Antika kehribar tespihler 70 bin liraya satılıyor

Pinar

Global Mod
Global Mod
Katılım
25 Mar 2021
Mesajlar
2,376
Puanları
36
BURSA (İHA) – Antika kehribar tespihler 70 bin liraya satılıyor

Yaralı ağacın reçinesi milyonlarca yılda fosilleşerek kehribara dönüşüyor

BURSA – Osmanlı devrinden kalma antika kehribar tespihler fiyatlarıyla el yakarken, güzellikleriyle de göz kamaştırıyor. Kehribar tespihler, gün ışığında renkten renge girerek bakanları mest ediyor.

fiyatlarıyla dikkat çeken antika kehribar tespihler, 30 ila 70 bin lira içinde satılıyor. 99’luk tespihlere kıyasla 33’lük tespihler daha epey revaçta. Tespih yapılan boncukların bir adedinin fiyatı 2 bin lirayı buluyor. Lakin kesin fiyatları bu işten anlayanlar ve sıkı pazarlıklar belirliyor. Bursa‘daki dükkanında 35 yıldır tespih satan Süleyman Bozkurt‘un koleksiyonunda her türlü el imali tespih bulunuyor. en çok istek nazarannler ise antika kehribar tespihler. Kehribarın en büyük özelliği, gerilimi giderip ruhu dinlendirmesi. Ruh sıhhatine yeterli geldiğine inanılan “sıkma” ve “damla” kehribar tespihleri birfazlaca erkek asırlardır elinden düşürmüyor.

Değerini bilmeyenler dedelerinden kalan tespihleri elinden çıkarıyor

Osmanlı evresinde de, günümüzde de kehribar tespihlerin büyük ilgi gördüğünü anlatan Süleyman Bozkurt, “Elimde görmüş olduğunuz bu eser, Osmanlı devrinden kalma 100-120 yıllık kehribar bir tespih. İsmi Osmanlı kehribar tespihi olarak geçiyor. Bu tespihler bize mirasçılardan geliyor. Yani kişinin dedesinden kalmış. Tespihten anlamayan bireyler bunları bize getirip satıyor. Biz de bunları alıp kıymetlendiriyoruz. Meraklılarını bulup eski yapıtların yok olmasını önlemiş oluyoruz. Evvelce de bu işin meraklıları vardı, artık de var” dedi.

İşçiliğine bakılırsa fiyatı artıyor

Milyonlarca yılda oluşan kehribar tespihlerin değerli olduğunu kaydeden Süleyman Bozkurt, “İşçiliğine nazaran fiyatı artıyor. Tespihi tanınmış ünlü birisi kullanınca da fiyatı artıyor. Bu elimdeki tespihin fiyatı ise 70 bin lira. Elimdeki ikinci tespih ise 60 yıllık. Fiyatı 30 bin lira. Bu işte fiyatı belirleyen kişi alıcı ve satıcıdır. Bu işten gerçekten anlayan meraklı beşerler meblağları belirliyor” diye konuştu.

Kehribar tespihlerin üretim kademesini da anlatan Süleyman Bozkurt, “Çam ağacının reçinesi, binlerce yıl toprak altında kalarak fosilleşiyor. sonrasındasında modüller fosilleştikten daha sonra tornada tespihe yahut öteki nesneye dönüştürülüyor. Üretim evresi bu türlü oluyor. Bu bin yıllık bir kültür” diye bilgi verdi.


İhlas Haber Ajansı / Ahmet Melih Şensöz – Son Dakika Haberleri
 
Üst