İzmir’de hazırladı, UNESCO’ya ulaştı

Pinar

Global Mod
Global Mod
İZMİR İktisat Üniversitesi (İEÜ) Dokumacılık ve Moda Tasarımı Kısım Lideri Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır’ın, kahve fincanı figürlerini kumaş üzerine aktardığı 10 kesimden oluşan yapıtı, UNESCO’nun düzenlediği memleketler arası standa kabul edildi.

İEÜ Hoş Sanatlar Ve Tasarım Fakültesi Dokumacılık ve Moda Tasarımı Kısım Lideri Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır, pandemi niçiniyle bireylerin irtibat kurmakta yaşadığı sorunları sanat aracılığıyla anlatmak için dikkat cazip bir çalışma gerçekleştirdi. Arkadaşlarıyla dijital platformda bir ortaya gelen Prof. Dr. Adanır, onlardan kahve içerken fotoğraf çekilmelerini ve bu görselleri kendisine iletmelerini istedi. Prof. Dr. Adanır’ın iki ayda tamamladığı çalışma, ‘Yaratıcı Dayanıklılık-Bilim Bayanlarından Sanatsal Üretimler’ isimli stantta sanatseverlerin beğenisine sunulan 54 eser içinde yer aldı. Standın dijital platformda ve UNESCO’nun Paris’teki merkezinde ziyaretçilerle buluştuğunu söyleyen Prof. Dr. Adanır, “Pandemi periyodunda sevdiklerimizle yüz yüze bağlantı kuramadık, farklı kaldık. Ben de bu yalnızlaşmadan esinlendim ve beraberliğin, bağlantının, dostluğun simgesi olan kahve külçeşidini sanatla birleştirerek bildiri vermeyi amaçladım” dedi.

‘EXPO’DA YER ALACAK’

Kahve fincanı ve yüzün bir kısmının göründüğü fotoğrafları, serigrafi baskı tekniği ile kumaş üzerine aktarıp her birine farklı kıssa işleyen Prof. Dr. Adanır, birbirinden özel yapıtları UNESCO’ya iletti. UNESCO’nun Cinsiyet Eşitliği Ünitesi’nin gerçekleştirdiği stant için bilim alanında faaliyet gösteren bayanların pandemi periyodunda ürettiği yüzlerce eser incelendi. Prof. Dr. Adanır’ın titizlikle hazırladığı koleksiyon, UNESCO tarafınca kabul edilerek standa dahil edildi. Dijital platformda yer alan stant, kasım ayının sonuna kadar Fransa’nın başşehri Paris’te bulunan UNESCO merkezinde gezilebilecek. Stant, 2022 yılında Dubai’de yapılacak EXPO’da da yer alacak.’ÇİN’DE DE MİSAL BİR ÇALIŞMAM SERGİLENDİ’

bu biçimdesine kıymetli bir aktiflikte yer almanın gurur verici olduğunu tabir eden Prof. Dr. Adanır, “Türk kültüründe kahve, fazlaca özel bir yere sahip. Ben de yapıtlarımda, kahve külçeşidini ve buna ait görselleri yansıttım. Arkadaşlarımın bana ilettiği görsellerin üzerine; yelken, balık, fil üzere güç veren ve bolluğu temsil eden motifler ekledim. Ocak ayında da bir daha misal bir çalışmayla Çin’de gerçekleşen ‘Lozan’dan Pekin’e Memleketler arası Lif Sanatı Bienali’ne katılmıştım. Bir yıl ortasında, ikinci kere bu biçimdesine değerli stantta yer almak, memnunluk ve gurur verici” tabirlerini kullandı.’DETAYLICA İNCELENDİ’

Prof. Dr. Adanır, kelamlarını şu biçimde sürdürdü: “UNESCO, sergilenen yapıtları seçerken pek titiz davrandı. Yapıtları hazırlarken nereden ilham aldığımı, çalışmamı nasıl tamamladığımı ve nelere dikkat ettiğimi sordu. Yani yapıtların hazırlanış öyküsüne de değer verdi. Standın en kıymetli özelliklerinden biri, hem sanatsal tıpkı vakitte bilimsel alanda üretim yapan bayanların yapıtlarının yer alması. Bu durum da standa farklı bir renk, heyecan kattı. Benim yapıtlarım farklı başkaydı fakat stantta yer alması için hepsini bir panoya aktardım. Bu alanda çalışmalarım devam edecek.”

Demirören Haber Ajansı – Son Dakika Haberleri