Diyetinize Eklemeniz Gereken 10 A Vitamini Varlıklı Besin

Osman

Global Mod
Global Mod
Katılım
25 Mar 2021
Mesajlar
88
Puanları
6
Bağışıklık sisteminizi desteklemek istiyorsanız, kâfi ölçüde A vitamini aldığınızdan emin olun. Birfazlaca besinde doğal olarak bulunan A vitamini, görüşünüzü keskin ve cildinizi pak tutmasıyla bilinir, fakat beraberinde bağışıklık güçlendirmenin mükemmel bir yoludur.

Beslenme uzmanları, A vitamini açısından varlıklı yiyecekleri ve günlük ihtiyaçlarınızı karşılayabilmeniz ve diyetinize biraz renk katabilmeniz için bunları en güzel biçimde nasıl hazırlayabileceğinizi açıklıyor.

Bayanlar için önerilen günlük A vitamini ölçüsü 700 mikrogramdır (mcg yahut µg). Sırasıyla, gebe bayanlar için önerilen günlük A vitamini ölçüsü, yaşa ve trimestere bağlı olarak 750 ila 770 mikrogram (mcg yahut µg) içindedır. Erkekler için önerilen günlük A vitamini ölçüsü 900 mikrogram (mcg yahut µg) içindedır. Yaş ve cinsiyete bağlı olarak çocuklar için 300 ila 700 mikrogram (mcg yahut μg) önermektedir.

Dikkat: Akut çok doz “bulantı, kusma ve vertigo” ile sonuçlanabileceğinden, epey fazla A vitamini tüketmekten kaçınmanız epey değerlidir. A vitamini yağda çözünen bir vitamindir ve fazlası karaciğerinizde depolanır, bu da yağda çözünen vitaminleri çok dozda almayı kolaylaştırır (suda çözünen vitaminlerin fazlası idrar yoluyla atılır). Daima olarak epeyce fazla A vitamini tüketirseniz, karaciğer hasarı, eklem ağrısı yahut doğum kusurları üzere durumlarla karşılaşabilirsiniz.


Diyetinize Eklemeniz Gereken 10 A Vitamini Varlıklı Gıda

Beslenme uzmanlarımıza bakılırsa açısından doğal olarak varlıklı 10 besin ve porsiyon teklifleri için okumaya devam edin.

1. Peynir

Lezzetli ve doyurucu bir atıştırmalık olan peynir, günlük A vitamini dozunuza ulaşmanıza yardımcı olabilir. Bir dilim çedar peyniri, günlük önerilen A vitamini kıymetinin yaklaşık %6’sını içerir. Uzmanlar doymuş yağ içeriğinden dolayı peyniri ölçülü yemenizi tavsiye ediyor.

2. Yumurta

Bir yumurta, önerilen günlük A vitamini kıymetinin yaklaşık %16’sını içerir. Uzmanlar yumurtalarınızı taze zerzevat ve şifalı bitkiler ile karıştırarak hazırlamanızı tavsiye ediyor. bu türlü epeyce çeşitli sağlıklı bitki besinlerini tüketmiş olursunuz.

3. Yağlı balık

Uzmanlar yağlı balıkların de dahil olmak üzere birfazlaca sıhhat faydası sağladığını söylüyor. “Somon balığı üzere bir yağlı balık filetosu, önerilen günlük A vitamini bedelinin yaklaşık %2-3’ünü içerir. Bu balıklar ayrıyeten omega-3’te yüksektir. Yağ asitleri, beyin ve kardiyovasküler sıhhati destekleyen ve A vitamininin biyoyararlanımını artırmaya yardımcı olacak anti-inflamatuar bileşiklerdir.

4. Karaciğer

Organ etleri, temel besinlerin hazinesidir. Karaciğer devasa yükseklikte A vitamini içeren bir besindir, o kadar ki gebe bayanlara bundan kaçınmaları tavsiye edilir. 30 gram tavuk ciğeri günlük önerilen A vitamini pahasının yaklaşık %62’sini içerir.


5. Süt

Süt eserleriyle ilgileniyorsanız, süt A vitaminini diyetinize almanıza yardımcı olabilir. Bir fincan tam yağlı süt, A vitamini için önerilen günlük bedelin yaklaşık %5’ini içerir. Kimi beşerler keçi yahut koyun sütünün sindirimi inek sütünden daha kolay bulur.

6. Havuç

Annenin sana vizyonuna yardımcı olması için havuç yemeni dediğini hatırlıyor musun? Havuç, bedenin A vitaminine dönüştürdüğü yüksek beta-karoten içeriği niçiniyle göz sıhhatine faydalarıyla ünlüdür. Bir havuç, günlük önerilen A vitamini kıymetinin %200’ünden çoksını içerir, fakat provitamin formundadır. Sebzeler ve meyveler A vitamini kaynaklarıdır, zira potansiyel olarak ziyanlı vitamin ölçüsü düzenlenir.

7. Ispanak

Ispanak bitki bazlı mükemmel bir A vitamini deposudur. Bir fincan ıspanak, karotenoidler formunda günlük önerilen A vitamini bedelinin %56’sını içerir.

8. Mango

Kendinizi A vitamini ile tedavi etmenin lezzetli ve ferahlatıcı bir yolu mangodur. Bir fincan küp mango, önerilen günlük A vitamini bedelinin yaklaşık %25’ini sağlar. Bu tropik meyveyi hindistancevizi yağı ile bir smoothieye eklemek vitamin emilimini artıracaktır. Mango en düzgün olgunlaştığında yenir, lakin donmuş mango da cazip bir seçenektir. Doğal olarak tatlı mango, bedenin A vitaminine dönüştürdüğü beta-karoten bakımından yüksektir.

9. Papaya

Papaya A vitamini almanın bir öbür lezzetli yolu da bu lezzetli meyveyi smoothie yapmaktır. Bir fincan papaya, günlük önerilen A vitamini pahasının yaklaşık %31’ini içerir. “Papaya bağırsak sıhhatini destekleyen sindirim enzimleri içerir. Papaya’nın canlı renginin, bilhassa bu meyvede biyolojik olarak bulunan ve A vitaminine dönüşen beta-karotenden kaynaklanır.

10. Kayısı

A vitamini açısından varlıklı olan kayısı çeşitli biçimlerde tüketilebilir. Bir kayısı, günlük önerilen A vitamini pahasının yaklaşık %13’ünü içerir. Kayısı bilhassa lif açısından zengindir. Kurutulmuş olarak yiyebilirsiniz. Bir avuç kuru kayısı, hareket halindeyken mükemmel bir atıştırmalıktır.
 
Üst