Emir
New member
Sırsıklam Ne Demek TDK? (Ve Neden Erkekler Bunu “Hallederiz” Sanıyor!)
Selam forum ahalisi!
Bugün sabah işe giderken bir anda gökten üzerime meteorolojik bir komplo gibi yağmur indi. Şemsiye? Yok. Mont? İnce. Ayakkabılar? Bez. Sonuç? Sırsıklam.
Ama işte tam o anda düşündüm: “Sırsıklam” ne demek? TDK’ye göre sadece “tamamen ıslanmış” mı, yoksa “hayatın seni komple ıslatmaya karar verdiği an” mı?
Biraz araştırdım… ve biraz da düşündüm (evet, bazen yapıyorum), sonra dedim ki: hadi bu konuyu forumda konuşalım! Çünkü “sırsıklam” olmak sadece fiziksel bir durum değil, aynı zamanda duygusal bir yaşam tarzı gibi!
---
Erkekler İçin: Sırsıklam Olmak = Çözülmesi Gereken Bir Görev
Bakın beyler… Bir erkek sırısıklam olduğunda ilk tepkisi genelde şöyle olur:
> “Tamam dur, çözümü bulurum.”
Elinde hiçbir şey yoktur, sadece ıslanmıştır. Ama içinde hemen bir strateji kurulur:
- Plan A: En yakın markete girip poşet almak.
- Plan B: Poşeti kafaya geçirmek.
- Plan C: Poşetin altını da delip “yağmurluk” ilan etmek.
Sonra eve dönünce forumlarda araştırma başlar: “Evde kendi yağmurluğunu nasıl yaparsın?”, “Islanınca telefon bozulmaması için taktikler”, “Ayakkabı içi pirinç işe yarar mı?” falan…
Yani erkek için “sırsıklam” olmak, bir görevdir. Çözülmesi gereken bir bulmaca.
Islanmak mı? Hayır efendim, bu sadece bir sistem hatası!
Bu yüzden de kadınlar “çok ıslandın yazık” derken, erkek “şimdi mantıklı düşünelim, saç kurutma makinesini ayakkabıya tutsam…” der.
---
Kadınlar İçin: Sırsıklam Olmak = Duygusal Bir Romanın 7. Bölümü
Kadınlar için ise “sırsıklam” sadece bir fiziksel durum değil; duygusal bir atmosferdir.
Bir kadın sırısıklam olduğunda, iç sesi genelde şöyle konuşur:
> “Belki de evren beni arındırmak istiyor…”
Ya da:
> “Bu yağmur beni değil, geçmişimi yıkıyor…”
Ve sonra Instagram’da bir story:
‘Her şey ıslansa da içim kuru kalmasın…’
Altında bir yağmur şarkısı: “Yalnızlık yağmuru…”
Kadın için sırısıklam olmak, bir duygusal “reset butonu” gibidir. Yani erkek poşet ararken, kadın evrenle empati kurar.
Bir de tabii ki arkadaş grubuna mesaj atılır:
> “Kızlar, ıslandım, ama nedense iyi hissediyorum.”
Forumda bir kadın yazsa muhtemelen şöyle olurdu:
> “Arkadaşlar, sırısıklam oldum ama sanki kalbim de biraz ıslandı gibi... siz hiç böyle hissettiniz mi?”
---
TDK Ne Diyor? Ama Biz Ne Anlıyoruz?
TDK’ya göre “sırsıklam” kelimesi, “tamamen ıslanmış” anlamına geliyor.
Evet, çok net, çok sade, ama biz Türk milleti olarak hiçbir şeyi sade bırakmayız.
TDK: “Sırsıklam = tamamen ıslanmış.”
Biz: “Sırsıklam = hem ıslanmış, hem duygusal olarak nem kapmış, hem de evde çorap kurutmaya çalışırken kaderine isyan etmiş.”
Yani TDK tanımı işin sadece yüzey kısmı. Bizim için sırısıklamlık, bir ruh hali.
Tıpkı “gönül koymak” gibi, “sırsıklam olmak” da sadece fiziksel bir olay değil; ruhun da sırılsıklam olduğu bir durum.
---
Bir Erkek – Bir Kadın: Yağmurda Diyalog
Erkek: “Koş, sırılsıklam olduk!”
Kadın: “Olsun, bazen yağmurun altında kalmak güzeldir.”
Erkek: “Ama hasta olacağız!”
Kadın: “Belki de biraz hasta olmamız gerekiyor…”
Erkek: “Hayır, gerçekten ateşimiz çıkar!”
Kadın: “O da bir duygudur.”
Ve orada erkek anlar ki, bu diyaloğun kazananı yok. Çünkü biri çözüm odaklı, diğeri anlam odaklı.
Sonuç? İkisi de sırısıklam. Ama kadın duygusal olarak güçlenmiş, erkek ise Google’a “ıslanınca grip olur muyum” yazıyor.
---
Forumdaşlara Soru: Sizce Hangimiz Haklıyız?
Şimdi itiraf vakti!
Sizce sırısıklam olunca yapılacak en mantıklı şey hangisi?
Hemen bir yere sığınmak, çözüm üretmek, stratejik davranmak (Erkek modu).
Yağmurun tadını çıkarıp duygusal bir yolculuğa çıkmak (Kadın modu).
İkisini karıştırmak: “Hem romantik hissediyorum hem de ayakkabıyı sobanın yanına koydum.”
Yani bu bir yağmurda hayatta kalma testi gibi!
Kimi poşeti kafasına geçiriyor, kimi story atıyor, kimi ise çay demleyip dışarıyı izliyor.
---
Sonuç: Sırsıklam Olmak Hayatın Kendisi
Aslında “sırsıklam” kelimesi, hepimizin ara sıra yaşadığı o plansızlık hâlinin sembolü.
Hayat da bazen öyle değil mi? Hiç beklemediğin anda yağmuru bastırıyor, sen planlarını, saçını, aklını bırakıp ıslanıyorsun.
Sonra bir bakıyorsun; kuruduktan sonra daha güçlü, daha dirençli bir hâle gelmişsin.
Belki TDK bunu yazmadı ama biz forum ahalisi olarak kendi tanımımızı yapabiliriz:
> “Sırsıklam: Hayatın seni hazırlıksız yakaladığı ama sonunda gülümsemeyi başardığın an.”

---
Hadi Şimdi Söz Sizde!
Peki siz hiç öyle sırısıklam olup da gülümseyerek “olsun, değdi” dediniz mi?
Ya da “sırsıklam oldum ama hâlâ kuruyamadım” diyenlerden misiniz?
Yorumlara yazın, bakalım forumun en romantik yağmur severi kim çıkacak!
(Bonus puan: “Sırsıklam” kelimesiyle en yaratıcı cümleyi kurana +1 kahkaha emojisi benden!)
Selam forum ahalisi!

Ama işte tam o anda düşündüm: “Sırsıklam” ne demek? TDK’ye göre sadece “tamamen ıslanmış” mı, yoksa “hayatın seni komple ıslatmaya karar verdiği an” mı?

Biraz araştırdım… ve biraz da düşündüm (evet, bazen yapıyorum), sonra dedim ki: hadi bu konuyu forumda konuşalım! Çünkü “sırsıklam” olmak sadece fiziksel bir durum değil, aynı zamanda duygusal bir yaşam tarzı gibi!
---
Erkekler İçin: Sırsıklam Olmak = Çözülmesi Gereken Bir Görev
Bakın beyler… Bir erkek sırısıklam olduğunda ilk tepkisi genelde şöyle olur:
> “Tamam dur, çözümü bulurum.”
Elinde hiçbir şey yoktur, sadece ıslanmıştır. Ama içinde hemen bir strateji kurulur:
- Plan A: En yakın markete girip poşet almak.
- Plan B: Poşeti kafaya geçirmek.
- Plan C: Poşetin altını da delip “yağmurluk” ilan etmek.
Sonra eve dönünce forumlarda araştırma başlar: “Evde kendi yağmurluğunu nasıl yaparsın?”, “Islanınca telefon bozulmaması için taktikler”, “Ayakkabı içi pirinç işe yarar mı?” falan…
Yani erkek için “sırsıklam” olmak, bir görevdir. Çözülmesi gereken bir bulmaca.
Islanmak mı? Hayır efendim, bu sadece bir sistem hatası!
Bu yüzden de kadınlar “çok ıslandın yazık” derken, erkek “şimdi mantıklı düşünelim, saç kurutma makinesini ayakkabıya tutsam…” der.
---
Kadınlar İçin: Sırsıklam Olmak = Duygusal Bir Romanın 7. Bölümü
Kadınlar için ise “sırsıklam” sadece bir fiziksel durum değil; duygusal bir atmosferdir.

Bir kadın sırısıklam olduğunda, iç sesi genelde şöyle konuşur:
> “Belki de evren beni arındırmak istiyor…”
Ya da:
> “Bu yağmur beni değil, geçmişimi yıkıyor…”
Ve sonra Instagram’da bir story:

Altında bir yağmur şarkısı: “Yalnızlık yağmuru…”
Kadın için sırısıklam olmak, bir duygusal “reset butonu” gibidir. Yani erkek poşet ararken, kadın evrenle empati kurar.
Bir de tabii ki arkadaş grubuna mesaj atılır:
> “Kızlar, ıslandım, ama nedense iyi hissediyorum.”
Forumda bir kadın yazsa muhtemelen şöyle olurdu:
> “Arkadaşlar, sırısıklam oldum ama sanki kalbim de biraz ıslandı gibi... siz hiç böyle hissettiniz mi?”
---
TDK Ne Diyor? Ama Biz Ne Anlıyoruz?
TDK’ya göre “sırsıklam” kelimesi, “tamamen ıslanmış” anlamına geliyor.
Evet, çok net, çok sade, ama biz Türk milleti olarak hiçbir şeyi sade bırakmayız.

TDK: “Sırsıklam = tamamen ıslanmış.”
Biz: “Sırsıklam = hem ıslanmış, hem duygusal olarak nem kapmış, hem de evde çorap kurutmaya çalışırken kaderine isyan etmiş.”
Yani TDK tanımı işin sadece yüzey kısmı. Bizim için sırısıklamlık, bir ruh hali.
Tıpkı “gönül koymak” gibi, “sırsıklam olmak” da sadece fiziksel bir olay değil; ruhun da sırılsıklam olduğu bir durum.
---
Bir Erkek – Bir Kadın: Yağmurda Diyalog

Ve orada erkek anlar ki, bu diyaloğun kazananı yok. Çünkü biri çözüm odaklı, diğeri anlam odaklı.
Sonuç? İkisi de sırısıklam. Ama kadın duygusal olarak güçlenmiş, erkek ise Google’a “ıslanınca grip olur muyum” yazıyor.
---
Forumdaşlara Soru: Sizce Hangimiz Haklıyız?
Şimdi itiraf vakti!
Sizce sırısıklam olunca yapılacak en mantıklı şey hangisi?

Yani bu bir yağmurda hayatta kalma testi gibi!
Kimi poşeti kafasına geçiriyor, kimi story atıyor, kimi ise çay demleyip dışarıyı izliyor.
---
Sonuç: Sırsıklam Olmak Hayatın Kendisi
Aslında “sırsıklam” kelimesi, hepimizin ara sıra yaşadığı o plansızlık hâlinin sembolü.
Hayat da bazen öyle değil mi? Hiç beklemediğin anda yağmuru bastırıyor, sen planlarını, saçını, aklını bırakıp ıslanıyorsun.
Sonra bir bakıyorsun; kuruduktan sonra daha güçlü, daha dirençli bir hâle gelmişsin.
Belki TDK bunu yazmadı ama biz forum ahalisi olarak kendi tanımımızı yapabiliriz:
> “Sırsıklam: Hayatın seni hazırlıksız yakaladığı ama sonunda gülümsemeyi başardığın an.”

---
Hadi Şimdi Söz Sizde!
Peki siz hiç öyle sırısıklam olup da gülümseyerek “olsun, değdi” dediniz mi?
Ya da “sırsıklam oldum ama hâlâ kuruyamadım” diyenlerden misiniz?

Yorumlara yazın, bakalım forumun en romantik yağmur severi kim çıkacak!
(Bonus puan: “Sırsıklam” kelimesiyle en yaratıcı cümleyi kurana +1 kahkaha emojisi benden!)