Son dakika haberleri! Asırlardır klâsik giyiniyor, el emeği kilimler üretiyorlar

Pinar

Global Mod
Global Mod
Asırlardır klâsik giyiniyor, el emeği kilimler üretiyorlar

Mağazadan hazır giysi almıyor, kendi diktiklerini giyiniyorlar

SAMSUN – Bu mahallerde yaşayan bayanlar yöresel gibir daharek, yöresel eserler dokuyor. Samsun’un Vezirköprü ilçesindeki 2 mahallede bayanlar, atalarından kalma kültürü yaşatmaya devam ediyor. Kırmızı, mavi, sarı, pembe yeşil renkteki çiçekli desenlerden oluşan kıyafetleri giyerek dokuma eserler yapan bayanların tek kaygıları ise gelir kapısı olan dokuma sanatının yok olması.

Vezirköprü Halk Eğitim Merkezi tarafınca Tahtaköprü ve Sarıdibek Mahallelerinde açılan dokuma kursu yöre insanı tarafınca büyük ilgi gördü. Bilhassa genç kızlara gelir kapısı olan bu kurslar pandemiden dolayı bir buçuk sene kapalı kaldı. Ardından hadiselerin düşmesi ve aşılamanı tesiriyle kurslar tekrar açılmaya hazırlanıyor. Bayanların ise tek tasası atalarından günümüze kadar devam eden el emeğiyle dokuma eserleri pazarlamak. Bu mevzuda belediye ve kamu kuruluşlarını davette bulunan bayanlar yardım bekliyor.

Dışarından bir vatandaş bu mahallere girdiğinde, rengarenk desenli kıyafetler giyinmiş bayanlarla karşılaşıyor. En ufak çocukların bile çiçekli desenleri olan kıyafetler giyindiği bu mahalleler nazarannleri şaşırtıyor. Kıyafetler fotoğraf sanatkarları, gezginler ve araştırmacıların da ilgisini çekiyor. Minik Emine İkra ise annesine yardım için gittiği dokuma kursunda ortamın sevinç kaynağı oluyor.

Mahallerdeki kurslarda satış zahmeti olduğunu belirten Vezirköprü Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Kaya, “Tahtaköprü, Sarıdibek ve Türkmen Mahallelerinde açmış olduğumuz yöresel kilim dokuma kursları devam etmektedir. Asırlardır bilhassa Sarıdibek ve Tahtaköprü Mahallerimizde yöresel kilim dokuma yapılmaktadır. Bu kurslarımız son vakit içinderda kıymetli olduğundan dolayı satış ıstırabı çekmekteyiz. Bilhassa burada dokunan eserlerimizin satışı konusunda takviye bekliyoruz. Belediyeler ve başka kamu kuruluşları bizlere yardımcı olurlarsa fazlaca şad oluruz” dedi.

Tahtaköprü Mahallesi’nden usta öğretici Kenti Doğan (42), “Halk Eğitim Merkezi Müdürümüz bu kursu bizlere açtı. Bizim köyümüzü için gençlerimiz için yeterli bir şey oldu. Artık pandemi niçiniyle bir buçuk yıldır çalışamadık. Bu kursun devam etmesini ve gençlerimize bu kaybolup gitmiş kuşağın aktarılmasını istiyoruz. Eserlerimizin değerlenip 3-5 kuruş konutumuza girmesini istiyoruz. Bizim bayanlarımız günlük yevmiyeyeyse gidemiyor. 3-5 kuruş buradan alacağız. Allah nasip ederse. Burada kilim dokuyoruz. Seccade dokuyoruz. Heybe dokuyoruz. Çanta yapıyoruz. Özel bir desen isteyen olursa yapmaya çalışıyoruz. Kıyafetlerimizi de kendimiz dikeriz. O denli pazardan alarak hazır giyinmeyiz. Hepimizi tıpkı bu biçimde kıyafet giyeriz. Değişik değişik giyinmeyiz. Atalarımızdan bu biçimde gördük. bu biçimde devam ettiriyoruz” diye konuştu.

Sarıdibek Mahallesi’nden usta öğretici Sümeyye Nacar (38), “Asırlardır devam eden kıyafetlerimizle, asırlardır devam eden dokuma işini bırakmamak istiyoruz. O yüzden bizde dayanak istiyoruz. Bu eserleri satamadığımız için meşakkat çekiyoruz. Giydiğimiz kıyafetlerimiz yıllardır devam eden kıyafetlerimiz. Daha evvelde ebelerimiz, nenelerimizin giyindiği üzere hiç bırakmadık bu giyinmeyi” halinde konuştu.

Asırlardır “cicim” dokuma tekniği ile dokunan bu kilimlerin “coğrafi işaret belgesi” bulunuyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Furkan Abrek Ünal