ABD’de konut ve istihdam bölümü yavaşlama sinyalleri veriyor

bencede

New member
Katılım
12 Eki 2020
Mesajlar
1,180
Puanları
0
ABD’de konut ve istihdam bölümü yavaşlama sinyalleri veriyor Investing.com – Bugün ABD’den açıklanan bilgiler ülkede konut dalının ivme kaybettiğini, imalat kesiminde itimadın düştüğünü ve işsizlik maaşı talep eden kişi sayısının arttığını gösterdi.

Yapımına hazırlanılan inşaat başlangıçları Mayıs’ta %14,4 oranında büyük düşüş yaşadı. Bölümdeki kayıp pandemi başındaki %26,4’lük rekor daralma daha sonrası en büyük gerileme olarak kayıtlara geçti.

Konut kesiminde dünyada olduğu üzere ABD’de fiyat artışları rekor kırıyor, ama kesimde son aylarda ivme kaybı yaşanmasında global emtia fiyatlarındaki artış ve Fed’in faiz artışına gitmesi ile kredilerdeki yükseliş tesirli olurken enflasyon da tüketicinin önünü kesiyor.

İstihdam bölümündeki en canlı durumu gösteren haftalık işsizlik maaşı başvurularındaki yükseliş devam ediyor. Nisan’da tarihi düşük düzeye gerileyen işsizlik ödeneği talebi Mayıs’ta tekrar 200 bin üzerine çıkmıştı. Haziran’ın birinci haftasında ise 223 bin olan müracaatlar, son haftada 6 bin kişi artarak 229 bine çıktı. Bu sayı 17 Mart haftası daha sonrası en yüksek müracaat oldu.

Philadelphia Fed İmalat Endeksi Haziran’da 2,6’dan -3,3’e gerileyerek bir daha pandemi daha sonrası en düşük seviyeyi gördü. Bilgi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalindilk evvel 27,4 düzeyindeydi. Savaşın global ve ABD’deki enflasyonu artırması, ekonomik aktiviteyi ve büyümeyi yavaşlatmasıyla beklentilerde de son 2 yılın en makûs devri görüldü.

Fed, dün 75 baz puanlık faiz artışı yaptığı görüşmede istihdamda bir yavaşlama olabileceğinin, lakin enflasyonun en büyük sorun olarak aciliyet taşıdığının altını çizdi. Bu yıl için varsayım edilen işsizlik oranı da %3,5’ten %3,7’ye çıkarıldı.

Yazar: Deniz Engin
 
Üst