Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev: Ülke önderlerinden yardım istedim

odakulebuda

New member
Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev: Ülke önderlerinden yardım istedim Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert, Habar 21 ulusal kanalına verdiği demeçte, ülkesinde tertibin oluşturulması için KGAÖ üye ülke başkanlarından yardım istediğini doğruladı.

“ÜLKELERDEN YARDIM İSTEDİM”

KGAÖ iş birliği muahedesi çerçevesinde yardım müracaatında bulunduğunu kaydeden Tokayev, “Bugün örgüte üye ülke başkanlarıyla görüştüm. Bu terör tehdidinin üstesinden gelmesi için Kazakistan’a yardımda bulunmalarını istedim. Aslında bu bir tehdit değil ülke bütünlüğünü bozmaktır. Vatandaşlarımız benden Cumhurbaşkanı olarak onların güvenliklerini sağlamam için süratli adımlar bekliyor.” dedi.

OHAL sonucunın ülkenin tüm bölgelerinde geçerli olduğu duyuruldu

Kazakistan’ın batısında 2 Ocak’tan itibaren LPG’ye yapılan artırımlar ve ülkedeki sosyoekonomik durumun kötüleştiği sebebi öne sürülerek başlatılan protestolar ülkenin başka kesitlerine yayıldı.

Sokak olaylarına dönüşen şovlarda güvenlik güçleri ile protestocular içinde çatışmalar yaşandı. Polis ve askeri araçları ateşe veren ve devlet binalarına giren protestoculara, güvenlik güçleri ses bombası ile müdahale etti. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, başlatılan protestolardan sorumlu tuttuğu hükümetin istifasını kabul etti.

Protestoların yayılması kararı evvel başşehir Parıltı Sultan, Almatı kenti ve Mangistau eyaletlerinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Akabinde OHAL sonucunın ülkenin tüm bölgelerinde geçerli olduğu duyuruldu.