Kilis’te üretilen yemeniler dünyanın dört bir yanına gönderiliyor

Pinar

Global Mod
Global Mod
KİLİS (İHA) – Kilis‘te üretilen yemeniler dünyanın dört bir yanına gönderiliyor

KİLİS – Kilis’te, Yemeni Ustası Ahmet Özuslu tarafınca dikilen yemeniler, dünyanın dört tarafına gönderilirken, dana, manda, keçi, oğlak ve koyun derisinden yemeniler üretiliyor.

Türkiye‘de ve uluslarası fuarlarda Türkiye’yi ve Kilis’i temsil eden Ahmet Özuslu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Aratıştım Eğitim Genel Müdürlüğü Somut olmayan meslekler içinde alınması niçiniyle kendisinin yemeni ustası olarak katıldığını fuarlara katıldığını söylemiş oldu.

“Ayağı terletmiyor, kaşıntı, koku, romatizma, mantar hastalığı yapmıyor”

Ahmet Özuslu, şahsa has yemeni diktiklerini, yemenilerin, ayakta mantar oluşturmaması ve yağı terletmemesi niçiniyle tercih edildiğini talebin her geçen gün artığını tabir ederek, “Yemenicilik mesleğinin tarihi hayli eski bir meslektir. Yüz yıllar evvelden gelen bir meslek, günümüze ulaşana kadar çeşitli renklerde üretilen yeminiler bugüne kadar ulaşmıştır. Lakin ana ham unsuru değişmemiştir. Dana, manda, keçi, oğlak, koyun, kuzu derisinden yemenileri yapıyoruz. Yemenicilik mesleği, cette, babadan dededen gelen bir meslektir. Ben son jenerasyon olarak Kilis’te bu mesleği devam ettiriyorum. Kullanım açısından sıhhat açısından epey hoş, ayağı terletmiyor, kaşıntı, koku, romatizma, mantar hastalığı yapmıyor. Bunları biz değil, kullanan müşterilerimiz söylüyor. Sağlıklı bedendeki elektriği alıyor, toprağa veriyor” dedi.

“Yemenin ayak numarası büyüdükçe meblağları artıyor”

Özuslu, Yemenicilik mesleğine son senelerda ağır istek olduğunu tabir ederek, “Eskiden belli renklerde yemeni oluyordu, artık ise fazlaca sayıda talep karşısında çeşitli renklerde yemeni dikiyoruz. Bilhassa bayanlar ve gençler meskende ve dışarıda yemeni giymeyi tercih ediyor. Özel sipariş yapıyoruz, herkes diyorki, bende olan yemeni diğerinde olmasın, biçiminden bir niyetleri var. Bunada hürmet duyarak, sipariş alıyoruz. Yemeni meblağları numaradan başlıyor, numarası küçük olduğu vakit fiyatta düşük oluyor. 70 ile 170 TL içinde değişiyor. Numara büyüdükçe fiyat atıyor, zira deri fazla kullanılıyor” sözünü kullandı.

“İngiltere, Fransa, Almanya ve Kanada’ya gönderiliyor”

Özuslu, Türkiye’nin her bölgesine yemeni gönderdiklerini söz ederek, “Yurt dışına gönderiyoruz. Avrupa’ya gönderiyoruz. İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada’ya İstanbul irtibatlı yapıp gönderiyoruz. Ürettiğimiz yemeniler Kilis’e mahsus değil, dünyanın dört bir tarafına gönderiyoruz. Turizm Bakanlığı Aratıştım Eğitim Genel Müdürlüğü Somut olmayan meslekler içinde alınması niçiniyle bende bir ustaları olarak, yurt ortasında yurtharicinde fuarlara bakanlığımız aracılığıyla katılıyorum” diye konuştu.