Rize bezinden kıyafetlere defileli tanıtım

Pinar

Global Mod
Global Mod
RİZE’de kenevir iplikleriyle özel el dokuma tezgahlarda üretilen ve bitkisel liflere sahip olmasıyla terletmeyen Rize bezinden özel tasarlanan kıyafetler, düzenlenen defile ile tanıtıldı. Birbirinden değişik dizaynların dikkat çektiği defile, ilgi odağı oldu.

Rize’de, bir periyot kenevirden elde edilen liflerden özel el dokuma tezgahlarında üretilen ‘Rize bezi’ geleneği, 1960 yılında kenevir üretiminin yasaklanmasıyla yok olmaya yüz tuttu. Kenevir ekiminin geçen yıl özel müsaadeyle bir daha yasallaşmasının akabinde gün yüzüne çıkarılan gelenek sürdürülüyor. Kentte usta öğreticiler, kursiyerlerle ayrıntılarını paylaşarak kenevir ipliği üretiliyor. Elde bükerek hazırlanan kenevir ipliklerinden 1 ayda 10-15 metre kumaş elde ediliyor. Daha evvel yalnızca iç çamaşırı üretilen kumaştan, şimdilerde ise ceket, gömlek, tunik ve farklı usulde elbiseler tasarlanıyor. Dokuma tezgahlarında üretilen Rize bezinden kıyafetlerin yanı sıra masa örtüsü ve havlu da dikiliyor. Bitkisel liflere sahip terletmeyen, sağlıklı özel kumaştan hazırlanan dikimler, ilgi görüyor.

RİZE BEZİNE DEFİLELİ TANITIMKentte İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlgiler Genel Müdürlüğü’nün dayanağı kapsamında düzenlenen ‘Rize El Sanatlar Tanıtım Fuarı’nın 3’üncü günü, Rize bezinden özel tasarlanan kıyafetlerin tanıtım defilesine sahne oldu. Defilede podyuma çıkan modeller Rize bezinden üretilen kıyafetleri tanıttı. Birbirinden değişik dizaynların dikkat çektiği defile, ilgi odağı oldu.’GELENEĞİMİZ YAŞATTIĞIMIZ İÇİN MUTLUYUZ’Aylarca çalıştıkları dizaynları defile ile beğeniye sunan Feretiko Dokuma Kültür Bakanlığı Sanatkarı, usta öğretici Yücel Bayraktar “Rize bezi, pamuk ve kendir ipliğinden üretiliyor. Kumaşının en büyük özelliği ter çekmeyişinden dolayı doğal klima olarak isimlendirilmesi. Feretiko dokumalardan evvelce yalnızca iç çamaşırlar yapılıyordu. Yepyeni kendir ipliğinden ürettiğimiz kumaşlarla, kumaşın sürdürülebilirliğini sağlamak ve ön plana çıkarabilmek için kıyafetlerimizi tasarladık. Artık vilayetimizde de kenevir üretiminin bir daha başlaması ile birlikte ipliğe hayli daha kolay ulaşıyoruz. Büsbütün el üretimi olması niçiniyle kumaşa dönüştürmek vakit alsa da biz bu geleneğimiz yaşattığımız için epey mutluyuz” dedi.’BİR AYDA 10-15 METRE KUMAŞ ÜRETİYORUZ’

Rize bezi kıyafetlerin dizaynını yapan giysi öğretmeni, dizayncı Kutsal Kuk da “Önceki senelerda yalnızca iç giyside kullanılan kumaş en hayli Rize’den temin ediliyordu. Biz bunu iç çamaşırdan çıkartıp, dış giysiye döndürmek istedik. Geçmişi hayli terk etmek istemedim lakin gelecekte bizim için değerli, gençlere yönelik kıyafetler yapmak istedim. Kumaşın kalınlığına bakılırsa; elbise, ceket, erkek pantolonu ve gömleği, plaj elbiseleri yapılabiliyor. Bir erkek gömleği 200 liradan başlayıp, kullanılan iplik kalitesine göre fiyat artabiliyor. Kumaşın metre fiyatı 250 TL, yaklaşık bir elbise 5 bin TL’ye mal oluyor. Kendir bitkisini yetiştirip, kamış kısmını kullanıyoruz. Günlerce suda bekletilip, kurutarak kamışın içerisindeki lifleri alıyoruz. Lifler de elle büküm yapılarak ipliğe dönüşüyor. Bir ayda 10-15 metre kumaş elde edebiliyoruz. İpliğin, kumaşın personelliği hayli fazla, bu yüzden bir elbisenin maliyeti 5 bin TL’yi buluyor” diye konuştu.

– Rize

Demirören Haber Ajansı / Rukiye Meyveci – Son Dakika Haberleri