Bir Diyetisyene bakılırsa Hibiskus Çayının Sıhhate faydaları

Osman

Global Mod
Global Mod
Katılım
25 Mar 2021
Mesajlar
88
Puanları
6
Hibiskus çayı lezzetli, hoş ve çeşitli sıhhat faydalarından sorumlu olabilecek antioksidanlarla doludur. 2022’nin en âlâ besin trendlerinden biri olarak seçilmesine şaşmamalı!

Hibiskusun kokteyl menülerinde yahut süpermarket raflarında sıralanan alkolsüz içeceklerde bir bileşen olarak ortaya çıktığını fark ettiyseniz, bunun uygun bir sebebi var. Hibiscus, 2022 ve daha sonrasında izlenmesi gereken en değerli besin trendlerinden biri olarak kaydedildi. Parlak kırmızı çiçek muhakkak hoş, fakat faydaları hoş görünümün hayli ötesine geçiyor. Hibiskusun ne olduğunu, faydalarını ve yan tesirlerini ve ebegümeci konutta nasıl kullanabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Hibiskus Nedir?

Hibiscus ( Hibiscus sabdariffa) , Meksika ve Orta Amerika’da da yetiştirilmesine karşın, Afrika ve Asya’nın kimi bölgelerine mahsus yenilebilir çiçekli bir bitkidir. Sanılanın bilakis bitkinin yiyip içebileceğiniz kısmı çiçeğin taç yaprakları değil kaliksleridir. Kaliksler (veya kaliksler), öteki şeylerin yanı sıra tomurcukları ve taç yaprakları korumaktan sorumlu olan bir çiçeğin çanak yapraklarıdır.

Hibiskus başka adıları; hatmi çiçeği, ebegümeci, medine gülü, narçiçeği ve ekşi çay olarak isimlendirilir.


Öteki isimlerinin yanı sıra roselle, kuzukulağı ve zobo olarak da bilinen ebegümeci en çok çay olarak tüketilir. , bitkinin kırmızı kurutulmuş kalikslerinin soğuk yahut sıcak suda demlenmesiyle yapılır. tıpkı vakitte, kurutulmuş kaliksler, ebegümeci şurubu ve reçel imalinden vegan tacos’a kadar yemek pişirmede de yaygın olarak kullanılmaktadır. Kurutulmuş ebegümeci, içeceklere tat ve renk katmak için de kullanılabilir. Çiçeğin altında bulunan bu kırmızı kaliksler, ebegümecine pek koyu kırmızı rengini veren antioksidan özelliklere sahip kırmızı-mavi bir pigment olan yüksek konsantrasyonda antosiyanin içerir.

Hibiscus, meyveli, ekşi ve tatlıyı birleştiren ferahlatıcı bir çiçek tadına sahiptir. Kimi beşerler ebegümeci aromasını kızılcık tadıyla karşılaştırır, lakin çiçeksi bir dokunuşla.

Hibiskus Çayı Sizin İçin Uygun mi?

Hibiskus çayı vitamin ve minerallerle dolu olmasa da polifenol ismi verilen antioksidanlarda, bilhassa antosiyaninlerde çok yüksektir.

Scottsdale, Arizona merkezli kayıtlı bir diyetisyen ve Craving Something Healthy’ın sahibi olan RDN Anne Danahy, ebegümeci çayındaki antioksidanların “çayın harika kırmızı fuşya rengi ve sayısız sıhhat faydalarından büyük ölçüde sorumlu olduğunu” söylüyor.


Hibiskus çayı, ilaçların yerini tutmasa da, bu yatıştırıcı yudumu çevreleyen araştırma değişiktir.

Bu yenilebilir kalikslerin birtakım sıhhat yararlarına daha yakından bakalım.

Hibiskus Çayının Sıhhate yararları


Anti-inflamatuar Özellikler İçerir


Fin vs. Fin’de beslenme danışmanı olan kayıtlı diyetisyen Kelsey Lorencz, “antosiyaninlerin kanser ve diyabetin önlenmesi ile bağlı olduğunu ve kuvvetli anti-inflamatuar tesirleri olduğunu” belirtiyor. Food & Nutrition Research mecmuasında yayınlanan 2017 tarihindeki bir incelemeye göre , antosiyaninler, kronik olduğunda üzere hastalıkların ilerlemesiyle ilişkili olan iltihabı azaltır. Ek olarak, antosiyaninler potansiyel anti-anjiyogenik casuslar olarak bilinir. Anti-anjiyojenik casuslar, bedenin, tümör hücrelerini oksijenle “besleyen” yeni kan damarları oluşturmasını maniler.

Kan Lipid Seviyelerini Düşürebilir

Kan lipidleriniz temel olarak üç bileşenden oluşur: Makûs kolesterol olarak bilinen LDL kolesterol, uygun olarak bilinen HDL kolesterol ve kalp hastalığı riskini artırabilen trigliseritler. StatPearls’e göre dislipidemi, kalp hastalığına yol açabilen ve HDL kolesterol, LDL kolesterol ve trigliseritlerin dengesizliği ile karakterize edilen bir durumdur. Biomedicine & Pharmacotherapy mecmuasında yayınlanan ebegümecinin terapötik kullanımları üzerine 2018 tarihindeki bir inceleme, ebegümeci özütünün HDL seviyelerini etkilemeden LDL ve trigliserit seviyelerini azalttığının gösterildiğini kaydetti. Hibiscus’un kan lipidlerini düşürme üstündeki potansiyel tesirleri, yağlı karaciğer hastalığını olumlu istikamette etkileyebilir.

Kan Basıncını Düşürebilir

Tıbbi olarak hipertansiyon olarak bilinen yüksek , Hastalık Denetim ve Tedbire Merkezlerine göre ABD nüfusunun yaklaşık %47’sini etkileyen bir hastalıktır. İsminden da anlaşılacağı üzere, hipertansiyon atardamarlarınızdaki kan basıncının yükselmesine niye olarak kalbinize çok yük bindirir ve kalp hastalığı ve felç riskini artırır. Klâsik olarak, ebegümeci çiçeği kan basıncını düşürmek için kullanılmıştır. Araştırmalar, ebegümeci özünün yavaşça ila orta derecede hipertansiyon için kullanılabileceğini göstermiştir.

Lorencz , ” ebegümeci kaliksindeki özel bir bileşiğin, kan damarlarındaki hücrelerden nitrik oksidin salınmasına niye olarak kan basıncını tesirli bir biçimde düşürdüğünü” açıklıyor. Molecules’da yayınlanan 2021 randomize denetimli bir çalışma ebegümeci ve limon mineçiçeği ( Lippia citriodora ) ile desteğin, prehipertansiyon yahut tip 1 hipertansiyonu olan şahıslarda kan basıncı göstergelerini düşürebileceği kararına varmıştır.

Kan Şekeri İle Yardımcı Olabilir

Diabetes mellitus, MedlinePlus’a bakılırsa bedenin kan şekerini düzenleyemediği kronik bir hastalıktır. Tip 1 ve tip 2 diyabetin yanı sıra sırasında gelişen gestasyonel diyabet olmak üzere iki ana tipi vardır. Tip 2 diyabet daha yaygındır ve 10 Amerikalıdan 1’inden çoksını tesirler. Kronik yüksek kan şekeri, öbür sıhhat meselelerinin yanı sıra böbrek, karaciğer ve görme hasarına yol açabilir. Farmasötikler’de 2022’de yayınlanan araştırma , ebegümeci çayının kan şekeri üzerinde faydalı bir tesiri olduğunu gösterdi; lakin, bağdan emin olmak için daha fazla araştırmaya gereksinim vardır.

Hibiskus Çayının Potansiyel Yan Etkileri

Hibiskus, çayda (günde 2 ila 4 bardak) ve yiyeceklerde makul ölçülerde tüketildiğinde inançlı kabul edilir. Fakat, Kristin Draayer, MS, RDN , yüksek dozların toksisiteye niye olabileceğini tavsiye ediyor. Draayer ayrıyeten, ebegümecinin birtakım ilaçlarla, bilhassa de yüksek tansiyon yahut diyabet tedavisinde kullanılanlarla etkileşime girebileceğini belirtiyor. Lorencz ayrıyeten kan basıncını düşürücü tesiri niçiniyle hamilelik ve emzirme periyodunda ve ameliyattan evvel ebegümecinden kaçınılmasını önerir. Ek olarak, ebegümeci beden üzerinde idrar söktürücü tesirlere sahip olabileceğini ve bunun çok su kaybına yol açabileceğini unutmayın.

Her vakit olduğu üzere, diyetinize yeni bir şey eklemedilk evvel hekiminize danışmanız değerlidir.
 
Üst