Katip Çelebi Üniversitesinde, kalacak yeri olmayan öğrencilere hocaları mesken buluyor

Pinar

Global Mod
Global Mod
ÇELEBİ, KIRIKKALE (AA) – İzmir Katip Çelebi Üniversitesinde (İKÇÜ) barınma sıkıntısıyla karşılaşan öğrencilere, alana çıkarak kiralık konut bulan akademisyenler, öğrencilere olumsuz karşılık veren mülk sahiplerini de kendilerinin kefil olduğunu söyleyip ikna ediyor.

İKÇÜ’de, öğrencilerin barınma ve yurt talebini karşılamak hedefiyle Rektör Prof. Dr. Saffet Köse’nin teşebbüsüyle “Öğrenci Barınma Uyum Masası” kuruldu.

Akademisyen ve üniversite çalışanından oluşan bakılırsavliler, öğrencilerin barınma taleplerini yerine getirmek için çalışma yürütüyor.

Birinci evvel müracaatları alan akademisyenler, öğrenciler için mahalle mahalle dolaşarak kiralık daire arıyor. Gerekli görüşmelerin akabinde öğrenciler ile mesken sahipleri buluşturuluyor.

Öğrenciye konutlarını kiralamak istemeyen daire sahiplerini ise akademisyenler ikna ediyor. İKÇÜ’lü akademisyenler, öğrencilere kiralık konut için kefil de oluyor.

Mesken sahiplerini ikna ediyorlar

Çalışma kapsamında, Konut bulamayan 40 öğrenci için uygun fiyata mesken kiralandı. Konutlara yerleştirilen öğrencilerin eşya muhtaçlıkları da üniversite tarafınca karşılandı.

Rektör Prof. Dr. Köse, AA muhabirine, salgın niçiniyle verilen 1,5 yıllık ortanın akabinde öğrencilerine kavuşmanın heyecanını yaşadıklarını söylemiş oldu.

Öğrenciler gelmedilk evvel barınma sorunu olabileceğini öngördüklerini ve bunun için gerekli tedbirleri alarak “Öğrenci Barınma Uyum Masası” oluşturduklarını aktaran Köse, şu biçimde devam etti:

“Öğrencilerimizin barınma problemini çözmek için bir grup oluşturduk. Arkadaşlar burada 24 saat çalışıyor ve barınma sorunu olan öğrencilerimize yardımcı oluyor. Şu ana kadar birfazlaca öğrencinin problemini çözdük. Kendilerinin hem barınma gereksinimlerini giderecek biçimde mesken yahut yurt gereksinimlerini karşıladık birebir vakitte konut tutanların eşya muhtaçlığı var ise onu karşılamak üzere çalışıyoruz. Şu ana kadar barınmayla ilgili bir kasvet yaşamadık. Bölgede son devirde aslında oldukça konut üretildi, bunlar muhtaçlığın karşılanması açısından kıymetli gelişmeler. Konut sahiplerinde kimi çekinceler oluşabiliyor, öğrencilere soğuk bakanlar oluyor. Lakin biz kurumsal manada kendileriyle görüştüğümüzde bu sorunu da kolay biçimde aşıyoruz.”

Proje koordinatörü ve İslami İlimler Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Eyup Akşit ise öğrencilerin konut meselesini çözebilmek için gayret sarf ettiklerini lisana getirdi.

Şu anda 10 civarında konuta daha muhtaçlıklarının olduğunu anlatan Akşit, “Öncelikle müracaat eden öğrencileri konuk ediyoruz, daha sonrasında irtibat numaralarını alıp onlar için barınma imkanlarını araştırıyoruz. 3-4 öğrenciyi bir ortaya getirip onlar için konut tutuyoruz. Doğal öğrenci, arkadaşlarını kendi de seçebiliyor. Sabahtan öğleye kadar talepleri alıyoruz, daha sonra konut aramak için alana çıkıyoruz. Kimi mesken sahipleri öğrenciye kiraya vermek istemiyor lakin üniversite olarak biz kefil olunca onları ikna ediyoruz. Bunun yanında kimi aileler de öğrencilerimize yemek getirdiler, eşya verdiler. İzmir halkına teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

Öğrenciler mutlu

Ankara’dan gelen maliye kısmı öğrencisi Habip Abdullah Şener de üniversite yetkilileri yardımıyla barınma sıkıntısının çözüldüğünü söylemiş oldu.

İstediği kısımda okuyacağı için memnun olduğunu vurgulayan Şener, “İzmir’e geldiğimde barınma sorunu niçiniyle epey ıstırap çektim. Bunun üzerine kaydımı dondurup dönmeyi düşündüm. Bir haftada bakmadığımız semt kalmamıştı. En son üniversiteyle görüşmeye karar verdik. Buraya geldiğimizde yetkililer bize her türlü kolaylığı sağladılar, bir haftada arayıp bulamadığımız konutu süratli bir biçimde ayarladılar. O yüzden hayli mutluyum.” tabirlerini kullandı.

Baba Hasan Şener de oğluna üniversitenin sağladığı imkanlardan dolayı memnun olduğunu lisana getirerek, Prof. Dr. Köse ve takımına teşekkür etti.

İslami İlimler Fakültesi öğrencisi Elif Calp ise “İzmir’de hiç tanıdığım yoktu. Yurt aradım lakin bulamadım. daha sonrasında okula geldim, sağ olsunlar hocalarımız maddi manevi her türlü takviyesi sağladı. Geldiğim gün burada tanışıp kaynaştığımız arkadaşlarımla bize mesken buldular, oraya yerleştik. Artık fazlaca uygunuz şükür. Konutumuza konuk öğrencileri de kabul edebiliyoruz. Barınma meselemiz karşılandığı için epey memnunum.” dedi.