Türk heykeltraşın ‘Camdan Kadınları’ ABD’de sergileniyor

Pinar

Global Mod
Global Mod
Pandemi periyodunda durma noktasına gelen hayat sanat dünyasını da derinden etkiledi. Bu süreçte üretmeye devam eden sanatkarlardan biri olan heykeltraş Emel Vardar, memleketler arası etkinliklerde Türkiye’yi temsil etti. Vardar’ın cam bayan heykelleri, Amerika’nın en kıymetli galerilerinden biri olarak gösterilen Hababat Gallery’de ‘Glass 49 International Virtual’de sergilenmeye başladı. Stantta dünyanın başta gelen cam sanatkarlarının yapıtları de sergileniyor.

Türkiye haricinde Amerika, Avrupa ve Asya’da bir epey ülkede memleketler arası sanat fuarı, müze ve bianellerde yer alan ünlü heykel sanatkarı Emel Vardar, ‘Karantinada Sanat’ diyerek bu sorunlu günlerinde heykeller yapmayı sürdürdüğünü belirtti. Sanatçı, stantlarından kimilerini şu biçimde sıraladı:

“New York, Amsterdam Whitney Gallery, İtalya Venedik‘te Milano Arka Gallery, Çin’de Yasak Kent’te Saray Müzesi’nde stant açtım. Çok kıymetli ve epey itibarlı olan Çin Saray Müzesinde 2 kere, Çin Şehircilik Müzesi’nde ise 1 kere stant açtım. Yapıtlarımı Amerika, İspanya, Hollanda, Fransa, İngiltere, İsviçre, Rusya, Monako, Almanya, Çin üzere biroldukca ülkede sergileme fırsatı buldum” dedi.

“AMACIM BAYANA YÖNELİK ŞİDDETE DİKKAT ÇEKMEK”

Yapıtlarında bayan figürlerine yer veren Emel Vardar bunun sebebi ise şu sözlerle deklare etti:

“Kadınlar geçmişten günümüze baktığımız vakit bir fazlaca sanatkara ilham kaynağı oldu. Ben de hanımın ebedi hoşluğun simgesi olduğuna inanıyorum. hanımın fizikî hoşluğunun yanı sıra içsel dünyasının zenginliğini vurguluyorum ve içsel dünyasının ışığını yansıtmaya çalışıyorum. Bunun dünya döndüğü surece bu ışığın dünyayı aydınlatmaya devam edeceğini düşünüyorum. Heykellerin hepsinin bir öyküsü var. Ben yalnızca heykel üzere bayanlar yapmıyorum. Heykeller birtakım bazı bayana şiddet, kimi birtakım kiloları ile barışık bir hanımı anlatıyor. Heykellerimde kilolu bayanlar da var, ömrü sevgiyle kucaklayan ortasındaki sevgiyi coşkuyla paylaşan kendisiyle barışık bayanlar da var. Alışılmış ki bayana şiddeti betimleyenler tartıda. Ben de sanatımla yaptığım heykellerde hanımı muhafaza altına alıyor ve adeta dokunulmaz kılmaya çalışıyorum. Bayan heykellerimde, hanımın fizikî hoşluğunun yanı sıra bayanın içsel dünyasının zenginliğini vurguluyorum. Bu hislerin gücünün de bayanın gücü olduğuna inanıyorum. Maksadım tüm dünyada bayana yönelik şiddet ve ayrımcılık sıkıntısına dikkat çekmek, bayanların değer ve gücünü vurgulamak.”

Çalışmalarını hala İstanbul’da Eylül Sanat Galerisi ve atölyelerinde sürdüren sanatkarın bu yıl katılacağı milletlerarası aktiflikleri ise, 16-22 Temmuz Şenlik Dı Spoleto 2021 İtalya, 12-15 Ağustos 2021 Market Arka & Design Hamptons, Long Island NY-Amerika, 1-6 Aralık 2021 Spectrum Miami. Miami.FL USA olarak belirtildi.

Yapıtlarında bayana has imgeler işleyen ve hislerini bronza, cama ve metale yansıtan Vardar’ın, Venedik’de Spoleto Arte tarafınca düzenlenen Pro Biennnale 2021 standında yer alan Sunrise Queen isimli cam heykelinin büyük beğeni topladığı açıklandı. Emel Vardar’a bu yıl ‘Accademia İtalıa ın Arte Nel Mondo Associazione’ tarafınca Michelangelo’s David 2021 mükafatı verildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı