İki devlik inhisar sona eriyor: Google ve Meta internet reklam pazarının yarısını daha azını denetim ediyor

odakulebuda

New member
Katılım
26 Eki 2020
Mesajlar
1,951
Puanları
0
İki devlik inhisar sona eriyor: Google ve Meta internet reklam pazarının yarısını daha azını denetim ediyor Arama motorları ve toplumsal medya hesapları olarak internet döneminin en büyük kullanıcılı taraflarını denetim eden iki dev yıllardır muazzam gelirler elde ediyordu.

İkilinin reklam hakimiyeti, her iki şirketi de yıllardır antitröst soruşturmalarının ve davalarının maksadı haline getirdi. Hâlâ dijital rakiplerine kıyasla daha fazla yükseliyor olsalar da, rekabet ilerledikçe büyüme ivmeleri yavaşlamaya başlıyor.

Insider Intelligence bilgilerine göre Google ve Meta, 2017’de tepe yaptıkları %54,7’den (Google için %34,7 ve Meta için %20,0) bu yıl bir arada ABD dijital reklam gelirinin %48,4’ünü (Google için %28,8 ve Meta için %19,6) elde edecek.

EN BÜYÜK TEHDİT AMAZON

Başka bir sözle son sekiz yıldır dijital reklama harcanan paranın yarısı bu iki şirketin kasasına giriyordu. Bu yıl itibariyle yüzde 48.4’ün girmesi bekleniyor. İki şirketin inhisarına karşı en büyük tehdit 2022’de reklamdan 30 milyar dolar gelir elde etmesi beklenen Amazon.

2024 yılına kadar Amazon’un tüm ABD dijital reklam parasının %12,7’sini, Meta’nın ise %17,9’unu alması bekleniyor.

TikTok’un reklam işi patlama yaşarken, ABD’de Big Tech (Büyük Teknoloji) rakiplerine kıyasla hala nispeten küçük.

TikTok’un 2024’te 8,6 milyar dolar reklam geliri elde etmesi bekleniyor ve bu da onu Google, Meta, Amazon ve Microsoft/LinkedIn’den daha sonra ABD’deki en büyük beşinci dijital reklam yayıncısı yapacak.

HEDEFLİ REKLAM PAZARI

Evde, işyerinde ve hareket halindeyken ekranların her yerde bulunması, neredeyse her şirketin dijital reklamlarla müşterileri hedefleyebilmesini sağladı. Google ve Meta için öbür yayıncılardan ve toplumsal medya şirketlerinden rakiplerine kadar genişledi.

Amazon, Walmart ve eBay üzere öbür e-ticaret oyuncularıyla bir arada, kendi pazarında eserleri öne çıkarmak için kullanılabilecek kıymetli bir dijital reklam ağı oluşturmaya başladı.

Google uzun müddettir dijital arama reklamcılığına hakimken, Meta gayeli toplumsal medya reklamcılığını denetim ediiyordu. Lakin reklam pazarına yeni girenler, bu iki şirketin durumunu sarsıyor.

Daha fazla insan çevrimiçi eser ve fikir aramak için TikTok ve Amazon’dan yararlanıyor ve bu da ivmenin bir kısmını Google’ın hakimiyetinden uzaklaştırıyor.

APPLE SİYASETLERİ FACEBOOK’U VURDU

Apple’ın uygulama izleme siyasetlerinde yapılan değişiklikler, Meta’nın, bir kullanıcının uygulamalar genelindeki aktifliğine dayalı olarak reklamları hedefleme hünerini değerli ölçüde azalttı. Meta, Apple’ın değişikliklerinin bu yıl kendisine 10 milyar dolara mal olmasını beklediğini söylemiş oldu.

Her iki şirket de rekabet gücünü korumak için dijital görüntünün büyümesine (Google için YouTube ve Meta için Instagram) güveniyor.

Big Tech’in reklam hakimiyetine karşı, sıklıkla dijital haber sanayisi ve daha küçük teknoloji rakipleri tarafınca yapılan agresif lobicilik, Google ve Meta’nın satın almalar yoluyla reklam işlerini genişletmesini zorlaştıracak.
 
Üst