Yozgat’taki antika saat tamircisi yüzyıllık saatlerin tamiratını yapıyor

Pinar

Global Mod
Global Mod
YOZGAT (İHA) – Yozgat‘taki antika saat tamircisi yüzyıllık saatlerin tamirini yapıyor

Dünyanın biroldukça ülkesindeki antika saat tutkunları, arızalı antika saatleri tamir ettirmek için Yozgat’taki Yalçın ustaya ulaşıyor

YOZGAT – Yozgat’ta antika saat tutkunu Yalçın Meral, 16. yüzyılda Osmanlı periyodunda İngiliz ve Fransız saat ustalarınca üretilen ve koleksiyonerlerin bugüne kadar yaptırmak isteyip de yaptıramadığı antika cep saatlerinin eksik ya da bozulmuş modüllerini üreterek, onarıyor.

Meral, 4 asrı devirmiş antika pahasındaki saatlerden gelecek ‘tik tak’ sesi için kimi vakit haftalar kimi vakit de aylar süren bir tamirat gerçekleştiriyor.

İlkokul çağında saat ustası amcası ve babası tarafınca saat tamirini öğrenen 46 yaşındaki Yalçın Meral, aldığı çeşitli eğitimlerle sanatını severek devam ettiriyor. Meral, 16 yüzyılda Osmanlı pazarında yer alan İngiliz ve Fransız ustalar tarafınca büsbütün el personelliği ile üretilen antika pahasındaki cep saatlerinin tamir ve tamiratını yapıyor. Antika saat tamirciliğini hobi olarak yapan Yalçın, 16. yüzyıldan günümüze kadar gelen 300-400 yıllık çalışmayan, fonksiyonunu kaybetmiş antika saatlerin eksik ya da bozulmuş mekanik modüllerini bir daha üreterek tamiratını yapıyor. Dünyanın dört bir yanından koleksiyonerler bugüne kadar yaptırmak isteyip de yaptıramadıkları antika saatlerinin tamiri için Yalçın Meral’i buluyor. Antika saat tutkunu Meral, kimi vakit haftalar kimi vakit de aylar süren tamirat süreci daha sonrası milyonlarca bedeli olan, dekoratif manada epey şık ve usta işi tekniğe sahip bu saatleri, birinci gün ki üzere çalıştırarak saatlere bir daha hayat veriyor.

“O devrin ruhunu saatlerde yaşatıyorum”

Tarihe tanıklık etmiş saatleri tamir etmenin kendisine memnunluk verdiğini söyleyen Meral, “Bu mesleği hobi olarak yapıyorum. Dünyanın her yerindeki atıl biçimdeki bu antika saatleri topluyorum ve bu saatlere yine hayat veriyorum. Saatlere bu biçimdeların ruhunu kazandırıyorum ve bu saatleri çalıştırıyorum. Bu saatler kesimden modül takma değil, büsbütün el üretimi saatler torna personelliği gerektiren saatlerdir. 1500’lü senelerdan başlayıp 19. yüzyıla kadar olan saatleri büsbütün tornada bütün modüllerini yaparak bu biçimdeın ruhunu saatlerde yaşatıyorum. Bu bana büyük bir keyif, memnunluk veriyor. Devrinde bu saatler İngiltere’nin başşehri Londra’da yapılmış, çıkış yeri aslına bakarsan orası. Bu saatler büsbütün el üretimi hiç bir vakit fabrikasyon olayı yok, mikron çalışarak elde yapılan saatler. Bu saatler yüzsenelerdır kıyıda köşede atıl vaziyette kalmış, hiç bir biçimde yaptırılamamış. Zira bu saatleri tamir edecek ustalar günümüzde kalmadı” dedi.

“Tamiri 1 ay sürüyor”

Saatlerin tamirinin kimi vakit aylar sürdüğünü söyleyen Meral, “Osmanlı sarayına, pazarlarına yapılmış 1600-1700lü senelera ilişkin saatlerin tamiri bana daha bir keyif veriyor. O saatleri yapıp o devrin ruhunu o saatte hissetmek ve saatin çalışmasını görmek, kendi dokunuşlarımla o saatin hayat bulması bana başka bir keyif veriyor. Bu saatler personellik gerektiren hayli hassas dokunuşlarla süreç yapılan saatler olduğu için yeri geliyor kimi vakit 10 gün, 15 gün, 1 ay süren saatler oluyor. Saatlerin epey sıkıntı bir personelliği var. Nefes denetimi ile çalışılması gerekiyor ve tornada modülü teker teker yapılması gerekiyor. O yüzden üretimi da haliyle hayli sıkıntı oluyor” formunda konuştu.

“Bu mesleği devam ettirecek sanatkar yetişmiyor”

Dünyada antika saatleri tamir edecek sayılı saat ustasının kaldığını da belirten Meral, “Bizden daha sonra bu mesleği devam edecek yok maalesef, vaktimizde bu çeşit sanatkarlar yetişmiyor. Bunlar parmak sayısını geçmez diye düşünüyorum. Bundan 50 yıl öncesindeki üzere ustalar yetişmiyor, kalan ustalar da kaybolmaya yüz tutmuş sanat kolları üzere yavaş yavaş bitiyor. Antika saatleri tamir edecek ustalar artık yetişmiyor” sözlerine değindi.

İhlas Haber Ajansı / Bahadır Muhlis Gökgül – Son Dakika Haberleri