Torosların koynundaki hoşluk Altınbeşik Mağarası

Pinar

Global Mod
Global Mod
Katılım
25 Mar 2021
Mesajlar
2,012
Puanları
36
ANTALYA (İHA) – Torosların koynundaki hoşluk Altınbeşik Mağarası

Mağaraya 6 ayda 60 bin ziyaretçi

ANTALYA – Antalya’da kapalı kaldığı yaklaşık iki yılın akabinde 6 ay evvel kapılarını bir daha açan Altınbeşik Mağarası ziyaretçi rekoru kırdı. Mağarayı 6 ayda 60 bin ziyaretçi gezdi.

Antalya’nın İbradı ilçesindeki Türkiye’nin en büyük, dünyanın üçüncü büyük yer altı gölüne sahip Altınbeşik Mağarası, her geçen gün yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. İki yıl ortadan daha sonra kapılarını 6 ay evvel yediniçin açan Altınbeşik Mağarasını 60 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti.

Sodalı suyu ötürüsıyla turkuaz renginde

Antalya’da iki yıl ortadan kapılarını bir daha açan Altınbeşik Mağarası’nı 6 ayda 60 bin kişi ziyaret etti. Yeraltı gölü üzerinde masmavi sularında gezilebilen mağara yerli ve yabancı turistlerin akınına uğradı. Sodalı suyu ötürüsıyla turkuaz renginde olan göl, mağaranın içine süzülen ışıklarla ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor. Mağaranın içine botlarla giren ziyaretçiler, kürek çekerek gizemli bir seyahate çıkıyor.

İbradı ilçesi Eserli Mahallesi’nin güneydoğusunda bulunan Altınbeşik Mağarası Ulusal Parkı ortasındaki mağara, Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın 3’üncü büyük yer altı gölüne sahip. Denizden 450 metre yükseklikte, İbradı’ya 13.5 kilometre, Ürünlü’ye 4 kilometre aralıktaki mağaraya, 250 metre uzunluğundaki bir yer altı gölü üzerinden botla, ekipmansız girilebiliyor. Bilhassa bahar ve yaz aylarında günübirlik cinslerle gelen yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken mağara, mükemmel görsel zenginliğiyle fotoğraf tutkunlarının da gözdesi.

Antalya’nın İbradı ilçesi Eserli Mahallesi hudutları içerisinde bulunan mağara yerli ve yabancı ziyaretçilerinin akınına uğruyor. Yaklaşık 6 ay içerisinde 60 bin kişinin ziyaret ettiği mağarayı ortalama ayda bin kişi ziyaret etti. Seyahat botları ile mağaranın hoşluklarını keşfe çıkan ziyaretçiler, Antalya’nın bu cennet köşesine hayran kaldı.

Mağaranın işletmesini yürüten İbradı Belediyesi çalışanı ve Altınbeşik Mağarası işletme sorumlusu Yılmaz Özdoğan, mağaranın Mağaranın yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafınca büyük ilgi gördüğünü dikkat çekti. Özdoğan, bilhassa fotoğraf tutkunlarının mağaranın sunduğu görsel zenginliğe hayran kaldığını tabir ederek, “Mağarayı ziyaret edenlere en kaliteli hizmeti sunmak ve kentimizin tanıtımına katkı sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

“6 ayda 60 bin ziyaretçi”

“12 ay açık kalacak”

Altınbeşik Mağarasının daha evvelki senelerda kış mevsiminde kapatılarak hizmet vermediğini anlatan Özdoğan, “Mağaramız bundan sora yaz ve kış hizmet vermeye devam edecek. Daha evvelki devirlerde kışın mağara ziyaretçilere kapatılıyormuş. İbradı Belediyesi olarak havaların yağışlı olmadığı periyotlarda Mağaramız yaz ve kış 12 ay açık kalacak. Ziyaretçilerimize 12 hizmet vermeye devam edeceğiz. bu vakitte alternatif turuzm için Antalya’yı yeğleyen herkesi Mağaramıza bekliyoruz. Hava koşulları müsaade ettiği sürece yağmur kar olmadığı sürece mağaramız 12 ay açık kalacak”

“Mağara’nın içerisindeki sıcaklık yaz kış 16 derece”

Mağara’nın içerisindeki ısının yaz kış 16 derece olduğunu dikkat çeken Özdoğan, “Mağaranın suyu minareli bakımından hayli güçlü sodalı bir su. En derin olduğu yer 16 metredir,. Birinci kattaki gölümüz 250 metre uzunluğunda olan yeraltı gölüdür. Mağaranın içerisindeki ısı yaz ve kış 16 derecedir. İçerinin ısısını suyun soğukluğu belirliyor”

“Yağışlar ile bir arada su düzeyi yükseldi”

Havaların yağışlı gitmesi sebebi ile Mağara’ın su düzeyinin yükseldiğini söyleyen Özdoğan, “Yağışların başlaması ile bir arada mağaramızda su düzeyi yaklaşık 4 metre yükseldi. Altınbeşik Ulusal parkına gelince girişinden itibaren tam manasıyla bir su cennetine gireceksiniz. Girişte mükemmel bir dere. çabucak sonrasında bir ırmak, ve Mağara’nın girişinde ise mükemmel bir göl ve sonunda mükemmel bir şelale ile ziyareti tamamlayacaksınız” diye konuştu.

“Mağaranın maskotu “Tekir” kedinin bot keyfi”

Mağara vazifelilerinin yavru iken büyüttükleri “Tekir” kedi de bota binerek ziyaretçiler ile birlikte mağarayı geziyor. Ziyaretçiler ile her seferinde seyahat botuna binen Tekir kedi, botun üzerinde oturarak ziyaretçiler ile bir arada gezisini tamamlıyor. Ziyaretçiler ise Tekir kedinin korkmadan bota binmelerini şaşkınlıkla izliyorlar.

İstanbul’dan ailesi ile bir arada mağarayı ziyarete gelen Muhammet Ali Şimşek, İstanbul’da ikamet ettiğini ve Altınbeşik Mağarasına ziyarete geldiğini söylemiş oldu. Altınbeşik Mağarasının Türkiye’nin en büyük yeraltı gölü mağarası olduğunu ve epey merak ettiğini anlatan Şimşek, “Altınbeşik mağarasını internetten ve toplumsal medyadan takip ediyordum. Bize burayı görmemiz için arkadaşlarımız tavsiye etmişlerdi. Burası fazlaca hoş bir yer. Merak ettik geldik. her insanın gelip görmesini tavsiye ediyorum. Burası dünya olağanüstüsü epey hoş bir yer. Buraya geldiğim için fazlaca memnunum. Burası Dünyanın üçüncü, Türkiye’nin ise en büyük yeraltı gölü mağarası. Burası nitekim çok hoş görülmeye kıymet bir yer. Gerçekten burasının her insanın gelip germesi gereken bir yer. Açıkçası burayı gelip bakılırsan arkadaşların anlattıkları ile biliyorduk. Bence arkadaşların anlattıkları yaşananların yanında az kalıyor. Gelip görmekte epeyce yarar var. Sahiden burasının coğrafyası, görünümü ile epey hoş bir yer. Burası anlatılmayla bitmez. Bence uzaktan yahut yakından gelinip görülmesi gereken bir yer” diye konuştu.


İhlas Haber Ajansı / Ayşe Çatlı – Son Dakika Haberleri
 
Üst