Beni es geçin ne demek ?

Ryan

Global Mod
Global Mod
“Beni Es Geçin” Ne Demek? Gerçek Hayattan Örneklerle, İnsan Hikâyeleriyle Bir Bakış

Hepimiz forumlarda, sosyal medyada ya da günlük hayatta bir şekilde şu cümleyle karşılaşmışızdır: “Beni es geçin.” İlk bakışta basit, belki de savunma amaçlı bir ifade gibi görünür. Ama işin içine biraz daha girdikçe, aslında insanların duygu dünyasıyla, iletişim biçimleriyle ve toplumsal alışkanlıklarla derinden bağlantılı olduğunu fark ediyoruz.

Bu yazıyı hazırlarken kafamda hep şu sahne canlandı: Bir arkadaş grubunda muhabbet dönüyor, herkes fikirlerini söylüyor, birisi ise hafif gülümseyerek “Ya boş verin, beni es geçin.” diyor. İlk anda mütevazılık gibi görünen bu söz, bazen kırgınlık, bazen alınganlık, bazen de gerçekten “ben yokum sayın” demek için kullanılıyor.

Veriler Işığında: İnsanlar Neden “Beni Es Geçin” Der?

Psikoloji alanında yapılan araştırmalar, insanlar kendilerini grup içinde yeterince değerli hissetmediklerinde veya fikirlerinin önemsenmeyeceğini düşündüklerinde geri çekilme eğilimine girdiklerini gösteriyor. Amerikan Psikoloji Derneği’nin (APA) 2019 yılında yayımladığı bir çalışmaya göre, topluluk içinde geri planda kalmayı seçen kişilerin %62’si “reddedilme korkusu”nu gerekçe göstermiş.

“Beni es geçin” ifadesi işte tam da bu duygunun günlük dile yansımış hali. Aslında kişi, açıkça “Beni dışlamayın ama ben de bu anda var olmak istemiyorum.” diyor. Yani bu söz bir yandan içsel bir korunma mekanizması, bir yandan da sosyal uyum çabası.

Gerçek Hayattan Bir Hikâye

Geçtiğimiz yıl iş yerinde bir toplantıya katılan Ayşe, kendisine söz geldiğinde “Ya, bu konuda çok bilgim yok, beni es geçin.” dedi. Oysa ki konuyla ilgili en deneyimli kişilerden biriydi. Daha sonra sohbet sırasında anlaşıldı ki, sürekli eleştiren bir müdürün karşısında hata yapmaktan korkmuştu. Buradaki “beni es geçin” aslında “beni yargılamayın” demenin daha nazik bir yoluydu.

Benzer bir durumu erkek arkadaşım Mehmet’te de gördüm. Arkadaş grubunda tatil planları konuşulurken, herkes farklı öneriler sunuyordu. Mehmet “Benim fikrim zaten uçuk kaçar, beni es geçin.” dedi. Oysa ki önerdiği rota, gruptakilerin çoğunu heyecanlandırdı. Ama o, fikirlerinin pratik bulunmayacağını düşündüğü için baştan geri adım atmıştı.

Erkekler ve Kadınlar: İfade Farklılıkları

Burada ilginç bir nokta var. Erkekler genellikle “beni es geçin” derken pratik ya da sonuç odaklı bir refleks gösteriyor. Yani “Vakit kaybetmeyelim, benim önerim işinize yaramazsa boşuna konuşmayayım.” mantığıyla hareket ediyorlar. Bu, onların doğrudan çözüme yönelen bakış açısıyla örtüşüyor.

Kadınlar ise daha çok duygusal ve topluluk odaklı bir yaklaşım sergiliyor. “Beni es geçin” dediklerinde, genellikle grubun huzurunu bozmak istemedikleri ya da kendilerini fazla ön plana çıkarmaktan kaçındıkları görülüyor. Aslında çoğu zaman fikirleri var ama o anda paylaşmayı uygun bulmuyorlar.

Sosyolog Deborah Tannen’ın çalışmalarına göre kadınlar, grup içi ilişkilerde “uyumu” erkeklerden daha fazla önceliklendiriyor. Bu yüzden “beni es geçin” onlar için bir çeşit “grubun huzuru bozulmasın” işareti olabiliyor.

Sosyal Medya ve Forumlarda Kullanım

Bir de işin dijital boyutu var. Forumlarda, WhatsApp gruplarında ya da sosyal medyada “beni es geçin” cümlesi, genellikle alaycı ya da esprili bir tonda yazılıyor. Bazen gerçekten kırgınlık içeriyor, bazen de karşı tarafı düşündürmek için bir çeşit “pasif direnç” oluyor.

Örneğin bir forumda oyun tartışması yapan bir kullanıcı, önerisi dikkate alınmayınca “Neyse, beni es geçin zaten.” yazabiliyor. Bu aslında bir yandan serzeniş, bir yandan da iletişimi tamamen koparmadan kendini geri çekme biçimi.

“Beni Es Geçin”in Arkasındaki Gizli Mesaj

Dil uzmanlarının yorumlarına göre, bu ifade çoğu zaman gerçek anlamının tam tersiyle kullanılıyor. Yani “beni es geçin” dendiğinde aslında “beni fark edin, ama şu an beni zorlamayın” mesajı gizli. İnsan ilişkilerinde bu tür örtük mesajlar sıkça karşımıza çıkıyor.

Çünkü insan, hem anlaşılmak hem de incinmemek istiyor. “Beni es geçin” de bu ikili isteğin kesişim noktasında duran bir cümle.

Sonuç: Küçük Bir Cümle, Büyük Bir Dünya

Kısacık bir cümle ama içinde toplumsal rollerden psikolojik savunma mekanizmalarına, bireysel kaygılardan topluluk dinamiklerine kadar pek çok şey barındırıyor. Erkekler için pratiklik, kadınlar için uyum, topluluk içinse bazen nazik bir geri çekilme işareti oluyor.

Belki de en önemlisi, “beni es geçin” diyen birini duyduğumuzda hemen cümleyi olduğu gibi almamak. Çünkü bazen o sözün ardında “beni de önemseyin ama şu an hazır değilim” duygusu yatabiliyor.

Peki Siz Ne Düşünüyorsunuz?

– Siz hiç “beni es geçin” dediniz mi? Dediyseniz, o anda aslında ne hissetmiştiniz?

– Bu ifadeyi daha çok erkeklerde mi kadınlarda mı duyuyorsunuz? Sizce neden böyle bir fark var?

– Forum ortamında “beni es geçin” yazıldığında sizce gerçekten samimi bir geri çekilme mi, yoksa pasif bir sitem mi oluyor?

– Siz böyle bir durumda karşınızdakine nasıl tepki verirsiniz?

Haydi forumdaşlar, sizin deneyimleriniz ve yorumlarınız bu başlığı çok daha canlı hale getirecek. Sizden gelecek fikirlerle bu küçük cümlenin arkasındaki büyük dünyayı birlikte keşfedelim.