ABD borç tavanına ulaşmaya ne kadar yakın? Bu ne kadar kötü olurdu?

Gezgin

Global Mod
Global Mod
Katılım
14 Şub 2021
Mesajlar
541
Puanları
1
Hazine Bakanı Janet L. Yellen’in geçen hafta ABD’nin mevcut 31.4 trilyon dolarlık borçlanma limitini Perşembe günü karşılayacağı uyarısıyla, Washington, ülkenin borç limitinin yükseltilmesi veya askıya alınması konusunda yeni bir büyük mücadeleye hazırlanıyor.

Amerika Birleşik Devletleri, dünyanın dört bir yanındaki yatırımcılara devlet tahvilleri satarak büyük miktarlarda borç alıyor ve bu fonları askeri maaşlar, güvenlik ağı yardımları ve federal borç faizi dahil olmak üzere mevcut mali yükümlülüklerini ödemek için kullanıyor. Amerika Birleşik Devletleri tavana ulaştığında, Hazine mümkün olduğu kadar uzun süre limitin altında kalmaya çalışmak için bazı yatırımları askıya almak ve çeşitli borç türlerini takas etmek gibi “olağanüstü önlemler” alabilir. Ancak bir noktada ABD ya faturalarını ödemek için daha fazla borç almak zorunda kalacak ya da olası bir temerrüt de dahil olmak üzere mali taahhütlerini yerine getirmeyi bırakacak.

Kredi limitini kaldırma veya askıya alma sorumluluğu, borç limitini değiştirmek için hem Meclis’te hem de Senato’da basit çoğunluk elde etmesi gereken Kongre’ye aittir. Borç limitini yükseltmek, Cumhuriyetçi milletvekillerinin harcama kesintilerini zorlamak için koz olarak kullandıkları süregelen bir mücadele haline geldi.

Bu yıl, en az on yılın en kaotik savaşı olacak şekilde şekilleniyor. Cumhuriyetçiler artık Temsilciler Meclisi’ni kontrol ediyor ve borç tavanını yükseltmeyi zorlaştıran ve Cumhuriyetçilerin herhangi bir artışa harcama kesintilerinin eşlik etmesini şart koşma kabiliyetini güçlendiren yeni bir yasa çıkardılar. Senato Cumhuriyetçileri ayrıca borç tavanının yükseltilmesinin “yapısal harcama reformuna” bağlanması gerektiğinde ısrar ettiler.


Başkan Biden, harcama kesintilerini borç tavanı artışına bağlamaya yönelik her türlü girişime direneceğini söyleyerek, uzun süreli bir açmaz olasılığını artırıyor.

Tüm bu dram, borç tavanının gerçekte ne olduğu, oraya nasıl geldiği ve ABD’nin neden borç tavanını tamamen kaldırmadığı ve ülkeyi düzenli olarak bir ekonomik saatli bombayla karşı karşıya kalmaktan kurtarmadığı sorusunu akla getiriyor.

Borç limiti nedir?


Borç limiti, federal hükümetin mali yükümlülüklerini yerine getirmek için ödünç alabileceği toplam tutarın üst sınırıdır. Amerika Birleşik Devletleri bütçe açıkları verdiği için – bu da topladığı vergilerden ve diğer gelirlerden daha fazlasını harcadığı anlamına gelir – faturalarını ödemek için büyük meblağlarda borç almak zorunda kalıyor. Bunlar, Sosyal Güvenlik programlarının finansmanını, devlet borcuna olan faizi ve askerler için maaşları içerir. Borç tavanı tartışması genellikle milletvekillerinin hükümet harcamalarını kısma çağrılarına yol açar, ancak borç tavanının kaldırılması yeni harcamalara izin vermez, yalnızca ABD’nin mevcut yükümlülüklerini finanse etmesine izin verir.


ABD borç tavanını anlayın

Harita 1 / 4


Borç tavanı nedir? Borç limiti olarak da bilinen borç tavanı, federal hükümetin mali yükümlülüklerini yerine getirmek için bonolar ve tasarruf bonoları gibi ABD Hazine tahvilleri aracılığıyla ödünç alabileceği toplam para miktarının üst sınırıdır. Amerika Birleşik Devletleri bütçe açıkları verdiği için, faturalarını ödemek için büyük miktarlarda borç almak zorunda.


ABD’de neden borçlanma limiti var? Anayasaya göre, Kongre borçlanmayı onaylamalıdır. Borç limiti, 20. yüzyılın başlarında getirildi, böylece Hazine, faturaları ödemek için her borçlanmak zorunda kaldığında izin istemek zorunda kalmadı.


Borç limitine ulaşılırsa ne olur? Borç tavanının aşılması, Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk kez temerrüde düşmesine neden olacak ve küresel ekonomiyi kasıp kavuracaktır. Ayrıca Amerikalı yetkilileri, Sosyal Güvenlik çekleri gibi yardımların devam etmesi veya ülkenin borcunun faizinin ödenmesi arasında seçim yapmaya zorlayacaktır.

Borç limiti ne zaman aşılacak?


ABD’nin Perşembe günü teknik borç limitine ulaşması bekleniyor. Bu noktada Hazine, hükümetin yükümlülüklerini ödemeye devam etmek için “olağanüstü önlemler” almaya başlayacak. Bunlar, faturaların ödemeye devam etmesi için belirli devlet yatırımlarını engelleyen vergi muhasebesi araçlarıdır.

Yellen geçen hafta Kongre’ye verdiği demeçte, bu seçeneklerin Haziran ayına kadar tükenebileceğini söyledi. Borç limiti son tarihini yakından takip eden İki Taraflı Politika Merkezi, Hazine Bakanlığı’nın X-tarihi olarak adlandırılan yıl ortasında gerçekten parasının biteceğini tahmin ediyor.

ABD borcu ne kadar?


Ulusal borç geçen yıl ilk kez 31 trilyon doları aştı. Kredi limiti 31.381 trilyon dolar.

Borç limiti kaldırılmaz veya askıya alınırsa ne olur?


Hükümet, olağanüstü önlemlerini tükettiğinde ve nakit parası bittiğinde, yeni borç çıkaramayacaktı. Bu, tahvil sahiplerine borçlu olunan faiz ve diğer ödemeler, askeri maaşlar ve emekli yardımları da dahil olmak üzere faturalarını ödemek için yeterli parası olmayacağı anlamına geliyor.

Amerika Birleşik Devletleri bu noktaya gelirse tam olarak ne olacağını kimse bilmiyor, ancak hükümet tahvil sahiplerine gerekli ödemeleri yapamazsa borcunu ödeyemeyebilir. Ekonomistler ve Wall Street analistleri, böyle bir senaryonun ekonomik açıdan yıkıcı olacağı ve dünyayı bir mali krize sürükleyebileceği konusunda uyarıyorlar.

Hükümet bir felaketi önlemek için her şeyi yapabilir mi?


Birleşik Devletler faturalarını gerçekten ödeyemiyorsa Washington’un neler yapabileceğine -ya da yapacağına- dair resmi bir oyun kitabı yok. Ama olasılıklar var. Hazine, ödemelere öncelik vermeye çalışabilir, örn. B. Önce tahvil sahiplerine ödeme yapmak. Bununla birlikte, böyle bir fikir henüz test edilmedi ve kimin para alıp kimin almadığına dair siyasi kararlar gerektirecek.

Amerika Birleşik Devletleri borcunu ödemezse ki bu piyasaları sarsabilir, Federal Rezerv teorik olarak devreye girebilir ve bu devlet tahvillerinden bazılarını satın alabilir. Bu, Hazine piyasalarında ve diğer yerlerdeki paniği sakinleştirmeye yardımcı olabilir.

ABD neden borçlanmayı kısıtlıyor?


Anayasaya göre, Kongre borçlanmayı onaylamalıdır. Borç limiti, 20. yüzyılın başlarında getirildi, böylece Hazine, faturaları ödemek için her tahvil ihraç etmek zorunda kaldığında izin istemek zorunda kalmasın. Kongre Araştırma Servisi’ne göre, ilk borç limiti 1917 tarihli İkinci Özgürlük Bonosu Yasası kapsamında geldi.1939’da federal borç için genel bir limit getirildi.

Diğer ülkeler bunu yapıyor mu?


Danimarka’nın da bir borç limiti vardır, ancak o kadar yüksek belirlenmiştir ki, genellikle bir artış söz konusu değildir. Diğer çoğu ülke yok. Polonya’da ulusal borç, gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 60’ını geçmemelidir.

Borç limitini yükseltmek neden bu kadar zor?


Borç tavanını yükseltmek yıllardır rutin bir uygulama. Ancak siyasi ortam ne kadar kutuplaşırsa, borç tavanı da o kadar cüretkar oluyor. Meclis, bir bütçe kararı alındığında borç limitinin yükseltilmesini gerektiren “Gephardt Kuralı”nı uyguluyordu, ancak bu, 1990’larda büyük ölçüde aşamalı olarak kaldırıldı.

2011 borç tavanı tartışması sırasında, bazıları Başkan Barack Obama’nın borç tavanını tek taraflı olarak yükseltme gücüne sahip olduğunu savundu. Eski Başkan Bill Clinton, o sırada, eğer hala görevde olsaydı, ABD borcunun geçerliliğini sorgulamamayı, borç tavanını yükseltmeyi ve mahkemeleri onu durdurmaya zorlamayı söyleyen 14. Değişikliğe başvuracağını söyledi.

Bay Obama ve avukatları bu yaklaşıma karşı çıktılar ve bu yaklaşıma karşı çıktılar. Görevden ayrıldıktan sonra, Bay Obama, kendisinin ve Hazine Bakanlığı yetkililerinin, federal borcun bir kısmını ödemek için 1 trilyon dolarlık madeni para basmak gibi birkaç yaratıcı beklenmedik durum planı düşündüklerini kabul etti. 2017’de verdiği bir röportajda bu fikri “çılgınca” olarak nitelendirdi.

Bayan Yellen, House Financial Services duruşmasında borç limitini ele almak için böyle bir madeni para basma fikrini reddetti ve kredi limitini ele almanın tek yolunun Kongre’nin bunu kaldırması veya askıya alması olduğunu savundu.

Borç tavanı ortadan kalkarsa, onun yerini ne alacak?


Bir ikamenin olmaması, borç tavanının varlığının devam etmesinin ana nedenlerinden biridir. ABD, Danimarka örneğini takip edebilir ve borç limitini çok yüksek bir seviyeye çıkarabilir. Bazıları ayrıca, yeni fonlarla aynı hızda artış sınırını da uygulayabileceğini öne sürdü.

Borç tavanını kaldırmak mantıklı olur mu?


Her iki partiden de az sayıda milletvekilinin borç tavanı konusunda oyu var ve bunu artırmamanın neden olduğu temerrüt, ekonomik felaket anlamına gelir. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki siyasi kutuplaşmanın hiçbir azalma belirtisi göstermemesi nedeniyle, kazara temerrüde düşme riski, borç tavanını teşvik eden herhangi bir mali sorumluluktan daha ağır basıyor gibi görünüyor.

Bayan Yellen, borç limitinin kaldırılmasına yönelik yasayı destekleyeceğini söyledi, ancak Bay Biden bunu reddetti.
 
Üst