Kazakistan’da Nazarbayev devri bitmiş oldu

odakulebuda

New member
Kazakistan’da Nazarbayev devri bitmiş oldu Ülkenin çeşitli bölgelerinde düzenlenen protesto şovları niçiniyle iki günde ikinci sefer ulusal sesleniş konuşması yapan Kazakistan Devlet Lideri Kasım Cömert Tokayev, şimdiye dek birinci devlet lideri Nursultan Nazarbayev‘in yürüttüğü Güvenlik Kurulu Lideri bakılırsavinin bugünden itibaren kendi denetiminde olacağını tabir etti.

Kasım Cömert Tokayev

TOKAYEV: SERT OLMAYI PLANLIYORUM

Tokayev, “Devlet Lideri ve bugünden itibaren Güvenlik Kurulu Lideri olarak, azami seviyede sert olmayı planlıyorum. Her ne olursa olsun başkentte bulunacağım. Halkla bir arada olmak, benim anayasal yükümlülüğüm. Kazakistan tarihli bu kara süreci birlikte aşacağız, bu süreçten kuvvetli bir biçimde çıkacağız” dedi.

Tokayev, yakında protestolar bağlamında yeni bir teklif paketi sunacaklarını kaydetti.

‘Protestolar, mali olarak desteklenen komplocuların planı’

Ülkedeki protestoların titizlikle planlandığının altını çizen Tokayev, “Holigan ögelerin yüksek seviyede organize olması dikkat çekiyor. Bu, mali olarak desteklenen komplocuların titizlikle düşünülmüş bir aksiyon planı hazırladıklarını kanıtlıyor” diye konuştu.

‘Halkın bana takviye vereceğinden eminim’

Güvenlik güçleri içinde meyyit ve yaralıların bulunduğunu aktaran Tokayev, fazlaca sayıda vatandaştan can güvenliklerinin sağlanması istikametinde davetler aldıklarının altını çizdi. Tokayev, “Bu, kendi ve ailelerinin canlarının korunması için bana sayısız talepte bulunan vatandaşlarımızın can güvenliğiyle ilgili bir sorun. Bu, devletimizin güvenliğiyle ilgili bir problem. Halkın bana takviye vereceğinden eminim” sözlerini kullandı.

‘Askerleri dövüyor, bayanları taciz ediyor, dükkanları yağmalıyorlar’

Protestocuların tavırlarını da eleştiren Tokayev, “Haydut ögelerden oluşan kalabalıklar, askerleri dövüyor, onlarla alay ediyor, onları sokaklarda çıplak biçimde yürütüyor, bayanları taciz ediyor, dükkanları yağmalıyor” dedi.

Hükümet istifa etti

Kazakistan’da hükümetin sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) meblağlarına artırım yapmasının akabinde ülke genelinde biroldukça kent ve kasabada halk sokaklara dökülmüş ve ülkenin en büyük kenti Almatı, başşehir Nursultan, Aktau, Aktöbe, Atırau, Oral, Kökşetav, Karagandı, Şımkent, Janaözen ve Beyneu’da binlerce kişi yürüyüş düzenlenmişti.

Bugün yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde de Cumhurbaşkanı Cömert Tokayev, Başbakan Askar Mamin başkanlığındaki hükümetin istifasını kabul ederek, Başbakan Yardımcısı Alihan Smailov’u süreksiz Başbakan olarak bakılırsave atadı.