“Kanadı Kırık Bir Kuş Misali’ Türk sinemasının birinci bayan direktörünün ömrünü anlatıyor

Pinar

Global Mod
Global Mod
KADIKÖY, İSTANBUL (Bültenler) – Eray Yasin Işık tarafınca kaleme alınan Çiğdem Tunç Tiyatrosu tarafınca sahnelenen, müziklerini Nida Şan’ın koreografilerini Şebnem Erdener’ Işık dizaynını ödüllü ışık dizayncısı Yüksel Aymaz’ın yaptığı Türk tiyatrosu ve sinemasının efsane hanımı Cahide Sonku‘nun hayatını anlatan “Kanadı Kırık Bir Kuş Misali ‘ Cahide Sonku‘” oyunu dün gece Kadıköy Halk Eğitim Merkezinde tiyatro severlerle buluştu.

Kalabalık bir seyirci topluluğu tarafınca izlenen oyuna Çiğdem Tunç’un sanatçı arkadaşları da ünlü sanatçıyı bu gecesinde yalnız bırakmadılar.Kanadı Kırık Bir Kuş Misali Cahide Sonku oyununu izlemeye Nida Şan, Bilge Şan, Müge Akyamaç, Parla Şenol, Deniz Özerman, Suna Yıldızoğlu, Ruhsar Gültekin, Ayşen Sezerel, Nihal Arda, Tarık Şerbetçioğlu ve Banu Karadağlı üzere birbirinden ünlü isimler geldi.

Oyun daha sonrasında Çiğdem Tunç tarafınca tüm sanatkarlar sahneye tek tek davet edilerek Çiğdem tunç Tiyatrosu oyuncuları ile birlikte objektiflere hatıra fotoğrafı verdiler.

Oyun daha sonrasında kısa bir açıklama yapan Tunç “Bir Kadıköylü olarak her oyunumu kesinlikle Kadıköy’de sahnelerim. Bu oyunumu ikinci kere Kadıköy’de sahneledim. Ve bu gecemizde biroldukca sanatçı dostum gelerek beni ve arkadaşlarımı onurlandırdılar. Hepsine başka ayrı teşekkür ederim” dedi.

TÜRK SİNEMASININ BİRİNCİ BAYAN İMALCİSİ VE BİRİNCİ BAYAN DİREKTÖRÜ CAHİDE SONKU KIMDIR?

Asıl ismi Cahide Serap olan Cahide Sonku, Osmanlı subayı Yüzbaşı Necati Bey’in kızı olarak, 1916’da Yemen’de dünyaya geldi. Dedesi 7. Ordu Kumandanı Çorapsız İbrahim Paşa, babası ise dedesinin buyruğunda vazife yapan bir subaydı.

Sonku’nun ailesi, 1. Dünya Savaşı’nın başlaması ve Yemen’in Osmanlı Devleti’nin elinden çıkmasının akabinde İstanbul’a geldi.

İlkokul ve ortaokulu Fatih’te tamamlayan Sonku, Sultan Selim’deki Cumhuriyet Kız Ortaokulu’ndan mezun oldu.

Cahide Sonku, ortaokul sıralarında küçük bir tiyatro oyununda “peri kızı” rolüyle sanatla tanışırken, 16 yaşındayken, şimdiki ismi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Tiyatroları olan Darülbedayi’ye girdi.

Seçmelerde muvaffakiyet göstermesi ve direktör Muhsin Ertuğrul’un kendisini beğenmesi üzerine usta oyuncu, 1932’de figüran-stajyer olarak çalışmaya başladı.

TÜRK SiNEMASININ BİRİNCİ “STAR” OYUNCUSU

Sanatçı Sonku, 1933’te “Yedi Köyün Zeynep’i” oyununda figüran olarak sahneye çıkarak, omzunda testi taşıyan ve oyunda hiç repliği olmayan bir köy kızını canlandırdı.

Tıpkı yıl Muhsin Ertuğrul’un yönettiği “Söz Bir Allah Bir” isimli sinemayla beyazperdeye adım atan usta oyuncu, 1934’te çevrilen “Bataklı Damın Kızı Aysel” sinemasıyla ün kazandı. Bu sinemanın akabinde Türk sinemasının birinci “star” oyuncusu unvanını alan Sonku, 1937’de oyuncu Talat Artemel ile evlendi.

Cahide Sonku, Shaw, Tolstoy, Shakespeare ve Çehov üzere değerli muharrirlerin yapıtlarında rol alarak, Darülbedayinin önde gelen bayan oyuncularından biri haline geldi.

Rol aldığı “Fedakar Ana” sinemasının 1949’daki çekimleri sırasında, direktör Seyfi Havaeri rahatsızlanınca, sineması Sonku tamamladı. O periyottan itibaren Sonku, hem oyuncu hem direktör olarak sinemalara imza atmaya başladı.

Usta oyuncu, kendi imal şirketi Sonku Sinema’yı 1950’de kurdu, akabinde eşi Talat Artemel ve Sami Ayanoğlu ile “Vatan ve Namık Kemal” sinemasını yönetti.

Yıldız Mecmuası’nın 1951’de açtığı müsabakada “Vatan ve Namık Kemal” sineması “En Düzgün Film” seçilirken, Cahide Sonku ise “En Düzgün Bayan Oyuncu” seçildi.

Bültenler – Son Dakika Haberleri