Meslektaşlarının gelişmenine katkı sağlayan öğretmen Microsoft’tan ödül aldı

ffalivvv

New member
BİNGÖL (AA) – Bingöl‘de nazaranv yapan sınıf öğretmeni Baran Tigan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde Türkiye’nin farklı bölgelerindeki yaklaşık 3 bin öğretmene çevrim içi aktardığı bilgi birikimi ve deneyimleri ile Microsoft’un “Yılın En Başarılı Bayan Eğitimcisi” mükafatına layık görüldü.

Babası da 1992-1997 yılları içinde Bingöl’de sınıf öğretmeni olarak nazaranv yapan Tigan, ilkokul eğitimini bu kentte tamamladı. 17 yıl evvel İstanbul’da öğretmenliğe başlayan Tigan, 7 yıl süren bakılırsavinin akabinde 2011 yılında Bingöl’ün Bahçeli köyündeki ilkokula atandı.

İki yıl misyon yaptığı bu okulda öğrencilerin teknolojik imkanlardan faydalanabilmesi ismine çalışmalar yürüten Tigan, okula internet bağlanmasına vesile oldu.

Yüzlerce öğretmene ulaştı

sonrasındasında kent merkezindeki 75. Yıl İlkokulunda vazifeye başlayan Tigan, geçmişten bu yana kendisini geliştirdiği bilişim alanında öğrencilere yarar sağlayabilmek için Faal Öğrenme Sınıfı ve Geleceğin Sınıfı Laboratuvarı’nın (FCL) açılmasını sağladı.

Burada, özgür aktiflik sürecinde verdiği eğitimlerle, öğrencilerin potansiyellerini ve yetenekleri ortaya çıkararak, günlük hayatta karşılarına çıkacak sorunları çözebilecekleri çeşitli projeler üretti. Etkinlikler yardımıyla öğrencilerin öteki derslerinde de başarılı olmasını sağlayan Tigan, toplumsal medya üzerinden de bu eğitimleri paylaştı.

Tigan, Kovid-19 salgını sürecinde başlayan uzaktan eğitimle ilgili öğretmenlerin çevrim içi programları kullanmasına ait Vilayet Ulusal Eğitim Müdürlüğünün de onayıyla istekli olarak eğitim vermeye başladı.

Bu süreçte web-2 araçları, P4C, STEM ve yaratıcı müelliflik üzere birfazlaca program üzerine eğitim veren Tigan, bu sayede Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde nazaranv yapan 3 bin öğretmene ulaştı.

Bilhassa köy okullarında bakılırsavli öğretmenlere takviye veren Tigan, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaklaşık 15 vilayetteki köy okullarına bilim setleri de gönderdi.

Meslektaşlarının ısrarı ile Microsoft’un “Kadın Önderler Yarışması”na başvuran Tigan, yaptığı çalışmalarıyla eğitime kattığı bedel yardımıyla Yılın En Başarılı Bayan Eğitimcisi seçildi.

Tigan, öğretmenlere çevrim içi eğitim vermeyi sürdürüyor.

Okul daha sonrası vakit içinderda çocuklara yönelik bilim seansları düzenledi

Baran Tigan, AA muhabirine, mesleğinde geçirdiği her bir yılın başkaları ile birebir olmaması için çaba gösterdiğini söylemiş oldu.

Öğretmenlik yaptığı müddet boyunca öğrencilerinin yeteneklerini açığa çıkarmaya çalıştığını lisana getiren Tigan, onların kalplerini kazanmayı daima önemsediğini tabir etti.

Tigan, öğrencilerle güzel bağ kurduktan daha sonra öğretimin epey kolay bir biçimde gerçekleştiğine işaret ederek, “1992-1997 senelerında babam Bingöl’de sınıf öğretmeniydi. ve bu biçimde yaşanan terör olayları niçiniyle güzel bir eğitim alamadım. Karşıma çıkan her öğrencimin ömrüne ihtimamla dokunmam gerektiği öğretisini bu biçimde yaşayarak öğrendim. bu biçimde köy okullarında internet yoktu.” dedi.

Bingöl’de bakılırsav yaptığı köye internet irtibatı, projeksiyon üzere imkanları İstanbul’dan sağladığını, kent merkezindeki 75. Yıl İlkokulunda ise Ulusal Eğitim Müdürlüğünün ve velilerin dayanağıyla etkin öğrenme sınıfı açtığını belirterek, okul daha sonrası vakit içinderda çocuklara yönelik bilim seansları düzenlediğini aktardı.

Tigan, bilim setleriyle çocukların potansiyellerini ortaya koyabilecekleri, günlük hayatta karşılarına çıkacak sorunları çözebilecekleri kendi robotlarını üretmeye başladığını kaydetti.

“Her alanda düşünme maharetlerini geliştirmeye başladık”

Bu çalışmaları yürütürken öğrencilerin hayal dünyalarının fazlaca geniş olduğunu lakin düşünme ve üretme konusunda kasvetler yaşadığını gördüğünü lisana getiren Tigan, “Çocukların düşünme marifetlerini artırmak için ideoloji eğitimi aldım, çocuklarla ideoloji seanslarına başladım. Bu sayede çocuk, projesini üretirken daha yaratıcı ve özgün fikir ortaya koymaya başlıyor. Her alanda düşünme hünerlerini geliştirmeye başladık. Özgür aktiflik ve ders dışı vakit içinderda bu çalışmaları gerçekleştiriyoruz. örneğin matematik derslerinde çocuklar özgün düşünmeye başlıyor. Daha evvel öğrencilerimle kıssa kitabı da çıkarmıştım.” tabirlerini kullandı.

“İyiliğin yayılarak artması, fazlaca büyük mutluluk”

Tigan, bu çalışmalarını toplumsal medyadan paylaştığında, biroldukça öğretmene ilham olduğunu aktararak, şu biçimde devam etti:

“Özellikle salgın sürecinde dayanak isteyen epeyce öğretmen oldu. Pandemi sürecinde okullar tatil olur olmaz uzaktan eğitime başladım. Zira epey evvelinde uzaktan eğitim araçlarını kullanıyordum. Öğretmenlere biroldukça programın nasıl kullanıldığını öğrettim. sonrasındasında web-2 araçları üzerine öğretmenlere eğitim vermeye başladım. Yaratıcı yazma, P4C, STEM üzere alanlarda eğitimlerimiz devam ediyor. Yaklaşık 3 bin öğretmene eğitimler verdik.

Bingöl Ulusal Eğitim Müdürlüğümüzün de katkılarıyla biroldukça eğitim düzenledik. Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki yaklaşık 15 kentte, benden dayanak isteyen öğretmenlere bilim setleri gönderdim. En son set gönderdiğimiz Ağrı’da da öğrenciler üretmeye başladı. Bu da bizim için epeyce büyük memnunluk. Zira uygunluğun yayılarak artması, paylaşılması benim için epeyce büyük memnunluk ve gurur.”

Meslektaşlarının ısrarı ile katıldığı Microsoft’un müsabakasında “Yılın en başarılı bayan eğitimcisi” seçildiğini aktaran Tigan, bundan daha sonraki süreçte “Bilim Seferberliği” projesi ile birfazlaca okula bilim setleri ulaştıracaklarını kaydetti.

Tigan, “Çocukların hayalleri sınırsız, lakin imkanları hudutlu. Bu mevzuda çocuklara dayanak olmak en büyük umudumuz. İkinci sınıf öğrencilerimle TEKNOFEST’e katılmayı planlıyorum. Çok hoş projeler oluşturuyorlar çocuklar. Çocukların bu biçimde bir müsabakada bulunmalarını epeyce istek ediyoruz.” diye konuştu.

Öğrencilerin robotik kodlamayı öğrenerek, öz itimatlarının de arttığını lisana getiren Avcı, “Baran Tigan kendisini bu manada yetiştirmiş bir öğretmenimiz. Hem çocuklara tıpkı vakitte başka vilayetlerdeki öğretmenlerimize büyük katkısı oluyor.” biçiminde konuştu.

AA / Rıdvan Korkulutaş – Son Dakika Haberleri