Bakan Ersoy, onarımı devam eden Sultan 2. Mahmut Türbesi’nde incelemelerde bulundu

Pinar

Global Mod
Global Mod
Katılım
25 Mar 2021
Mesajlar
1,999
Puanları
36
İSTANBUL (İHA) – Bakan Ersoy, onarımı devam eden Sultan 2. Mahmut Türbesi’nde incelemelerde bulundu

Bakan Ersoy: “124 tane türbenin ihyası çalışmasını gerçekleştiriyoruz”

İSTANBUL – Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, onarım çalışmalarının devam ettiği Sultan 2. Mahmut ve Nev-i Fidan Bayan Türbelerinde incelemelerde bulundu. 124 tane türbenin ihya çalışmasının gerçekleştirildiğini söyleyen Bakan Ersoy, “Tarihimize bakıldığında bu kadar fazla türbenin tıpkı anda yapıldığı birinci çalışma olacak” dedi.

Çemberlitaş’ta bulunan Sultan 2. Mahmut Türbesi ve Nev-i Fidan Bayan Türbesinde onarım çalışmalarını inceleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy‘a İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı eşlik etti. Bakan Ersoy, incelemenin akabinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

“124 tane türbenin ihyası çalışmasını gerçekleştiriyoruz”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy açıklamasında, “Bu proje çerçevesinde İstanbul Türbeler Müze Başkanlığımız ve Galata Mevlevihanesi Müze Başkanlığımız sorumluluğunda 124 tane türbenin ihyası çalışmasını gerçekleştiriyoruz. Bu 124 türbenin 15 tanesi padişah türbesi, 28 tanesi hanedan türbesi, 60 tane sadrazam ve paşaların olduğu türbe ve 21 tane de kıymetli dini kişiselyetin türbesi var” tabirlerini kullandı.

“Ramazan sonuna kadar sayıyı 60’a çıkarıyoruz”

Şu ana kadar 45 tane türbede çalışmaların başladığını söz eden Ersoy, “Ramazan sonuna kadar sayıyı 60’a çıkarıyoruz. Yılsonuna kadar da etaplı olarak 124’ün tamamını bu çerçevede tamirata almış olacağız” dedi.

“Hızlı bir biçimde tamamlayacağız”

Tarihte birebir anda yapılmış en geniş çaplı çalışma türbe tamirat çalışması olduğunu aktaran Ersoy, “Bu sene sonuna kadar bu çalışmaları süratli bir biçimde başlatıp süratli bir biçimde tamamlayacağız. Hem ecdadımızın anısını korumuş olacağız, tıpkı vakitte İstanbul ve İslamiyet için kıymetli bir bedeli kazandırmış olacağız” dedi.

Türbelerde Yapılacak Onarım Uygulamaları

Türbelerde yapılacak onarım çalışmalarıyla bezemeli yüzeylerde araştırma raspaları yapılacak, sağlam olarak bulunan alçı yüzeyler korunup, yıpranmış, çürümüş yüzeyler sağlamlaştırılacak ve tamamlama süreci yapılacak. Çatlakların bulunduğu bölgelerde araştırmalar yapılıp, tonozların yapısal bir deformasyonu olup, olmadığı incelenecek. II. Mahmud Türbesi ortasında bulunan ahşap iç kepenk ve doğramalar, Nev-i Fidan Bayan Türbesinde bulunan doğrama ve iç kepenklerde çalışmayan, çürümüş ve metal aksamlarında bozulma olan doğramalar özgün kesimleri korunup, sağlamlaştırma süreçleri yapılacak. Şebekelerde bulunan kir ve korozyonlu yüzeyler temizlenecek. Hazire alanında bulunan mezar taşlarının doğal hava şartlarından oluşan kir yüzeylerinin kaba paklığı yapılabilecek. Ayrıyeten hazire alanı ve türbenin önünde yer alan avlu içerisinde Sanat İhya Atölyesi kurulacak.


İhlas Haber Ajansı / Caner Sönmez – Kültür Sanat
 
Üst