Maltepe’de “Kars-Ardahan-Iğdır” rüzgarı esti

Pinar

Global Mod
Global Mod
MALTEPE, İSTANBUL (İHA) – Maltepe‘de “Kars-Ardahan-Iğdır” rüzgarı esti

Doğunun üç mücevheri bir ortada yöresel mamüllerini tanıttı

Kaz eti, Kars kaşarı ve keteye ağır ilgi

İSTANBUL – Maltepe‘de Kars, Ardahan ve Iğdır‘a ilişkin yöresel eserler ve doğal lezzetler tanıtıldı. İstanbullular, yöresel tatlardan olan kaz eti, kaşar peyniri ve kaz kavurmasına ağır ilgi gösterdi.

Doğal hoşluğu ve pak havasıyla bilinen Kars, Ardahan ve Iğdır‘ın yöresel lezzetleri İstanbul Maltepe aktiflik alanında sergilendi. Yöresel ve doğal tatların buluştuğu “Kars, Ardahan ve Iğdır” tanıtım günleri şenliğinde; kaz eti, Kars kaşarı, kaz kavurması ve kete yemek severlerle buluştu. Şenlikte ‘2021 Miss Turkey Kaz Hoşluk Yarışması’ için süslenen kazlar da renkli imgelere sahne oldu. Kars, Ardahan ve Iğdır‘ın şifa dolu lezzetleri ve ünlü yemekleriyle 4 gün boyunca Maltepe Kıyı Aktiflik Alanında sergilenmeye devam edecek.

“Kars, Iğdır, Ardahan’ın bir tek havasını getiremedik, ondan hariç her şeyini getirdik”

Rağmen ünlü yemeklerinden Kaz etinin nasıl yapıldığını aktaran Halime Altın, “Kars, Ardahan, Iğdır evvela Maltepe’ye geldi. Tüm İstanbulluları Maltepe Aktiflik Alanına bekliyoruz. Kars, Iğdır, Ardahan’ın bir tek havasını getiremedik. Ondan hariç her şeyini getirdik. Kaz nasıl yapılır, kaz 2 ay öncesi kesilir, temizlenir, kurutulur, tuzlanır bekletilir. daha sonrasında bütün Maltepelilere, İstanbullulara servis yapılır. Kazın tek özelliği tuzdur. Kuru kaz, kısımdan daha sonra muhakkak 15, 20 gün iplerde ya da ağaçlara asılarak kurutulur. Ardahan’ın, Kars’ın, Iğdır’ın en meşhuru Kazdır. Kars’tan geldiği için maliyetler çok yüksek. Bu yılki bize fiyat verdikleri porsiyonlar 80 lira, tüm kazlarımız 300 dedik. Perşembesinden Pazar gününe kadar bu fiyat tek fiyat” dedi.

“Gravyer peyniri 22, 25 kilo sütten 8 ay olgunlaştırılarak 2 yıl olgunlaşması ile tamamlanarak sunuma geçiyor”

Tanıtım günlerinde Kars’tan 60 çeşit peynir getirdiğini belirten Onur Polater, gravyer peynirinin özelliklerini sıraladı. Polater, “Biz Kars’tan üretici ve satıcı olarak şu anda İstanbul Maltepe alanına Kars, Iğdır günleri olarak tanıtıma geldik. Kars yöremizde 50, 60 çeşit peynir bulunmaktadır. Coğrafik olarak bu eserleri İstanbul’a getirmeye çalıştık. Şu anda elimde gravyer peyniri var. Eski kaşar, taze kaşar, çeçil, küflü peynir, tulum peynir üzere eserleri burada İstanbul halklarına sunum ve satış için getirdik. Şu anda mutluyuz, halkımız da şad. Şu anda ağır bir talep var. Zira dağımız hoş. Zira kentimiz hoş. Zira eserlerimiz epeyce hoş ve kalitelidir. Gravyer peyniri yaklaşık olarak 22, 25 kilo sütten 8 ay olgunlaştırılarak 2 yıl olgunlaşması tamamlanarak sunuma geçiyor. Çok özel bir peynir. Türkiye’de yalnızca Kars’ta üretilmektedir ve bu peynirin özelliklerinden biri de hileyi kabul etmemesidir.” Tabirlerini kullandı.

“Hakiki balcı olarak ballarımızda Kafkas arısı kullanıyoruz”

Şifa deposu ballarda Kafkas arısını kullandıklarını belirten Vahit Özden, “Balımız Kars, Ardahan ve Iğdır bu yörenin ballarıdır. Ballarımız dünyanın beşinci çiçek çeşidine sahip ballardır. Alışılmış bu balların değerli olması, balın gerçek bal yani organik bal olması kıymetlidir. Dediğimiz üzere ballarda epeyce hileli olaylar dönüyor. Bunun için kıymetli olan halkımıza akıtma organik bal yedirmek. Biz de inşallah onu yedirmeye geldik. Arılarımızı da biz genelde gerçek balcı olarak ballarımızda özellikle sonuç nazarann bal arısı olarak Kafkas arısı kullanıyoruz. Kafkas arısı tabiata daha uygun adapte oluyor. Özellikle Doğu Anadolu dediğim üzere dünyanın en varlıklı yüzde 70 bal çiçekleri çeşidine sahip bir ülkemiz var.” diye konuştu.

“Kars ketemiz var, İçli oluyor İçi cevizli oluyor”

Tanıtım günlerinde Kars ketesi yapan Filiz Zorba “Bizim yöresel olarak Kars ketemiz var. İçli oluyor, İçi cevizli oluyor, tatlısız oluyor, tuzlulu oluyor. Çeşitlerimiz epey. Burada gözlemelerimiz var. Pişilerimiz var, pişi yaptık. hoş sütle yoğruldu, mayalandı. Ekşidikten daha sonra bol bir yağlı sıvı yağlı kızartılıp hoş ikramlar ediyoruz herkese ikramda bulunuyoruz. Katmerlerimiz oluyor. Korkete diyorlar içli oda. O da bir daha tuzlu oluyor. Sacda pişiyor doğal ki. Bizim yöresel aslına bakarsan hamur işlerimiz epey çeşitlidir. Şu an yapabildiklerimiz yani burada var.” diye deklare etti.

“Amacımız Kars’ımızı Ardahan’ımızı tanıtmaktı”

Tanıtım günlerinde kete yapan Selva Çapanaydın, “Bugün burada Kars, Ardahan, Iğdır olarak bir ortaya geldik. Burada hoş bir tertip oluştu. Öncülüğünü ARDAFED yaptı. Bizler de burada onlar yardımıyla bulunmuş olduk. Emelimiz Kars’ımızı Ardahan’ımızı Göle’mizi tanıtmaktı. Güç koşullarda orada çaba ediyoruz. Eksi 45 derecede uğraş ediyoruz. Ancak 2 bin rakımlık bölgedeyiz. Doğal bitki, doğal mera alanlarına sahibiz. Bin bir çeşit çiçeğin balın en hoşu, kaşarın, tereyağının en hoşu oralarda üretiliyor. Bayanların gücü vardı. Gece 3’e, 4’e kadar bütün Kars, Ardahan, Iğdır bayanları çalıştı.” dedi.

“Kars ketemiz var, içli oluyor içi cevizli oluyor”

Tanıtım günlerinde Kars ketesi yapan Filiz Zorba “Bizim yöresel olarak Kars ketemiz var. İçli oluyor, İçi cevizli oluyor, tatlısız oluyor, tuzlu oluyor. Çeşitlerimiz hayli. Burada gözlemelerimiz var. Pişilerimiz var, pişi yaptık. hoş sütle yoğruldu, mayalandı. Ekşidikten daha sonra bol bir yağlı sıvı yağlı kızartılıp hoş ikramlar ediyoruz herkese ikramda bulunuyoruz. Katmerlerimiz oluyor. Korkete diyorlar içli, O da bir daha tuzlu oluyor. Sacda pişiyor olağan ki. Bizim yöresel esasen hamur işlerimiz epey çeşitlidir. Şu an yapabildiklerimiz yani burada var.” Tabirlerini kullandı.

“Yöremize ilişkin özellikleri olan sağlıklı besin unsurlarını, tarihi yerlerini, turizm yerlerini buraya taşıdık”

İstanbul Ardahan Dernekler Federasyonu Lideri Orhan Çerkez ise, “Bugün Kars’ın Ardahan, Iğdır’ımızın tanıtım günleri. Oradan buraya kültürümüzü, örf adetimizi, yöremize ilişkin has özellikleri olan sağlıklı besin hususlarını, tarihi yerlerini, turizm yerlerini kıymet arz eden her şeyi buraya taşıdık. Burada insanlara tanıtmak istiyoruz. Bilhassa İstanbullu hemşerilerimizin buraya gelmesini rica ediyorum. Kars’ı görmenizi rica ediyorum. Ardahan’ı, Iğdır’ı tanımanızı rica ediyorum. Ardahanlı Karslı hemşerilerimin gelirken kesinlikle yanlarından komşularını getirmesini bekliyorum. Çok hoş bir aktiflik olacak. Kars İstanbul’da diyoruz. Her şey burada ayaklarına kadar getirdik. Gelsin görsünler. Bizleri tanısınlar. Bu ülkede İstanbul’da daima bir arada yaşıyoruz. Her ne kadar Kars, Iğdır, Ardahan olsa da bu İstanbul’da ortak kültürel buluşmak zorundayız. İnsanlara kendimizi tanıtıp söz etmek istiyoruz. Ayrıyeten oraya doğal eserlerimizi, kaliteli eserlerimizi buraya taşıyıp burada üreticiyle, tüketiciyi bir de ayrıyeten toptancıları tanıştırmak istiyoruz. Bir orta köprü kuruyoruz.” dedi.

İhlas Haber Ajansı / Mustafa Ayabakan – Son Dakika Haberleri