İstanbul’da enflasyon son 9 yılın en yüksek düzeyine çıktı

bencede

New member
İstanbul’da enflasyon son 9 yılın en yüksek düzeyine çıktı Investing.com – Türkiye’de Çarşamba günü açıklanacak TÜFE‘nin öncü göstergesi olan ve İstanbul’daki enflasyonu ölçen İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi, Ekim ayında %3,29 oranında arttı ve yıllık %2076 düzeyine çıkarak son 9 yılın doruğunu gördü. İstanbul’da enflasyon Eylül ayında %2,22 oranında artmasının akabinde Ekim ayında da %3,29 oranında artış gösterdi. Tüm harcama kümelerinde Ekim ayında artış olurken en yüksek oran %4,22 ile besin harcanmasında yaşandı. Öbür harcama kümelerinden eğitim ve cümbüş harcamalarında %3,55, konut harcamalarında %3,25, konut eşyası harcamalarında %2,62, giysi harcamalarında %2,41, ulaştırma ve haberleşme harcamalarında %1,14, sıhhat ve şahsi bakım harcamalarında %0,24 oranında artış görüldü.

İstanbul Ticaret Odası’nın raporuna nazaran, Ekim ayında besin harcamaları kümesinde indekste kullanılan aylık değişken tüketim tartılarının tesiri ve mevsimselliğe bağlı üst taraflı fiyat değişimleri tesirli olurken konut, mesken eşyası ve kültür eğitim ve cümbüş harcamaları kümelerinde kamu ve piyasa kaynaklı fiyat artışları, giysi harcamalarında kümesinde yeni dönem mamüllerinin devreye girmesi ile ulaştırma ve haberleşme harcamaları kümesinde kamu kaynaklı fiyat değişimleri tesirli oldu.

İTO’nun deklare ettiğı başka bilgi olan Toptan Eşya İndeksi de Ekim ayında yükselmeye devam etti. İstanbul’da toptan eşya fiyatları Ekim ayında %2,76 oranında arttı ve yıllık artış %29,12’ye çıktı.

Ekim ayında en epeyce artış % 6,50 ile madenler kümesinde olurken yakacak ve güç hususları kümesinde % 6,49, besin hususları kümesinde % 4,16 oranında artış görüldü. Yıllık bazda ise en epey artış % 46,36ile madenlerde görülürken işlenmemiş Hususlar % 27,29, besin hususları % 21,97,yakacak ve güçte % 21,30 oranında arttı.

Muharrir: Necdet Erginsoy