Kapadokya’da yaşayan “ressam aile” bir arada çalışarak sanat yapıtları üretiyor

Pinar

Global Mod
Global Mod
Nevşehir’in el sanatlarıyla ünlü Avanos ilçesinde yaşayan 71 yaşındaki ressam Uğur Yayla, işin püf noktalarını öğrettiği eşi ve oğluyla birlikte el ele vererek çeşitli sanat yapıtlarına imza atıyor.

İstanbul’da kendisine ilişkin atölyede yaptığı fotoğraflarla yurt içi ve yurt haricinde biroldukça stant açan Uğur Yayla, 1992 yılında gezmek için geldiği Kapadokya‘nın doğal yapısına hayran kalarak Avanos ilçesine yerleşti.

İlçede satın aldığı eski bir konutu restore ettirdikten daha sonra kayadan oyma olan kısmını sanat galerisine dönüştüren Uğur Yayla, emekli bankacı eşi ile oğluna da mesleğin incelikleri konusunda eğitim verdi.

Ortadan geçen senelerda fotoğraf konusunda kendisini geliştiren aile bireyleri, bölgeye has seramik el sanatı eserleri üretiyor ve sürrealist tablolar çiziyor.

Uğur Yayla, AA muhabirine, 23 yaşından beri fotoğrafla yaşayıp, fotoğrafla geçimini sağladığını belirterek, vakit ortasında yaptığı uygulamalarda edindiği deneyimlerle kendisini geliştirdiğini söz etti.

Uğur Yayla, yıllar evvel İstanbul’dan birkaç günlük seyahat için geldiği Kapadokya’nın doğal, tarihi ve kültürel zenginliklerine hayran kaldığını ve ilçeye yerleştiğini anlattı.

Çalışmalarında ekseriyetle at figürü kullanan Yayla, şunları kaydetti:

“Çocukluğumda yaramazdım ve bir şeyler çizdiğimde sakinleşirdim. Fotoğraf içimde bir keyif olarak yürüdü. Ben genelde fantastik fotoğraflar yapıyorum. Bölgenin de o denli bir sihri var. Benimle başlayan fotoğraf serüveni aileye de bulaştı, artık torunlar da öğreniyor. Herkes birbirine takılıyor bir arada keyifli vakit geçiriyoruz. Bu hem işimiz hem zevkimiz. Sanatsız yaşanmıyor. Atlara ilgim geçmişten beri vardı, Kapadokya ile buluşunca da ‘güzel atlar ülkesi’nde hoş atlar yapmak keyifli oluyor.”

Eşi Ümran Yayla (69) da aile olarak birebir sanat galerisinde çalışmanın kendisi için memnunluk kaynağı olduğunu lisana getirdi.

Bankacılıktan emekli olmadan evvel sık sık eşinin çalışmalarını izlediğini aktaran Yayla, “Eşimin tesiriyle denemeler yapmaya başladım, derken iş büyüdü, stantlar açtık. Hoş yorumlar aldık. aslına bakarsanız insan evvel kendisiyle yarışıyor, fotoğrafın altına imza atınca sorumluluklar başlıyor. Ailece bir arada bir şeyler yapmak epey keyif veriyor.” formunda konuştu.

Ümran Yayla, atölyelerini ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin fotoğraflarını beğenmelerinden heyecan duyduğunu kelamlarına ekledi.

Torunlar da atölyede fotoğrafla iç içe büyüyor

Çiftin oğulları Noyan Yayla (49) ise babasının resme olan ilgisinden dolayı çocukluğundan beri fırça, boya ve tuvalle iç içe olduğunu, öğrendikleri ile kendisine has bir biçim ortaya çıkardığını söylemiş oldu.

Babasından aldığı ilhamla sanatının vakit içinde profesyonelleştiğini belirten Noyan Yayla, kendisinin de çocuklarına eğitim verdiğini kaydetti.

Avanos’un sanatkarlar için sınırsız imkanlar sunduğunu, öbür sanatçı ve esnafla yardımlaşarak materyal temininden eser satışına kadar dayanak bulabildiğini söz eden Noyan Yayla, şunları söylemiş oldu:

“Resmin ortasında büyüyünce öbür bir şey bilmiyorsun. ya futbolcu olurdum ya ressam olurdum lakin futbol geride kaldı. Genetik transfer da var sanırım, hayat bu biçimde silsile yoluyla devam etti. Artık de üçüncü jenerasyona yanlışsız gidiyoruz. Gözümüzü açtığımızdan beri fotoğrafın ortasındayız fakat profesyonel olarak yaklaşık 20 yıldır fotoğrafın ortasındayız. Burada çocuklarım da atölyede büyüyor. Şimdiye kadar bir dükkan açacak kadar nesne kırmışlardır lakin canları sağ olsun, büyüdükçe fazlaca daha hassas davranıyorlar. En âlâ sonuçları da bence onlardan alacağız. Çok uygun sanatkarlara dönüşeceklerine inanıyorum.”

Kaynak: Anadolu Ajansı / Behçet Alkan