Köy öğretmenleri artık yalnız değil!

Ryan

Global Mod
Global Mod
Katılım
25 Eyl 2020
Mesajlar
13,303
Puanları
36
Köy öğretmenleri artık yalnız değil!
2016 yılından bu yana köylerde okuyan çocukların daha yeterli bir eğitim alabilmesi için çalışan Köy Okulları Değişim Ağı Derneği (KODA) öğretmen topluluklarını bir ortaya getiriyor. Dört yıl evvel Şanlıurfa, Harran’da hayata geçirilen “Öğretmen Toplulukları” programı bugün 10’u yüz yüze, 6’sı çevrim içi olmak üzere tüm Türkiye’den öğretmenlerin iştirakiyle buluşmaya devam ediyor.


Köy Okulları Değişim Ağı Derneği (KODA) 2017 yılında bir küme istekli ve öğretmenin emekleriyle kuruldu. Köy okullarında okuyan çocukların fırsat eşitsizliğini aşarak daha düzgün eğitime ulaşmaları için çalışan KODA, çıktığı yolda en kıymetli yol arkadaşlarının öğretmenler olduğunu belirtiyor. Köyde eğitim şartlarının güzelleştirilmesi için öğretmenlerin şahsi, toplumsal ve mesleksel olarak güçlenmesi ve motivasyonlarının yüksek olmasının en kıymetli öncelik olduğunu vurguluyor.

Çalışmalarına alanda yaptığı araştırmalarla başlayan KODA, köy öğretmenlerinin en büyük problemlerini motivasyonsuzluk ve yalnızlık olarak tespit etti. Köy öğretmenlerinin yalnızlıklarına deva olmak, zorlandıkları konularda onlara dayanak olmak için 4 yıl evvel Şanlıurfa Harran’da başlatılan Öğretmen Toplulukları programı tüm Türkiye’ye yayılmaya devam ediyor. Bingöl, Batman Kozluk, Gaziantep, Mardin, Muğla, Muş Varto, Şanlıurfa Birecik, Şanlıurfa Harran, Siverek ve Van Ulusal Eğitim Müdürlükleri ile yaptıkları protokollerle 10 bölgede yüz yüze gerçekleştirilen buluşmaların yanında, 6 topluluk da çevrim içi olarak tüm Türkiye’den öğretmenlerin iştirakiyle bir ortaya geliyor.

Öğretmen Toplulukları programı kapsamında bir ortaya gelen öğretmenler, sıkıntılarına daima birlikte tahlil buluyor

Öğretmenler, her ay düzenlenen buluşmalarda gereksinimleri olan konularda hem uzmanlardan eğitim alıyor birebir vakitte birbirleriyle tecrübelerini paylaşıyor. Buluşmalarda meselelerini da lisana getiren köy öğretmenleri, bu meselelere daima birlikte tahlil buluyor.

Muş Varto’dan bir öğretmen buluşmaların kendisi için değerini şu sözlerle tabir ediyor: “Anlamak, anlatmak ve düşündükçe öğrenmek yol alabildiğimizi hissettiriyor. En keyiflisi de çocuklar için o yolda ilerlemek ve bunu meslektaşlarımızla bir arada yapabilmek. Zira bizi, bizim üzere olan anlıyor fikri hayatımızdaki zorlukları çözülebilir hissettiriyor. Mesleksel manada da daha kuvvetli hissediyoruz.”

Şanlıurfa Harran’dan programa katılan bir öğretmenin kelamları de buluşmaların tesirini ortaya koyuyor: “Anlatılan her şeyin mantık çerçevesinde temellendirilmesi, daha evvel tecrübelenmiş formüllerle harmanlanması, daha sonrasında bizim de birebir aktifliğe dahil olmamız eğitimi daha canlı ve etkin hale getiriyor.”

KODA Öğretmen Toplulukları önümüzdeki aylarda da bir ortaya gelmeye devam edecek.



Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

ALINTIDIR
 
Üst