2023 Abel Matematik Ödülü, Luis Caffarelli’yi onurlandırdı

Gezgin

Global Mod
Global Mod
Katılım
14 Şub 2021
Mesajlar
569
Puanları
1
Bir matematikçi olarak Austin’deki Texas Üniversitesi’nden Luis A. Caffarelli, kulağa basit, hatta potansiyel olarak yararlı görünen soruları yanıtlamaya çalışıyor:


  • Bir buz parçası eridiğinde şekli nasıl değişir?


  • Pürüzsüz bir su akışı hiç kontrolden çıkabilir mi?


  • Bir cismin etrafına gerilmiş elastik bir filmin şekli nedir?
Bu soruları cevaplamak kolay değil. Bunların ve çevremizdeki dünyadaki diğer birçok fenomenin davranışı – finansal piyasaların oynaklığı, akıntıların türbülansı ve bulaşıcı hastalıkların yayılması dahil – kısmi diferansiyel denklemler olarak bilinen şeyler kullanılarak matematiksel olarak tanımlanabilir. Denklemleri yazmak genellikle kolaydır, ancak kesin çözümler bulmak şeytanca zordur ve çoğu zaman imkansızdır.

doktor Bununla birlikte, 74 yaşındaki Caffarelli, kısmi diferansiyel denklemleri tam çözümler zor olsa bile anlamada büyük ilerlemeler kaydetmeyi başardı. Bu başarıları için, kendi alanında Nobel Ödülü’ne eşdeğer olan Abel Ödülü’nün bu yılki sahibidir.

Abel Ödül Komitesi Çarşamba günü yaptığı basın açıklamasında, “Yaşayan çok az matematikçi, kısmi diferansiyel denklemleri anlamamıza Arjantinli-Amerikalı Luis Caffarelli’den daha fazla katkıda bulunmuştur.” Dedi.

Ödüle 7,5 milyon Norveç kronu veya yaklaşık 700.000 $ eşlik ediyor.

doktor Caffarelli bir röportajda bilim insanlarıyla konuşmayı sevdiğini söyledi. Bazen deneyebilecekleri matematiksel yaklaşımlar önerir; bazen üzerinde çalışabileceği problemler önerirler.


“Fizikle, hatta mühendislikle bağlantı kurmayı seviyorum” dedi Dr. Caffarelli.

Bu, sözde “engel sorunu” içerir. Bir örnek, bir balonu alıp duvara doğru itmektir. “Sıkıştırıyorsun, değil mi?” Abel Ödülü komitesinin başkanı olarak görev yapan Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde matematikçi olan Helge Holden dedi. “Duvar ve balon arasındaki arayüz ne olacak?”

Düz bir duvarda, balonun duvara değdiği ve dokunmadığı yer arasındaki sınır oldukça basittir. Ancak duvardan bir topuz gibi bir engel çıktığında çözüm karmaşıklaşabilir.

doktor Caffarelli, çözümün belirli özelliklerini tanımlayabildi.

Engel probleminin bir çeşidi, dış sıcaklıklar sıcak veya soğuk olsa bile bina içindeki bir alanı sabit bir sıcaklıkta tutmak için gereken ısıtma ve soğutmanın belirlenmesi olabilir.

“Bunlar gerçek hayatta gerçekten ortaya çıkan şeyler” dedi Dr. Caffarelli.

Engel problemi, sözde serbest sınır probleminin bir örneğidir. Başka bir örnek buzun erimesiyle ilgilidir.

Sıvı su ile buz arasındaki sınır her zaman 32 Fahrenheit derecedir, ancak buz eridikçe bu yüzey kayar – dolayısıyla sınır serbesttir ve katı değildir – ve bu kayan yüzey sorunu büyük ölçüde karmaşıklaştırır.


Kısmi diferansiyel denklemler konusunda da uzman olan Chicago Üniversitesi’nden bir matematikçi olan Carlos Kenig, “Anlamaya çalıştığınız şey, bu serbest sınırın şekliyle ilgili şeyler” dedi. “Bu sorunu birden fazla boyutta gerçekten anlayan ilk kişi oydu. Ve tanıttığı yöntemler son derece güçlüydü ve hala birçok başka problemde kullanılıyor.”

Bir diğer önemli sonuç da sıkıştırılamaz sıvıların dinamiklerini tanımlayan Navier-Stokes denklemleriydi. Birçok uygulama için su ve hava sıkıştırılamaz akışkanlar olarak kabul edilebilir ve Navier-Stokes denklemleri uçak kanatlarını tasarlamak ve okyanus akıntılarını modellemek için kullanılır.

Gerçekte, şiddetli bir rüzgarın veya bir su dalgasının hızının sonsuza kadar hızlandırılabilmesi garip olurdu – yine de denklemlerdeki hiçbir şey bu olasılığı engellemiyor gibi görünüyor.

doktor Caffarelli, diğer iki matematikçi Louis Nirenberg (2015 Abel Ödülü’nü paylaşan) ve Robert Kohn ile birlikte, sıvıların her zaman sorunsuz akacağını kanıtlayamadı. Ancak, sonsuz hıza sahip bu tür bölgelerin, eğer varsa, son derece küçük olması gerektiğini kanıtlayabildiler.

Bazı çalışmalar Dr. Caffarelli ayrıca finans dünyasında, belirli seçeneklerin fiyatlandırılmasında da uygulama buldu – birinin belirli bir fiyattan bir şey satın alma veya satma seçeneğine sahip olduğu ancak yükümlülüğünün olmadığı sözleşmeler.


doktor Holden, Dr. Caffarelli’nin belgeleri özlü ve net.

“200 sayfalık denemeler yazmıyor,” dedi Dr. Holden. “Kısa makaleler yazıyor çünkü her zaman parlak bir fikir vardır.”

Matematikte Nobel Ödülü yoktur ve on yıllardır matematikteki en prestijli ödüller, 40 yaş ve altındaki en başarılı matematikçilere dört yılda bir küçük seriler halinde verilen Fields Madalyalarıydı.

Adını Norveçli bir matematikçi olan Niels Henrik Abel’den alan Abel, daha çok Nobel Ödülü sahipleri gibi inşa edilmiştir. Matematikteki önemli ilerlemeleri vurgulamak için 2003’ten beri her yıl verilmektedir. Geçmiş ödüller arasında Fermat’ın Son Teoremini kanıtlayan ve şu anda Oxford Üniversitesi’nde bulunan Andrew J. Wiles; A Beautiful Mind filminde hayatı anlatılan John F. Nash Jr.; ve 2019’da Abel sertifikası alan ilk kadın olan Austin’deki Texas Üniversitesi’nde fahri profesör olan Karen Uhlenbeck.

Geçen yıl, Stony Brook Üniversitesi’nde matematik profesörü ve New York City Üniversitesi Lisansüstü Merkezi’nde görev yapan Dennis P. Sullivan, uzay ve şekillerin incelenmesi olan topoloji alanındaki çalışmaları için Abel aldı.

Nobel Ödülleri çok gizli tutulurken, Abel Komitesi kazananın kurumunu günler öncesinden bilgilendirir. Daha sonra kazanan ile haberin nasıl ve ne zaman paylaşılacağı belirlenecek.


Teksas Matematik Bölümü başkanı Thomas Chen, Dr. Caffarelli ve aynı zamanda üniversitede matematikçi olan eşi Irene Gamba. doktor Caffarelli, aramanın birisinin matematik okuluna girmesiyle ilgili olabileceğini düşündüğünü söyledi.

Bunun yerine, Abel Ödülü’nü yöneten Norveç Bilimler ve Edebiyatlar Akademisi Genel Sekreteri Gunn Elisabeth Birkelund, kazanan olduğunu bildirmek için çağrıya katıldı.

“Bu bir sürprizdi, tam bir sürpriz,” dedi Dr. Caffarelli.

doktor Caffarelli, 1948’de Buenos Aires’te doğdu. 1972’de Buenos Aires Üniversitesi’nde, kuzeye Minnesota Üniversitesi’ne taşındı ve burada engel sorunuyla tanıştı.

1980’de New York Üniversitesi’ndeki Courant Matematiksel Bilimler Enstitüsü’ne taşındı ve burada Dr. Nirenberg ve Dr. Kohn, Navier-Stokes araştırmasında çalıştı. Daha sonra, 1994’te Courant’a dönmeden önce Chicago Üniversitesi’nde ve Princeton, NJ’deki İleri Araştırma Enstitüsü’nde çalıştı. 1997’de Teksas Üniversitesi’ne taşındı.
 
Üst