Biden, Güney Kore’de Samsung’un çip fabrikasını ziyaret etti

odakulebuda

New member
Katılım
26 Eki 2020
Mesajlar
1,951
Puanları
0
Biden, Güney Kore’de Samsung’un çip fabrikasını ziyaret etti Yonhap’ta yer alan habere göre Biden, Güney Kore’ye varmasından kısa mühlet daha sonra, 10 gün evvel vazifesi devralan Güney Kore Devlet Lideri Yoon Suk-yeol ile Seul’un 70 kilometre güneyindeki Samsung Electronics’e ilişkin çip fabrikasını ziyaret etti.

Yirmi dakika süren tesis ziyaretinde ikiliye, Samsung Electronics Lider Yardımcısı Lee Jae-yong rehberlik etti.

Devlet Lideri Yoon, ziyaret yardımıyla Güney Kore-ABD ilgilerinin son teknoloji ve tedarik zincirleri üzerinde iş birliğine dayalı ekonomik güvenlik ittifakını doğuracağını söylemiş oldu.

Biden da Kovid-19 salgınının tedarik zincirlerinin kırılganlığını, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlatmış olduğu “acımasız savaştan” evvel “ekonomilerimiz ve ulusal güvenliklerimiz, kıymetlerimizi paylaşmayan ülkelere bağlı olmadığından” emin olunmasının kıymetini gösterdiğini vurguladı.

Ülkesinin muhtaçlıklarını karşılayabilmek için Güney Kore üzere tıpkı pahaları paylaştıkları yakın ortaklarla çalışacaklarını kaydeden Biden, “Kore Cumhuriyeti ile ABD içindeki ittifak, bölge ve dünya için aradığımız barış, istikrar ve refahın temel taşıdır.” dedi.

Samsung, global hafıza çipi üretiminin yüzde 15’ini yapan dünyanın en büyük tesisi olarak öne çıkıyor.

Küresel çip pazarında yüzde 19,9 ile ABD’nin (yüzde 49,8) akabinde ikinci büyük hisseye sahip Güney Kore, yalnızca hafıza çipi üretiminde yüzde 59 ile dünyada birinci sırada yer alıyor.

Biden, Güney Kore ziyaretinin akabinde Japonya’ya geçerek ABD, Avustralya, Japonya ve Hindistan’ın oluşturduğu Quad İttifakı’nın 24 Mayıs’ta Tokyo’da düzenleyeceği tepe toplantısına katılacak.

Güney Kore Devlet Lideri Yoon, Biden’ın varışı öncesinde Twitter’da paylaştığı iletide, “Demokrasi ve insan hakları bedellerini muhafazayı hedefleyen Güney Kore-ABD ittifakı gelecekte daha da güçlenecek.” tabirini kullandı.

ÇİN’İN ARTAN TESİRİNİ DENGELEME ARAYIŞI

Biden’ın Asya’ya birinci ziyareti, ABD tarafınca Çin’in bölgedeki artan tesirini dengelemek üzere kendisine yakın bölge ülkeleriyle ortak bölgesel platform oluşturma tarafında değerli bir adım olarak görülüyor.

Ziyarette Güney Kore’nin Washington’ın tasarladığı Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi’ne (IPEF) iştirakini ilan etmesi bekleniyor.

ABD, IPEF ile Hint-Pasifik’teki ortakları ile dijital ticaret, tedarik zinciri dayanaklılığı, altyapı, yeşil teknolojiler, vergi ve yolsuzlukla gayret üzere konularda iş birliğini derinleştirmeyi hedefliyor.

BEYAZ SARAY’DA NATO ÜYELİĞİ BULUŞMASI
 
Üst