Son Dakika | Çocuk yaşta Mevlana’nın yoluna girip sema yapıyorlar

Pinar

Global Mod
Global Mod
KONYA (AA) – Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin müsaadeden giden çocuk semazenler, sema meydanında günahsız kalpleri temsil ediyor.

Sema meşk tahtasında aylar süren eğitimle yetişen küçük semazenler, Mevleviliğin temel öğretileri sevgi, hürmet, müsamaha üzere olumlu his ve davranışları da kazanarak hayatlarına yansıtıyor.

11 ila 16 yaştaki 6 çocuk semazen, Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu’yla Mevlana’nın 748. Vuslat Yıl Dönümü Memleketler arası Anma Merasimlerinde sema ediyor.

Mevlana’nın anıldığı milletlerarası merasimlerde binlerce kişi önünde sema icra eden semazen çocuklar, değerli bir sorumluluğu üstlenmenin de hazzını yaşıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdürü ve Postnişin Fahri Özçakıl, AA muhabirine, 13. yüzyıldan günümüze dini bir ritüel olarak yapılagelen Mevlevilerin sema zikrinin her periyot büyük ilgi gördüğünü söylemiş oldu.

Sema eğitimi almak isteyen çocukların istekli olarak geldiğini belirten Özçakıl, Hazreti Mevlana’nın öğretilerine, dini yaşantısına, edep ve ahlak anlayışına uygun yaşamak isteyenlerin elinden tuttuklarını lisana getirdi.

Eğitimleri 3 ay ile bir yıl içinde değişiyor

“Nevniyaz” denilen semazen adayı çocukların eğitimlerinin evvel sema meşk tahtasında başladığını anlatan Özçakıl, “Bir metrekarelik, ortasında bombeli bir çivi olan kaygan ahşap yerde, çıplak ayağın altına tuz serperek sol ayak başparmağıyla çark eğitimi başlıyor. daha sonra kol açma, başın ve bedenin duruşu öğretilerek artık tennure giyme ve sikke tekbirleme merasimi ile sema etmeye hak kazanıyorlar. Çocuklarımızın eğitimi kabiliyetine göre 3 aydan 1 yıla kadar sürebiliyor.” diye konuştu.

Kendisinin de küçük yaşta sema icra etmeye başladığını hatırlatan Özçakıl, küçük semazenlerin semahanede kendileriyle olmasından büyük memnuniyet duyduklarını lisana getirdi.

Özçakıl, Hazreti Mevlana’dan günümüze gelmiş Türk İslam Tasavvuf Kültürü’nün değerli ögesi Mevlevilik kültüründe yer alan bu ritüeli gelecek jenerasyonlara aktarmanın huzurunu ve memnunluğunu yaşadıklarını vurgulayarak, “Çünkü onlar bizim geleceğimiz. Küçük semazen kardeşlerimizin sema meydanında, o günahsız ağızla, halisane niyetle sema etmeleri hepimizi etkiliyor. Hepimiz duygulanıyoruz. O gönüllerindeki, küçük kalplerindeki duyguyu hissetmek hakikaten hepimize farklı bir huzur bahşediyor.” sözlerini kullandı.

Mevlana öğretilerinin Konya’dan filizlenip tüm dünyaya yayıldığını vurgulayan Özçakıl, çocuk semazenlerin de bunun şuuruyla büyük bir sorumluluk içerisinde semayı kendilerine has hoşlukta icra etmeye uğraş ettiklerini söylemiş oldu.

“İnsanlara daha güzel davranıyorum”

Çocuk semazenlerden 15 yaşındaki Umut İpek de 10 yaşındayken 6 ay eğitim alarak sema etmeye başladığını söylemiş oldu.

Sema ederken “manevi huzura çıkmış” üzere hissettiğini anlatan İpek, “aslına bakarsanız abdestli olarak çıkıyoruz. Beşere büyük huzur veren bir şey. Sema meydanında hiç bir şey düşünmüyoruz. Allah’ı zikredip, O’nu düşünüyoruz. Kalbimiz arınıyor. Öte yandan Mevlana’nın hayatını okuyup öğrendikten daha sonra daha hoşgörülü olmaya başladım. İnsanlara yaklaşımım değişti. Dışarıdayken sema meydanına geleceğimi hatırlayıp daha sakin ve samimi oluyorum. İnsanlara daha güzel davranıyorum.” diye konuştu.

Semazenleri fazlaca sevdiği için ailesinin yönlendirmesiyle 3 yıldır sema etmeye çalıştığını aktaran 13 yaşındaki Emirkan Bektaş ise şunları kaydetti:

“İlk evvel çeyrek çark, daha sonra yarım, daha sonra tam çark ve çivi tutarak sema etmeyi öğrendim. Sema meydanına çıktığımda Allah’ı zikrediyorum. Aklıma hiç bir şey gelmiyor. Dalıp gidiyorum. Allah’ı zikrederken kalbimde tanım edemediğim bir şeyler oluyor. İçim bir rahatlık ve huzura bürünüyor. Olağan ömrümde da her vakit örnek biri olmaya çalışıyorum.”

12 yaşındaki Kadir Fidan da “Sema ederken çok huzurlu ve keyifli oluyorum. Allah’ın huzuruna çıktığımı hissediyorum ve onu zikrediyordum. Elbiselerimizi giyip salona çıkarken epeyce heyecanlanıyorum. Fahri Dedemin önünde selam verip ‘Allah’ demeye başladıktan daha sonra heyecanım gidiyor. Her çarkta ‘Allah’ diyoruz ve bu bizi rahatlıyoruz. Semazen olduktan daha sonra kendime daha fazlaca dikkat ediyorum. Etrafıma ve aileme karşı daha ağırbaşlı, hoşgörülü saygılı davranıyorum. Örnek bir insan olmaya çalışıyorum.” sözlerini kullandı.

AA / Serhat Çetinkaya – Son Dakika Haberleri