Turkcell’den tekno atıkları eğitime dönüştürme projesi

odakulebuda

New member
Katılım
26 Eki 2020
Mesajlar
1,951
Puanları
0
Turkcell’den tekno atıkları eğitime dönüştürme projesi Turkcell, etrafın korunması ve toplumsal paha üretimi ismine hayata geçirdiği projelerine bir yenisini daha ekledi. Turkcell, Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın (TEGV); tekno atıkların yönetilmesi, çevresel yararın artırılması ve toplumsal farkındalığın oluşturulması gayesiyle, geri dönüşüme yollanan teknoloji ve bilişim atıklarından elde edilen geliri çocukların nitelikli eğitimine takviye olarak aktarmaya başlamıştı. “Eğitime Dönüştür” ismi verilen kampanyanın tesir alanını ve kapsamını toplumun daha geniş kesitlerine yaymak maksadıyla, çocuklar için “Karınca Bacak ile Dev Yaprak” isimli yeni bir kitap hazırlandı. Çocuklarda etraf şuuru oluşmasına yardımcı olması amaçlanan kitabın lansmanında, kitabın muharriri Sebahat Söylemez ve kitabı istekli seslendiren ünlü oyuncu Melis Sezen de yer aldı.

Turkcell’in dünyanın birinci dijital operatörü olarak konumlanmasının, şirkete sürdürülebilirlik alanında da öncü bir rol yüklediğini belirten Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Alper Ergenekon, “Kaçınılmaz bir sorumluluk halini alan çevresel sürdürülebilirliğin ehemmiyetini çocuklarımıza da aşılıyor, yeşil ve pak bir gelecek şuurunu 7’den 70’e toplumun tüm bölümüne yayma kararlılığımızı sürdürüyoruz. Bu doğrultuda milletlerarası ve mahallî sivil toplum kuruluşları ile bir arada manalı ve yarar üreten projeler yürütüyoruz” dedi.

Kitabın eğlenceli içeriğinin yanı sıra öğretici bir kaynak olduğunu da vurgulayan Alper Ergenekon, kelamlarına şöyleki devam etti: “Eminim ki çocuklar kitabı okurken hem eğlenecek birebir vakitte çevreyi korumak için harekete geçecek ve ailelerini de harekete geçirecek. fizy, Dergilik ve Hayal Ortağım üzere dijital ortamlarda sesli olarak yayımlanan kitabımızı sevgili Melis Sezen ile bir arada en evvel dijital ortamda duyuralım istedik ve metaverse cihanında bir ortaya geldik. Kitabı bitiren çocuklar, konutlarındaki tekno atıkları Turkcell mağazalarında konumlandırılan tekno atık kutularına bıraktıklarında bir ‘Döngüsel Elektronikler Sertifikası’ alacak. Çocuklarımıza ikramımız olan bu kitap ve bu sertifika vesileyle tabiata sahip çıkacak ve geleceğimizde değerli roller üstlenecek tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı da kutluyorum”

Oyuncu Melis Sezen de, “Çocuklar, doğal kaynaklardan bitkilere ve canlılara kadar geniş bir ekosisteme mesken sahipliği yapan gezegenimizi ziyadesiyle önemsiyor, tüm güçleriyle tabiata sahip çıkıyorlar. Bizim üzere toplum tarafınca takip edilen, yaptığı işler göz önünde olanların da her yaştan insanı bilinçlendirici bu biçim çalışmalarda bulunması, daha yaşanabilir bir dünya inşa edilmesi açısından epey kıymetli. Çocukluk devrini tabiatla iç içe geçirmiş ve hala da tabiata aşık biri olarak, miniklerimizde daha yeşil bir dünya şuurunu geliştiren bu eğitici kitabın seslendirmesinde yer almaktan dolayı epey memnunum. Başta bu hoş kitabın muharriri Sebahat Söylemez olmak üzere kitabın kaleme alınmasında emeği geçen herkese ve bu husustaki farkındalıklarından dolayı Turkcell, TÜBİSAD ve TEGV’e teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Projede yer almaktan memnunluk duyduklarını belirten TÜBİSAD İdare Heyeti Lideri Levent Kızıltan, “Bilişim kesiminin başkan STK’sı TÜBİSAD, katı atık kümeleri içerisindeki en süratli büyüyen tekno atıklardan yola çıkarak çocuklarımızda etraf farkındalığı yaratıyor. Turkcell katkılarıyla 81 vilayette tekno atık toplama faaliyetlerimizin yanı sıra ‘Karınca Bacak ile Dev Yaprak’ kıssa kitabımızın da dijitalleştirilmesiyle, çocukların döngüsel elektronikler anlayışını küçük yaştan özümseyeceğine ve sorumlu tüketim şuuruna sahip etraf okuryazarı bireyler olarak yanlışsız atık idaresini ömürlerinin modülü haline getireceklerine inanıyoruz” dedi.

TEGV Eğitim Programları Müdürü İhtilal Uygan yaptığı açıklamada şunları söylemiş oldu:

“TEGV olarak yaşanabilir bir etraf için sorumluluk alan, bilim ve teknoloji ile üreten yaratıcı çocuklar yetiştirmek için gönüllülerimiz, öğretmenlerimiz ve öteki paydaşlarımız ile büyük bir gayret içerisindeyiz. Türkiye’de 22 vilayette, 55 TEGV aktiflik noktasında ve okullarda ekoloji atölyelerimizle, iklim ve etraf projelerimizle sorumluluk şuuru aşılıyor; çocuklarımız ve gönüllülerimizle toplumlumun her bölümünde bu şuurun yerleşmesi için çalışıyoruz. Bu kitap ve projenin çocuklarımızdaki farkındalığı davranışa dönüştürmek için tesirli bir yol olacağına inanıyoruz.”

Kitabın müellifi Sebahat Söylemez ise şunları kaydetti:

“Karınca Bacak ile Dev Yapak kitabında küçük kahramanımız bir çocuğun merak ve hayal gücü ile tek başına neler başarabileceğini gösterirken, tabiatın lisanını öğreniyor, Kristaller Kraliçesi ve Demir Başlar Ülkesi’nin de ortasında olduğu maceraya herkesi var gücüyle çekiyor. Kahramanımızın kurduğu Eğitime Dönüştür Okulu’nun etraf ve döngüsel elektronikler konusunda ilham vereceğine inanıyorum. Karınca Bacak ile Dev Yaprak kitabı, daha fazla çocuğa erişebilmesi için Hayal Ortağım uygulaması, Turkcell’in dijital müzik ve yayıncılık platformu fizy ve Dergilik’te sesli olarak yayınlanacak. Ayrıyeten Dergilik’te yazılı versiyona da ulaşılabilecek.”
 
Üst