Perakende ve hizmet kesiminde inanç gerilerken inşaat bölümünde arttı

bencede

New member
Katılım
12 Eki 2020
Mesajlar
1,180
Puanları
0
Perakende ve hizmet kesiminde inanç gerilerken inşaat bölümünde arttı Investing.com – Hizmet, perakende ve inşaat ticaret dallarında yer alan şirketlerin ekonomik ön görülerinden hazırlanan sektörel itimat endeksi Temmuz ayı sonuçları belirtildi.

TÜİK’in hazırladığı rapora bakılırsa son ayda itimat, hizmet ve perakende ticaret kesimlerinde düşerken inşaat dalında yükseldi. Hesaplama yapılırken 0 ila 200 aralığında kıymet verilen sonuçların 100 altında olması bölüme olumsuz bakış açısını gösterir.

Uzun müddettir 100 düzeyi altında olan inşaat bölümünde itimat, son ayda %2,4 artarak 85 düzeyine çıktı. Son ayda bir toparlanma görülse de daldaki negatif hava devam ediyor.

Temmuz’da aylık en çok düşüş %4,5 ile perakende ticaret kesiminde yaşandı. Gösterge 113,4’e gerileyerek son bir ayılın en düşük düzeyine indi. Hizmet dalında %1,5 oranında düşüş yaşandı ve endeks 117,8’e indi.

Uzun müddettir inşaat dalında gerileme olmasında artan maliyetlerin tesiri vardı. Bilhassa demir ve emtia kümesindeki artış bölümdeki üretimi düşürdü.

Son ayda en çok perakende satışlarda düşüş olmasında ise tüketici talebinde görülen zayıflamanın tesiri var.

Yazar: Deniz Engin
 
Üst