İlk Cumhuriyet, büyük Wall Street bankaları tarafından kurtarıldı

Gezgin

Global Mod
Global Mod
Katılım
14 Şub 2021
Mesajlar
541
Puanları
1
Finansal bulaşmayı önlemek ve dünyaya Amerika’nın finansal sisteminin istikrarlı olduğu konusunda güvence vermek için olağanüstü bir çabayla, en büyük ABD bankalarından 11’i Perşembe günü bir araya gelerek daha küçük bir şirket olan ve çökmenin eşiğinde olan First Republic Bank’a 30 milyar dolar enjekte etti. Silikon Vadisi bankasında geçen hafta meydana gelen patlama.

Hazine Bakanı Janet L. Yellen ile JPMorgan Chase CEO’su Jamie Dimon arasında Salı günü yapılan bir telefon görüşmesi sırasında hazırlanan plan, her bankanın First Republic’e en az 1 milyar dolar enjekte etmesini gerektiriyor. First Republic’e bir destek işareti ve piyasaya San Francisco’lu borç verenin endişelerinin bankadaki daha derin sorunları yansıtmadığına dair bir işaret olarak tasarlanmıştır.

Yellen, özel sektörün böyle bir hamlesinin bankaların sağlığına olan güvenin altını çizeceğine inanıyordu. 2008 mali krizi sırasında bankası birkaç rakibini kurtaran Bay Dimon gemideydi.

Anlaşma 48 saat içinde kapatıldı.

Anlaşma onlarca yıldır eşi benzeri görülmemişti ve bankacılık sektörünün durumunun bir hafta içinde ne kadar kötüleştiğinin bir göstergesiydi. 2008 mali krizinin yankıları, Silicon Valley Bank’ın Cuma günü ve Signature Bank’ın Pazar günü iflas etmesiyle bu, hemen dindirilmesi pek mümkün olmayan bir paniğe yol açtı.


Çabaya en fazla parayı taahhüt eden dört banka — JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo ve Citigroup — ortak bir bildiride, kampanyanın “bankaların müşterilerine ve topluluklarına hizmet etmelerine yardımcı olma konusundaki genel kararlılıklarını gösterdiğini” söylediler. hizmet etmek”.

Dört bankanın her biri 5 milyar dolar yatıracak. Goldman Sachs ve Morgan Stanley’in her biri 2,5 milyar dolar yatırım yapıyor. PNC Financial, Truist, BNY Mellon, State Street ve US Bank’ın her biri 1 milyar dolar yatırdı.


Geçtiğimiz günlerde değerinin dörtte üçünü kaybeden First Republic hisseleri, işlem saatlerinde gelen açıklamanın ardından yükseldi. Ancak diğer birçok banka hissesi, özellikle küçük ve bölgesel bankalar yenilmeye devam etti. Bankacılık sektörü, İsviçre merkez bankasının Perşembe günü erken saatlerde bir geri durdurma sağlamak için devreye girmesinden önce hayatta kalma mücadelesi veren Credit Suisse’in de baskısı altındaydı.

Perşembe günkü duyurudan önce First Republic, daha büyük bir rakibe olası bir satış veya müşterilerin para çekme işlemlerini karşılayacak kadar paraya sahip olmasını sağlamak için hızlı bir nakit enjeksiyonunu içerebilecek bir kurtarma paketi dahil olmak üzere bankayı kurtarma seçeneklerini araştırmak için danışmanlar tuttu.


Borç veren, geçen hafta sonu Federal Rezerv ve JPMorgan’dan 70 milyar dolara kadar acil durum kredisi vererek mali durumunu desteklemeye çalıştı.

Daha Pazartesi günü, First Republic başkanı James H. Herbert II CNBC’ye bankanın alışılmadık sayıda mevduat sahibinin kaçtığını görmediğini söyledi. Ancak Perşembe günü, banka bir basın açıklamasında günlük mevduat çıkışlarından muzdarip olduğunu kabul etti. Bir sayı veya zaman çerçevesi vermedi ve hızın “önemli ölçüde” yavaşladığını söyledi.

Bay Herbert ve CEO Mike Roffler, büyük bankaların kurtarılmasını “Birinci Cumhuriyet’e ve tüm ABD bankacılık sistemine bir güvenoyu” olarak nitelendiren bir bildiri imzaladılar.

1985’te kurulan First Republic, 2007’de kısa bir süre Merrill Lynch’e aitti, ancak 2008 mali krizi sırasında başka bir şirketin Merrill’i satın almasının ardından ayrıldı. Banka, varlıklı müşterilere para yönetimi hizmetleri sağlıyor ve ipotek işinde önemli bir oyuncu. Müşteri mevduatları, üç yıl önceki 90 milyar dolardan Ocak ayında toplam 176 milyar dolara yükseldi.

Bankanın sorunları yaklaşık bir hafta önce Silicon Valley Bank’ın sendelemesiyle başladı. First Republic, ilgili yatırımcılardan özel bir inceleme aldı çünkü bir banka iflası durumunda mevduatları Federal Mevduat Sigorta Kurumu tarafından sigortalanmayan birçok varlıklı müşteri vardı. FDIC, müşteri mevduatlarını 250.000$’a kadar sigortalıyor.


Bankanın büyük konut kredisi defteri de endişe kaynağıydı. Pek çok analist, First Republic’in bankada bir hücum olması durumunda mevduat çekimlerini karşılamak için kolayca tasfiye edebileceği yeterli varlığa sahip olmadığını öne sürdü. Büyük derecelendirme kuruluşları bankanın kredi notunu düşürdüğünde, bankanın da çökeceği korkusu vardı.

Salı günü Bayan Yellen, Fed Başkanı Jerome H. Powell ile yaptığı görüşmede özel sektörü dahil etme fikrini gündeme getirdi; FDIC başkanı Martin Grünberg; ve tartışmaya aşina bir kişi olan Fed’in gözetimden sorumlu başkan yardımcısı Michael Barr söyledi.

Kısa bir süre sonra Bayan Yellen bu fikri Bay Dimon’a önerdi. Tartışmalar hakkında bilgisi olan kişilere göre, JPMorgan’ın 2008 mali krizi sırasında çöktüğünde Washington Mutual’ı zorlu bir şekilde devralmasından zarar görmesine rağmen, kabul etti.

Ülkenin en büyük bankası olan JPMorgan, First Republic ile çoktan çalışmış ve haftanın başlarında bir kredi limiti uzatmış, hisselerini bazı emsallerinden daha yüksek bırakmıştı. Bazılarının söylediğine göre, Bayan Yellen diğer iş dünyası liderlerini ve düzenleyicileri ararken, Bay Dimon banka yöneticileriyle özel olarak tartışmaya başladı.

Diğer bankaların bazı üst düzey yöneticileri başlangıçta plana karşı çıktı. Bazıları, Silicon Valley Bank ve Signature Bank için yapmadıysa, First Republic’i neden kurtarmaları gerektiğini sorguladı. Diğerleri, FDIC’nin sorunlu bankayı devralması gerektiğine inanıyor veya finansal sistem için ciddi bir risk olduğuna karşı çıkıyordu.


Olaylar Çarşamba gününe kadar akıcı kaldı. Bu akşama kadar, hukuk firması Davis Polk tarafından tavsiye edilen bankalar, 24 milyar dolara kadar yatırım yapmayı kabul ettiler. Ancak tartışmalardan haberdar olan kişilerin söylediğine göre Dimon, küçük bankaları arayarak müdahale edip etmeyeceklerini öğrenmek için telefonlarla çalışmaya devam etti.

Perşembe günü piyasa açıldıktan sonra First Republic hisseleri yüzde 36 düştüğünde, geri kalanlar hemen katılmayı kabul etti. Bu, taahhütleri 30 milyar dolara çıkardı.

Umut, yeni finansmanın First Republic’teki bir kaçışı durdurması ve para çekmek isteyen mevduat sahiplerinin bunu sorunsuz bir şekilde yapabilmesini sağlamasıydı. Küçük bir kar bile mümkündür: First Republic, bankalara standart piyasa faizi öder.

Perşembe sabahı, Senato Hazine Komitesi önünde ifade vermesi planlanmadan önce Bayan Yellen, düzenleyicileri ve banka şeflerini telefonla aradı. Duruşmanın sona ermesinin ardından Bay Dimon, bankaların ortak açıklaması öncesinde anlaşmayı sonuçlandırmak için Yellen ile ofisinde bir araya geldi.

Anlaşma hakkında bilgisi olan bir kişi, duyurudan bu yana 11 üyeli grubun parçası olmayan bankaların katılıp katılamayacaklarını sorduğunu söyledi. Kişi, grubun bir parçası olmanın sizi “güçlü bankalardan biri olarak tanımladığına” dair bir algı var.

Stacy Cowley Ve Jeanna Schmalek raporlamaya katkıda bulundu.
 
Üst