Sivas’ın kültürel kıymetleri klâsik el sanatlarıyla yaşatılıyor

Pinar

Global Mod
Global Mod
SİVAS (AA) – Sivas Olgunlaşma Enstitüsü atölyelerinde usta öğreticiler tarafınca klâsik el sanatları kullanılarak binbir emekle hazırlanan çeşitli eserlerle kentin yüzlerce yıllık hayat kültürü geleceğe taşınıyor.

Kentte 3 yıl evvel Türk külçeşidini yaşatmak, geçmişten geleceğe köprü kurmak, yörenin tarihi ve kültürel zenginlikleri dünyaya en hakikat biçimde tanıtacak kâfi bilgi ve marifete sahip teşebbüsçü, nitelikli, yenilikçi bireyler yetiştirmek emeliyle olgunlaşma enstitüsü kuruldu.

Enstitünün atölyelerinde usta öğreticiler tarafınca klâsik el sanatları kullanılarak kitre bebek, çanta, başlık, yastık, örtü, takı, çeşitli süs eşyaları, yöresel kilim ve kıyafetler üretiliyor. Bu mamüllerin üzerine Sivas’ın yüzlerce yıllık külçeşidini anlatan motifler işleniyor.

Enstitüde hünerlerini sergileyen usta eller, naat, sınır, kat’i, tezhip ve ebru sanatını yaşatan eserler de ortaya koyuyor.

Sivas Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Aysel Şenlen, AA muhabirine, olgunlaşma enstitülerinin kültürel kıymetleri, klâsik sanatları araştıran, özüne uygun geliştiren, arşivleyen, gelecek kuşaklara aktarmaya çalışan, ulusal ve memleketler arası boyutta tanıtım faaliyetleri yapan epeyce özel kurumlar olduğunu söylemiş oldu. Şenlen, ” Türkiye‘de 24 olgunlaşma enstitüsü var, biri de Sivas’ta. Bakanlığımız tarafınca Erzincan ve Yozgat da bize dahil edildi. bu biçimdece 3 ilin kültürel kıymetlerini araştırma, arşivleme ve yayın hazırlama üzere epey değerli bir misyonu yüklenmiş durumdayız.” dedi.

Türk külçeşidini gelecek jenerasyonlara aktarıyorlar

Şenlen, enstitüde kitre bebekler, folklorik kıyafetler, takılar, halı, kilimler ve çeşitli süs eşyalarının da yapıldığına dikkati çekerek, şöyleki devam etti:

“Hem aslına uygun çalışmalar yapıyoruz birebir vakitte bunları modernize ediyoruz. Geçmişteki motifleri çağdaş hayata entegre etmek durumundayız. İnsanlara kültürümüzü tanıtmak ve modada kelam sahibi olabilmek için kültürel motiflerimizi şu anki gençlerin talep edeceği eserlere çevirmek zorundayız.”

Ulusal, milletlerarası defileler, stantlar ve fuarlara yönelik tanıtım çalışmalarına devam ettiklerini lisana getiren Şenlen, “Ne kadar hayli gence ulaşabilirsek, tanıtım boyutunda ne kadar epey insanımıza ulaşabilirsek kültürümüzü tanıtmak manasında vizyonumuzu gerçekleştirmiş olacağız.” diye konuştu.

Şenlen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan öncülüğünde, olgunlaşma enstitülerinin tanıtım üssü olarak İstanbul Beyoğlu’nda açılan bohça mağazasına kendilerinin de yapılan çalışmaları gönderdiklerini kelamlarına ekledi.

AA / Göksel Cüneyt İğde – Son Dakika Haberleri