Kömür takviyesi nedir? Doğal gaz takviyesi nedir? Doğal gaz takviyesi, kömür dayanağı kimlere verilecek? Doğal gaz ve kömür dayanağına nasıl başvurulu

ffalivvv

New member
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı daha sonrası yaptığı açıklamada “Kömür yardımlarının, yeni yılla birlikte ‘doğal gaz faturası desteği’ olarak da verilebileceğinin muştusunu verdi. Kömür dayanağı nedir? Doğal gaz takviyesi nedir? Doğal gaz dayanağı, kömür dayanağı kimlere verilecek? ayrıntılar haberimizde.

DOĞAL GAZ TAKVİYESİ MUŞTUSU

Geçtiğimiz yıl hepimizin canını yakan yüksek enflasyon ve onun ötesinde bir hadiseyi gösteren fahiş fiyat artışlarıdır. O denli ki salgın periyodunda dünyada petrol meblağları 2 katına, doğal gaz meblağları 6 ile 10 katına çıkarken, yarım eserleri %25 arttı. Biz her mevzuda olduğu üzere güç meblağları konusunda vatandaşımızı koruyacak bir yol izledik. Geçtiğimiz yıl elektrik fiyatını yarı fiyatına, akaryakıt meblağlarında da çok düşük fiyat sağladık. Doğalgazda 80 milyar, elektrikte 25 milyar, akaryakıtta 60 milyar liralık kamu maliyeti yaptık. Ülkemizde 2002 yılında 150 KW elektrik ve 125 m3 doğal gaz kullanması karşılığında minimum fiyatın %47’sini oluşturuyordu. Artık ise tıpkı kullanım taban fiyatın %13’ü sevisindedir. Görüldüğü üzere vatandaşımızı fiyat artışına yönelik ezdirmemeyi sürdürüyoruz. Vatandaşlara kömür yardımını. doğal gaz takviyesi olarak da verebileceği haberini sizlerle paylaşmak istiyorum.

KÖMÜR DAYANAĞI NEDİR?

Muhtaç ailelere kış aylarında birebir bir yardım olarak dağıtılan 2022 Kömür Yardımı Başvurusu kaymakamlıklara bağlı olarak çalışan Toplumsal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yahut valiliklerin ilgili ünitelerine yapılır. Kışın gelmesiyle bir arada oluşacak mağduriyetlerin önüne geçebilmek için yapılan yardım müracaatlarının kararı e-Devlet Kapısı üzerinden takip edilebilir.

KÖMÜR YARDIM MÜRACAATLARI NEREYE YAPILIR?

Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığı iş birliğiyle sunulan e-Devlet Kapısı hizmetleri kullanılarak toplumsal yardım müracaatları yapılabilir ve sonuçlar sorgulanabilir. Ailelere ulaşacak yardımlar resmi ikamet adreslerinin olduğu vilayet yahut ilçelerde hizmetlere devam eden Toplumsal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafınca yerine getirilir.

İlgili vakıflar

E-Devlet Kapısı

Sivil Toplum Kuruluşları

Valilikler

Kaymakamlıklar ve

Belediyelerin ilgili ünitelerine kömür yardım başvurusu yapılabilir.

e-Devlet Kapısı Üzerinden Toplumsal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Müracaat sahibinin vilayet yahut ilçe bazındaki ikamet adresine uygun olarak sorumluluk alanındaki Toplumsal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafınca karşılanacak muhtaçlıklar dijital ortamda toplanır.

Toplumsal yardım hizmetinden yararlanabilmek için;

İkamet adresinin yurtarasında olması

Adres kapalılığı sonucu bulunmaması

Müracaat sahibinin 18 yaşından büyük olması

T.C. vatandaşı olması

Son 15 gün ortasında farklı bir yardım başvurusu bulunmaması koşulları aranır.

Müracaat değerlendirmesi hane bazlı yapılır ve süreç e-Devlet Kapısı üzerinden takip edilebilir.

2022 KÖMÜR TAKVİYESİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Bağlı bulunulan vakıfta yardım belgesi açtırılır.

Belge açılamaması halinde Toplumsal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat gerçekleştirilir.

Belediye başkanlıklarına dilekçeyle müracaat edilebilir.

Kömür yardım talep dilekçesi ilgili makama hitapla başlar. Açık adres belirtilir ve maddi imkânsızlıklar niçiniyle kışlık yakacak yardım talebi açılır. Tarih, şahsi bilgiler, bağlantı ayrıntıları ve imza atılarak dilekçe yetkili üniteye elden teslim edilir.

Kömür Yardım Başvurusu Kaideleri Nelerdir?

Kömür yardımı almak için yapılacak müracaatlara belirli kriterler getirilmiştir. Gereksinim sahibi aileleri gerçek tespit etmek için öne sürülen koşullar yardıma muhtaç aileler içindeki fırsat eşitliğini de gözetir.

Kömür yardımı müracaatları için aranan koşullar içinde;

Hane ortasında SGK’lı birey bulunmaması

Müracaat sahibinin şimdiki ve geçmiş vergi kaydı bulunmaması

Aktüel ikamet adresiyle NVİ ayrıntılarının tıpkı olması

Muhtarlık tarafınca onaylı şimdiki “Yoksulluk Belgesi” bulunması

Müracaat sahibinin Toplumsal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarında belgesi bulunması sayılabilir.

Bu kuralları taşıyan kişi ve aileler kömür yardım müracaatında bulunabilir. Muhtarlıklar tarafınca verilen Yoksulluk Dokümanını almak için haneye düşen kişi başı gelirin 852,53 TL’den az olması koşulu aranır.

Belediyeler Kömür Yardım Başvurusu Alıyor mu?

Kömür yardımları her yıl yalnızca müracaat sahipleri içinden seçilerek gerçekleştirilir. Belediyeler de kömür yardım başvurusu alır. Müracaat sahibi hanenin talebi doğrultusunda gruplar ailenin durumuna ve gereksinim sahibi olup olmadığına karar verir. Her yıl yapılan kömür yardımı yalnızca başvurusu kabul edilen adreslere dağıtılır. Kış yakacak yardımı soğuk havalarda artan harcamaların bir nebze azaltılması için değerli bir yardımlaşma aracıdır.

e-Devlet Kapısı Kömür Yardım Müracaat Sorgulaması

Yardım müracaatları yapılan adrese giderek şahsen sorgulama süreci yapılabileceği üzere e-Devlet Kapısı üzerinden de sorgulama yapılabilir. Sorgulama sürecine kimlik ayrıntıları doğrulanarak devam edilebilir. Müracaat yapan kişi kömür yardım talebinin kabul edilip edilmediği hakkında en şimdiki bilgiye dijital ortamda erişim sağlayabilir.

Kömür Yardımı Ne Vakit Dağıtılır?

Kömür yardımı dağıtım planlaması Toplumsal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafınca yapılır. Müracaatların sonbahar aylarında alındığı dayanak hizmeti müracaatların kapanmasından yaklaşık 2 ay ortasında dağıtıma geçilir.

Dağıtım planı vilayet bazında Güç ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafınca yapılır. Kara kış kapıya dayanmadan yardım gönderilecek vilayetteki hava durumu göz önünde tutularak hazırlanan sevkiyat önceliği muhtaç ailelerin ısınması için değere sahiptir. 2022-2022 yılı kış ayları için kömür ve elektrik yardımı olarak ayrılan bütçe 2,5 Milyar TL’dir.

Kömür yardımı her haneye 700 kilo yani ortalama 25 torba olarak yapılır.

Müracaat ve sorgulama süreçleri ALO 144 Toplumsal Yardım çizgisi üzerinden de oluşturulabilir ve takip edilebilir.

ALO 144 Hizmet Kapsamı Nedir?

Vatandaşın problemlerine süratli ve kalıcı tahlil üretmek için çalışan ALO 144 yardım çizgisi, talepleri karşılar ve var ise gerekli ünitelere yönlendirme yapar.

Yurt ortasından yapılan aramaların fiyatsız olduğu çizgi üzerinden Türkçe haricinde değişik lisanlarda de hizmet alınabilir. Hafta sonu ve resmi tatil günlerinde hizmet vermeyen ALO 144 çalışma saatleri hafta içi günlerde 08.00-21.00 saatleri ortasıdır.

ALO 144 sınırı üzerinden Toplumsal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının yürüttüğü hizmetlerle ilgili en gerçek bilgiye ulaşılabilir. Kurallı eğitimden sıhhate, kömürden besin yardımına, engelli aylığından barınma muhtaçlığına kadar her türlü takviye talebi bu hizmet aracılığıyla ilgili kuruluşa yönlendirilir.

ALO 144 çizgisi işitme ve konuşma engelli bireylerin taleplerinin alınması ve kıymetlendirilmesi için SMS gönderilerine açıktır.

Tüm operatörler üzerinden kimlik ayrıntısı, TC numarası ve adres ayrıntıları girilerek talep, teklif, şikâyet yahut bilgi alma hakkı kapsamında muhtaçlıklar SMS sayesinde karşılanabilir. bir daha 0549 441 2 144 sınırı üzerinden bakanlık çalışanı işitme engelli bireylerle işaret lisanı üzerinden manzaralı konuşma gerçekleştirebilir. ALO 144 lisan dayanağı her geçen gün muhtaçlığa uygun olarak artırılmaktadır.

Gündem