MSA ‘Gıda Bilgisi Temel Eğitimdir’ projesiyle çocuklara sağlıklı ve istikrarlı beslenmeyi öğretecek

Ryan

Global Mod
Global Mod
Katılım
25 Eyl 2020
Mesajlar
13,303
Puanları
36
MSA ‘Gıda Bilgisi Temel Eğitimdir’ projesiyle çocuklara sağlıklı ve istikrarlı beslenmeyi öğretecek
17 yıldır yiyecek-içecek eğitimi konusunda faaliyet gösteren Mutfak Sanatları Akademisi (MSA), Ulusal Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Sarıyer Kaymakamlığı ile değerli bir projeye imza attı. MSA, besin bilgisini çocukların temel eğitimine ve günlük hayatına sokmak için başlatmış olduğu ‘Gıda Bilgisi Temel Eğitimdir’ projesiyle bir arada okul öncesi, ilkokul ve ortaöğretim öğrencileriyle buluşarak onlara sağlıklı beslenmenin kıymetini yaş kümelerine uygun olarak eğlenceli aktiviteler ve eğitimlerle anlatacak.

Tüm dünyayı tesiri altına alan global salgınla bir arada sağlıklı ve istikrarlı beslenmenin insan sıhhati için değeri daha net anlaşılmaya başlandı. Sağlıklı ve istikrarlı beslenmenin kıymeti günümüzde her geçen gün daha fazla bilinirlik kazansa da bunun bir alışkanlığa dönüşmesi çocukluk periyodunda edinilen bilgi ve alışkanlıklara dayanıyor. Çocuklukta sahip olunan beslenme alışkanlığı, çabucak sonrasındaki hayat evrelerinin de kalitesini farkında olmadıkları ölçüde tanımlıyor. Sağlıklı ve istikrarlı beslenmenin çocukluktan itibaren kazanılması gereken bir alışkanlık olduğuna dikkat çeken Mutfak Sanatları Akademisi (MSA), Ulusal Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Sarıyer Kaymakamlığı ile değerli bir projeye imza attı. MSA, besin bilgisini çocukların temel eğitimine ve günlük ömrüne sokmak için başlatmış olduğu ‘Gıda Bilgisi Temel Eğitimdir’ projesiyle birlikte okul öncesi, ilkokul ve ortaöğretim öğrencileriyle buluşarak onlara sağlıklı beslenmenin değerini, sağlıklı ve istikrarlı beslenmek için neler yapılabileceğini çocukların yaş kümelerine uygun olarak eğlenceli aktivitelerle ve eğitimlerle anlatacak. Projeyle bir arada okullarda ve okul etraflarında öğrencilere sağlanan yemekleri ve yiyecekleri sağlıklı hale getirmek için de adımlar atılacak. Projenin bir uzantısı olarak pilot okullarda pişirilen yahut okullar için pişirilen yemekler için “eğitimcinin eğitimi” programı başlatılarak, bütçe dahilinde lezzetli ve besleyici pahası yüksek hoş yemeklerin de mümkün olduğunu gösterilecek. Ayrıyeten projeyle bir arada #gıdabilgisitemeleğitimdir mottosuyla, besin bilgisinin okul müfredatlarına ilkokuldan itibaren girmesi gerektiğini savunularak, besin bilgisi eğitiminin resmi ve mecburi müfredata girmesi hedefleniyor.

Öğrencilerin toprağa ve materyale değmesine imkan tanınacak

Projenin birinci kademesinde birinci ve ortaöğretim kapsamındaki 6-14 yaş aralığındaki çocukların eğitimleri evvelandirildi. Biri özel başkası devlet okulu olmak üzere iki pilot okul ile iş birliği yapıldı. Belirlenen iki pilot okulda sınıf bazında ve okul devri boyunca devam edecek materyal, gerçek materyal seçimi, yemek hazırlama, yanlışsız pişirme ile ilgili eğitimler verilmeye başlandı. Bu bilgiler sınıf bazında ve yıl boyunca verilmeye devam edilecek. Proje kapsamındaki eğitimler hem online olarak tıpkı vakitte MSA eğitmen şeflerinin okullarda verdikleri eğitimlerle yapılacak. Bu eğitimlerde besinlerin tohumdan sofralara nasıl ulaştığı, tedarik süreçleri, besin güvenliği üzere mevzular işlenecek, bu konularda çocukların sorgulama ve fikir geliştirmelerine imkân yaratılacak. Bu konularda çalışan çeşitli kooperatifler ve teşebbüsleri tanıtılacak. Yapılan iş birlikleriyle bir arada bu kurumlara ve teşebbüslere seyahatler düzenlenerek öğrenciler müşahede ve pratik yoluyla da bilgilendirilecek. Örneğin, klasik tarım hakkında çocukların yerinde müşahede ve pratik yoluyla da bilgilenmeleri sağlanacak, öğrencilerin toprağa ve gerece değmesine imkan tanınacak.

Projenin birinci durağı MEV Dumlupınar İlkokulu oldu

Proje, İstanbul’daki MEV Dumlupınar İlkokulu’nda düzenlenen aktiflikle başladı. 30 kişilik kümeler halinde 4’üncü sınıf öğrencilerinin katıldığı aktiflikte 10-11 yaş kümesinde 250’yi aşkın öğrenci yer aldı. MSA’dan eğitmen Şef Tolga Çakar’ın verdiği eğitime online olarak katılan öğrenciler, aşçılık mesleği, mesleğe birinci adım, mutfakta hiyerarşi, mutfakta hijyen kuralları, besin güvenliği, satın alma, alışveriş üzere konularda bilgiler aldılar. Ayrıyeten Şef Çakar’dan tavuklu ve sebzeli sandviç hazırlamanın püf noktalarını öğrendiler.

“Hedefimiz kendine yeten çocukların yetişmesine ön ayak olmak”

Projeyle maksatlarının temel besin bilgisi ve gerçek pişirme yetkinliğine sahip, kendine yeten çocukların yetişmesine ön ayak olmak olduğunu belirten MSA Yönetici Yöneticisi Sitare Baras, şunları söylemiş oldu:

“MSA olarak bu proje ile vizyonumuz temel besin ve gerçek beslenme bilgisinin çocukluk evresinde çocuklara düzey seviye ilerleyen bir müfredat ile aktarılmaya başlandığı bir eğitim sistemini ülke çapında hayata geçirmek. Bu eğitim sistemi ile dünyanın neresine giderse gitsin temel besin bilgisi ve gerçek pişirme yetkinliğine sahip, kendine yeten, etrafına bu yetkinlikle ilham veren çocukların yetişmesine ön ayak olmak istiyoruz. Projeyle birlikte farklı yaş kümelerindeki öğrencilere özel ‘beslenme ve yeni jenerasyon besin kaynakları’ üzerine içerik ve dersler kurgulamayı hedefliyoruz. Yalnızca öğrencilerle ilgili çalışmalar olmayacak. Ayrıyeten veliler özelinde okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocuklar için farklı bütçeler göz önünde bulundurularak nasıl sağlıklı beslenme çantası hazırlanır, konutta sağlıklı beslenme alışkanlığı nasıl çocuklara aşılanır üzere eğitim ve atölye içerikleri de hazırlanacak. Sarıyer Kaymakamlığı’na ve MEB’e bu projeye inandıkları ve iş birlikleri için teşekkür ediyorum. Daha sağlıklı ve şuurlu bir jenerasyonun yetişmesine karşı birinci adımı attığımızı düşünüyorum. Çarçabuk replike edilebilir bir eğitim modülü ve modeli ortaya koyduğumuza inanıyorum. Umarım ‘Gıda Bilgisi Temel Eğitimdir’ projesi örnek olarak bu husustaki çalışmaların artmasına öncülük eder.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

ALINTIDIR
 
Üst