Payas’taki arkeolojik hafriyatlar bölgedeki bayanlara çıkar kapısı oldu

Pinar

Global Mod
Global Mod
PAYAS, HATAY (AA) – Hatay‘daki Payas Kalesi’nde devam eden kurtarma kazılarında çalışan yöre bayanları, bir yandan mesken ekonomilerine başka yandan da tarihi bedellerin gün yüzüne çıkmasına katkı sağlıyor.

Payas ilçesinde Kültür ve Turizm Bakanlığının sağladığı ödenekle Payas Belediyesi sponsorluğunda devam eden tarihi kalenin 2. etap kurtarma kazılarında çalışacak erkek çalışanlar için ilçe belediyesine başvuruldu.

Bölgede zeytin hasadına başlayan adamların iş yoğunluğu olunca belediye, yaşları 21 ila 80 içinde değişen 14 bayan emekçiyi kaledeki hafriyatlarda çalışmak üzere Hatay Arkeoloji Müzesi yetkililerine yönlendirdi.

Üstlerinde şalvarları, başlarında yazmaları ve ayaklarında lastik ayakkabıları olan bayanlar, 3 uzman nezaretinde erkeklere taş çıkartırcasına hafriyat bölgesindeki en ağır işten en yavaşça işe kadar hepsinin üstesinden gelip hem konut ekonomilerine katkı sağlıyor birebir vakitte tarihi kıymetin ortaya çıkması için çalışıyorlar.

“Kadınlarımızın başaramayacağı hiç bir iş yok”

Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Ayşe Ersoy, AA muhabirine, Payas Kalesi’ndeki kurtarma kazılarına bayan eli değdiğini söylemiş oldu.

Payas Belediyesinden teknik emekçi konusunda yardım istediklerini belirten Ersoy, şöyleki devam etti:

“Yalnız bu vakitte zeytin işine gittikleri için 2 hafta boyunca erkek personel bulamadılar. Fakat ’14 bayan emekçi bulduklarını’ söylemiş olduler. Alışılmış epey şaşırdık zira sıkıntı ve meşakkatli bir iş, küçük çapalarla, malalarla titiz bir çalışmayı gerektiriyor ve muhakkak alana dağılmış taşların bir alanda toplanması gerekiyor. 3 sanat tarihçimizin denetiminde, en gencimiz 21 yaşında en yaşlımız da 80 yaşında 14 bayan personelimiz var ve bayanlarımız o kadar hoş, titizlikle çalışıyorlar ki tarihi de öğrenerek meskenlerine ekmek parası götürmüş oluyorlar. Bayanlarımızın başaramayacağı hiç bir iş yok bence.”

Ersoy, bayan emekçilerin de bu biçimde bir projede yer almalarından çok memnun olduklarını vurguladı.

Bayanların hafriyat alanına iş kıyafetleriyle geldiğini, bu kıyafetlerinin ise şalvar ve yemeni olduğunu kaydeden Ersoy, “Kadınlarımız başında yazması, ayağında şalvarı, hayli hoş bir çalışma çıkardılar. Haftanın 5 günü gelip hafriyatlarda bize yardım ediyorlar.” diye konuştu.

“Burada adamların bile yapamayacağı işleri başarıyoruz”

Personellerden 23 yaşındaki Öznur Bağatur, eniştesinin haber vermesiyle belediyeye iş müracaatında bulunduğunu ve hafriyat alanında çalışmaya başladığını anlattı.

Yaptığı işin kendisi için eğlenceli olduğunu belirten Bağatur, “Her gün buraya gelmek istiyorum. kimi vakit zorlanıyoruz, taş kaldırıyoruz ancak adamların yapabildiği işi bayanların da yapabildiğini gösteriyoruz. Tarihe de ilgim var, burada evvelden Osmanlı vaktinde bizim büyüklerimiz hayatışlar, gelmişler, görmüşler onlardan kalan kalıntıların çıkmasına sebep oluyoruz.” diye konuştu.

Hafriyatta nazaranv alan 80 yaşındaki Fatma Bahadır da daha evvel zeytin toplamaya gittiğini belirterek, “Burada ise otları temizliyoruz, çıkan taşları atıyoruz. Zeytin işi de olsa, bu da olsa işin hiç bir farkı yok.” diye konuştu.

Zekiye Fazilet ise işini severek yaptığını vurgulayarak, “Bu işi duyduğumda ‘yapabilir miyim’ diye düşündüm. daha sonra arkadaşlarımı gördüm, baktım tümü bayan, burada adamların bile yapamayacağı işleri başarıyoruz. Burası tarihi bir yer, ilçemizin kalesidir ve bu kalede çalışmaktan epeyce memnunuz.” diye konuştu.