Yarım asırdır ürettiği UD’ları hem çalıyor hem satıyor

Pinar

Global Mod
Global Mod
Yarım asırdır ürettiği UD‘ları hem çalıyor hem satıyor

Ürettiği UD’ları biroldukça ülkeye ihraç ediyor

GAZİANTEP – Gaziantepli 70 yaşındaki Ünal Şenpekmezci, 50 yıldır Ud üreterek kendine has üslupla çalıyor. Şenpekmezci, ürettiği udları biroldukça ülkeye de ihraç ediyor.

Gaziantep’te, 20 yaşında merak sardığı Ud’u hem çalmayı birebir vakitte yapmayı öğrenen 70 yaşındaki Ünal Şenpekmezci, küçük odasında kurduğu atölyesinde her basamağını ihtimamla işleyerek klasik ve elektro ud üretiyor. 1971 yılından beri bölümün ortasında olan Şenpekmezci, ud imalinde bilhassa ceviz ağacının değerli olduğunu vurguluyor. Ud çalmanın da, üretiminin de epeyce şiddetli olduğunu belirten Şenpekmezci, ürettiği eserleri kendisi test ediyor. Şenpekmezci, ürettiği udları biroldukca ülkeye de ihraç ediyor.

“50 yıldır hem yapıyor hem çalıyorum”

50 yıldır ud yapıp çaldığını tabir eden Ünal Şenpekmezci, “1951 Gaziantep doğumluyum. Ben öğretmendim. O senelerda yaz tatillerinde buraya gelirdim. Burada Aziz usta dediğimiz Ud yapan bir amcamız vardı. Onun yaptığı Udların cilasını falan yapardım. Bana nasıl yaptığını anlatırdı. Ud yapmak benim hiç aklıma gelmezdi. daha sonrasında baktım yapmaya başlamışım. 1970’li senelerda çalmaya başladım. Bu bölgede hem yapıp hem çalan usta yoktur. Tahminen Türkiye’de birkaç kişi vardır. Hem yapıp hem çalanın sayısı fazlaca azdır. Bu işi yapan da epey az, zira geliri epey az. 50 yıldır hem yapıyorum, hem çalıyorum” dedi.

“Hem yurt içi hem yurtdışına gönderiyorum”

Yaptığı Udları hem yurt içi birebir vakitte yurt dışına sattığını belirten Şenpekmezci, “Yurt ortasından biroldukça yere gönderiyorum. Ayrıyeten yurt haricinde da Almanya başta olmak üzere kimi ülkelere Ud sattım” formunda konuştu.

“En düzgün UD ceviz ağacından yapılandır”

Ud imalinde en ülkü ağacın Bitlis-Siirt yöresine ilişkin olan ceviz ağacından olduğunu söyleyen Şenpekmezci, “Ud üretimi için en ülkü ağaç tekne için Siirt-Bitlis yöresinin cevizidir. Ben de bulunan ağaçlar 20-25 yıllık ağaçlar. Artık bunlar yoktur. Bunu benden daha sonraki jenerasyonlara aktarmak için birine bırakmak isterim lakin talip yok. Zira bu iş zahmetlidir. Sabır ister, yetenek ister. Yaklaşık 3-5 sene bunun çömezliği sürüyor. O yüzden kimse heveslenmiyor” diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Önder Olgun