Kanser hastası çocukların tedavisine “kahkaha yogası” ile takviye oluyor

Pinar

Global Mod
Global Mod
Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi Kısmı son sınıf öğrencisi İlayda Buzdoğan, başta kanser hastası çocukların tedavisi olmak üzere, kronik rahatsızlığı bulunan, ağır travmatik hisler yaşayan yahut uyku külfeti çekenlere “kahkaha yogası” ile dayanak oluyor.

Hintli tabip Madan Kataria tarafınca 1995’te yoga nefesi ile gülme hareketlerinin birleştirilerek geliştirilmesiyle uygulanan “kahkaha yogası”, güldürerek tedaviye yardım ediyor.

Üniversite öğrencisi Buzdoğan da “manevi kardeşim” dediği 15 yaşındaki kanser hastası bir çocuğu kaybettikten daha sonra kahkaha yogası ile tanıştı.

Yoganın kendisine şifa olduğunu anlayan Buzdoğan, aldığı eğitimlerin akabinde bilhassa çocuklarla çalışmaya başladı.

Kahkaha yogasıyla ilgili AA muhabirine açıklamada bulunan Buzdoğan, “Şu an dünyada 115 ülkede biliniyor. Bu terapiyi ortaya çıkaran da bir tıp tabibi. Kahkaha yogası aslında bilimsel bir terapi. Özünde mizah, güldürü, şölen ya da rastgele bir etken olmadan insanın niçinsiz biçimde gülebilmesini sağlayan terapi.” dedi.

Buzdoğan, kahkaha yogasının, başta kronik hastalığı olanlar, kanser ya da diyabet hastaları, uyku sorunu yaşayanlar olmak üzere 7’den 70’e herkese uygulanabildiğini lisana getirdi.

Kahkaha yogasını onkoloji alanında uyguladığını aktaran İlayda Buzdoğan, şu biçimde devam etti:

“Onkolojideki kanser hastası yetişkin ve çocuklara uyguluyorum. Bu eğitimi almadan evvel de onları daima güldürmek ve kahkaha üzerine şeyler yapıyordum. Şöyle tesirlerini gördüm, hayat kaliteleri fazlaca fazla artıyor, duygusal zeka ve yaratıcılıkları arttığı için hayata daha müspet açıdan bakabiliyorlar, olumlu zihinsel duruşu kazanabiliyorlar. Çocuklara kahkaha yogasını en verimli biçimde anlayabilmeleri için masal ya da kıssa biçiminde anlatıyorum. Yetişkinlerde bir seans yapıyoruz, nefes, kahkaha idmanı ve meditasyon kademesiyle.”

Kahkaha terapisinin Türkiye’de çabucak hemen epeyce bilinmediğini söyleyen Buzdoğan, “İnsanlar kahkahaya, ‘Beni şifalandıracak bir şey değil, o ne ki?’ gözüyle bakıyor. Tek diyeceğim yanıt; gelin, daha sık, inanarak ve isteyerek gelin.” diye konuştu.

“Tam bir gerilim düşmanı”

Buzdoğan, kahkaha yogasının faydalarını da şöyleki anlattı:

“Bağışıklık sistemini güçlendiren en kıymetli şey kahkaha atmamız. Zira hem diyafram çalışıyor hem vücudumuz hem beynimiz ve biroldukca yerimiz çalışıyor. Tam bir gerilim düşmanı. Çok gerilim ve bastırılmış hisler içerisinde yaşadığımız için bunları daha verimli biçimde içimizden atabilmek kahkaha yoluyla mümkün. Endorfin, seratonin üzere hormonların daha verimli çalışabilmesini kahkaha yogası sağlıyor. 10 dakika kürek çekme hareketiyle yakmış olduğumuz kalori ile 10 dakika attığımız kahkahanın bedenimize harcattığı kalori ölçüsünün birebir olduğu bilimsel olarak gözlemlenmiş. Daima hakikat nefes aldığımız için karın antrenmanı yapmış oluyoruz. İnsan gülümsediğinde yüzündeki tüm kasları en verimli biçimde kullanır.”

“Olumlu tarafta değişimler oldu”

Buzdoğan’dan terapi alan Ahmet Akbıyık da ömrünü daha olumlu devam ettirebilmek, güç koşullarda kendini daha âlâ hissetmek ve daha epeyce memnun olabilmek için bu seansı aldığını belirtti.

Hastanede çalıştığını ve hastalara faydalı olmak istediğini kaydeden Akbıyık, “Olumlu tarafta epey değişimler oldu bende. Kendimi daha düzgün hissediyorum, anı yaşayabiliyorum, hayli gülümsüyorum. Katiyetle tavsiye ediyorum.” sözlerini kullandı.

🔴
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısının 1 Aralık'ta yapılacağını bildirdi.

Sizce, asgari ücret ne kadar olacak
❓

— Haberler (@Haberler) November 25, 2021

Kadına şiddettin en büyük nedeni sizce nedir?#KadınaŞiddeteHayır

— Haberler (@Haberler) November 25, 2021

AA / Muhammed Nuri Erdoğan – Son Dakika Haberleri