Sputnik yöneticisi Margarita Simonyan bir daha haddini aştı: Kazakistan’ın yardım daveti daha sonrası skandal 4 kural

odakulebuda

New member
Sputnik yöneticisi Margarita Simonyan bir daha haddini aştı: Kazakistan’ın yardım daveti daha sonrası skandal 4 kural Kazakistan’da akaryakıta yapılan artırımın akabinde ülke karıştı. Hükümeti deviren, kamu binalarını basarak ateşe veren göstericiler, birfazlaca kenti yağmaladı.

Hükümetin istifasından daha sonra olayların yatışmamasıyla OHAL ilan edilen ülkede, epey sayıda gösterici gözaltına alınırken şimdiye kadar 8 güvenlik bakılırsavlisi hayatını kaybetti.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkedeki mevcut durum niçiniyle üyesi oldukları Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü önderlerinden yardım istediğini deklare etti.

Eski Sovyet ülkesi olan Kazakistan, Rusya’dan da şovları bastırmak için askeri yardım talep etti. Rusya yardım daveti daha sonrası ülkeye askeri sevkıyat gerçekleştirdi.

SKANDAL İSTEKLER

Rusya’nın en büyük medya ağı Russia Today (RT) ve Sputnik Genel Yayın Direktörü Margarita Simonyan, Rusya’nın Kazakistan hükümetine yardım etmesi için birtakım koşullar sıraladı.

Margarita Simonyan

KIRIM’IN İLHAKININ KABULÜ

“Kazakistan’a doğal ki yardım edebiliriz fakat kimi şartlar olmak zorunda” diyen Simonyan’a nazaran Rusya’nın Kazakistan hükümetine yardım etmesi için gerekli kaideler şu biçimde:

1. Kırım’ın Rusya’nın toprağı olduğunu kabul
    Rusça’nın Kazakistan’ın 2. lisanı olarak kalması
    Kril harflerine dönüş
    Rus okullarına hürlük

“Kars ve Ağrı Dağı’nın Rusya’ya geri dönmesini istiyorum”

Margarita Simonyan daha evvel de Rusya’da yayınlanan bir televizyon programında Türkiye’nin toprak bütünlüğünü gaye alan küstah kelamlar sarf etmişti. Simonya, “Kars ve Ağrı Dağı’nın Rusya’ya geri dönmesini istiyorum…” kelamlarıyla haddini aşan kelamlara imza atmıştı.

Kazakistan niye karıştı?

Kazakistan’ın batısında 2 Ocak’tan itibaren LPG’ye yapılan artırımlar ve ülkedeki sosyoekonomik durumun kötüleştiği sebebi öne sürülerek başlatılan protestolar ülkenin başka bölümlerine yayıldı. Sokak olaylarına dönüşen şovlarda güvenlik güçleri ile protestocular içinde çatışmalar yaşandı.

Polis ve askeri araçları ateşe veren ve devlet binalarına giren protestoculara, güvenlik güçleri ses bombası ile müdahale etti. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, başlatılan protestolardan sorumlu tuttuğu hükümetin istifasını kabul etti.

Protestoların yayılması kararı evvel başşehir Işık Sultan, Almatı kenti ve Mangistau eyaletlerinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Akabinde OHAL sonucunın ülkenin tüm bölgelerinde geçerli olduğu duyuruldu.