
Üst