Bilsem kaçıncı sınıfa kadar devam ediyor ?

Selin

New member
Bilsem, Kaçıncı Sınıfa Kadar Devam Ediyor? İşte Size Yine Bir Kafa Karıştıran Soru!

Herkese merhaba forumdaşlar!

Bugün sizinle hayatın en büyük gizemlerinden birine dair derinlemesine bir tartışmaya girmeyi düşünüyorum. O kadar gizemli ki, çözebilene ödül verilse bir sürü Nobel almıştık! Evet, doğru tahmin ettiniz, "Bilsem, kaçıncı sınıfa kadar devam ediyor?" sorusundan bahsediyorum. Bu soru o kadar çok kafamı karıştırdı ki, sonunda kalkıp bir kahve aldım, oturdum, düşündüm ve bir forum yazısı yazmaya karar verdim. Hadi gelin, hep birlikte bu konuda biraz kafa patlatalım, ne dersiniz?

Erkeklerin Çözüm Odaklı ve Stratejik Yaklaşımı: "Bir Plan Yapmalı!"

Şimdi, erkeklerin "Bilsem" konusuna yaklaşımını ele alalım. Herkes bilir, erkekler genellikle çözüm odaklıdır. Hemen bir strateji geliştirir, problemi tanımlar ve nasıl çözülmesi gerektiğini adım adım sıralar. "Bilsem" meselesi de tabii ki çözülmesi gereken bir problem olarak görülür.

Bu noktada hemen aklıma gelen şey şu: Erkekler, "Bilsem" konusunda kesin bir çözüm planı oluşturmuş olabilirler. Hadi diyelim ki, erkeklerden biri bu soruyu duyduğunda ne yapar? "Hmmm, çok basit. 8 yıl, 9 yıl, belki 10 yıl" diye yanıt verir. Tıpkı eski okul haritası üzerinde bir yolculuğa çıkmış gibi, çözümü adım adım düşünür ve söyleyiverir. "İlk önce temeli atmalıyız, sonra mantıksal bir sıralama ile ilerleriz" der. Bunu yaparken en sağlam çözümü bulacağına o kadar emindir ki, diğer herkesin de doğruyu öğrenmesini ister.

Tabii, burada önemli olan bir şey daha var. "Bilsem" sisteminin hangi sınıfa kadar devam ettiği, aslında pratik bir çözüm değildir, ama erkekler yine de olaya "pratik" yaklaşırlar. Eğer erkekler sınıf sayısını bile bilmeseler bile, sürekli "daha uzun" veya "daha kısa" diye tahmin ederek, matematiksel çözüm üretmeye çalışırlar. Mesela, "Benim bildiğim kadarıyla sınıf, sınıf atlamış olmalı. Demek ki 12. sınıf. Ama değilse, olmalı" diye düşünürler.

Kadınların Empatik ve İlişki Odaklı Yaklaşımı: "Bunun Duygusal Boyutu Ne?"

Kadınlar ise bu konuda çok farklı bir perspektife sahiptirler. Onlar için "Bilsem" konusu, sadece çözülmesi gereken bir problem değildir. Bu, daha çok bir ilişki sorunu gibi ele alınır. Bir kadın bu soruya yaklaştığında, "Bu soruyu kimin sorduğu, nasıl bir tonla sorduğu, neyi kastettiği" gibi duygusal alt metinleri hemen çözmeye başlar.

Kadınlar için önemli olan "bilmek" değil, "nereye kadar devam ettiğini anlamak"tır. Yani, "Bilsem, bir ilişki meselesi olabilir mi?" diye düşünebilirler. Çünkü her şeyin bir sebebi vardır ve her sorunun arkasında bir anlam yatar. Bazen "Bilsem" sorusunun, içinde bulunduğumuz toplumsal düzene, eğitim sistemine ve insanların birbirleriyle olan etkileşimlerine dair çok daha derin anlamlar taşıdığını fark edebilirler.

"Bilsem" konusuna, kadınlar açısından baktığınızda, bu aslında bir merak, bir sorgulama değil, bir keşif sürecidir. Neden? Çünkü her "Bilsem" sorusu, kadınlar için bir keşif yolculuğuna dönüşebilir. Hangi sınıf? Ne kadar bilgi? Nasıl bir deneyim? "Hangi sınıfa kadar devam ediyor?" sorusu bir yandan da "Nereden geliyor, nasıl bir geçmişi var?" gibi çok daha fazla detaya inmeyi gerektirebilir.

Hadi şimdi biraz daha ciddileşelim... (Ama biraz sadece, yani çok fazla değil). Kadınlar, bu soruya yanıt verirken "Bilsem" sisteminin eğitsel ve duygusal yönlerini de düşünürler. Ve büyük ihtimalle şunu söylerler: "Eğer bir sistem varsa, o sistemin her zaman bir amacı olmalı. Ve o amaca göre, bu sistem gelişiyor olmalı." Bunu söyledikten sonra, belki de daha önce hiç düşünmediğimiz bir şekilde "Bilsem" konusu, bir anlam kazanmaya başlar. Hani, gerçekten de bir amaca hizmet ediyor olabilir mi?

Sonuç: “Bilsem” Sınıfı, Kimin İçin Ne Anlama Geliyor?

Şimdi gelin, hep birlikte soruyu çok daha büyük bir perspektiften ele alalım. Bilsem'in kaçıncı sınıfa kadar devam ettiği sorusu aslında daha çok bir hayat sorusu gibi görünüyor. Çünkü ne kadar bilgiye sahipsek, o kadar çok sınıfa giriyoruz, değil mi? "Bilsem" meselesi, bir yandan da hepimizin yaşam boyu öğrendiğimiz şeyleri ve bu süreçte kazandığımız bilgileri sembolize ediyor. Bu nedenle, belki de "Bilsem" sorusu, yalnızca okullarda kalmayan bir yaşam boyu öğrenmenin hikayesi haline geliyor. Ve her biri kendi çözümünü, kendi bakış açısını buluyor.

Şimdi bir düşünün, gerçekten de bir bilsem var mı? Yoksa "bilsem" aslında sadece, içimizdeki o "öğrenmeye devam etme" isteğini mi simgeliyor?

Peki Ya Siz?

Gelmişken, "Bilsem" hakkında sizin düşünceleriniz neler? Erkekler gibi çözüm odaklı mı, yoksa kadınlar gibi empatik bir bakış açısıyla mı yaklaşıyorsunuz? Hadi bakalım, bu soruya cevabınızı yorumlarda paylaşın, belki de çözümün cevabını birlikte buluruz!