İslam İşbirliği Teşkilatı Afganistan için ‘insani emanet fonu’ oluşturdu

odakulebuda

New member
İslam İşbirliği Teşkilatı Afganistan için ‘insani emanet fonu’ oluşturdu Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya nazaran, İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha, İslam Kalkınma Bankası Lideri Muhammed Süleyman Al Jasser ve Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, başşehir İslamabad’da düzenlenen imza merasiminde bir ortaya geldi.

Pakistan Dışişleri Bakanı Kureyşi, İİT’ye üye ülkelerden, İslami finans kuruluşlarından ve memleketler arası partnerlerden Afganistan için oluşturulan emanet fonuna yardım yapmaları davetinde bulunarak fonun, öngörüldüğü biçimde üç ayda tamamlanması sebebiyle İİT Genel Sekreteri Taha’ya ve İslam Kalkınma Bankasına teşekkür etti.

İİT Genel Sekreteri Taha, Afgan halkının güç vakit içinderdan geçtiğine işaret ederek onların zahmetlerini hafifçeletmek için kararlı uğraşlar gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Afganistan’a yardım değerli

İslam Kalkınma Bankası Lideri Al Jasser de emanet fonunun oluşturulmasından duyduğu memnuniyeti tabir ederek muhtaçlık duyulan vakitte Afganistan’a yardımın değerine işaret etti.

Afganistan’daki insani durum sebebiyle Aralık 2021’de İslamabad’da gerçekleştirilen İİT Dışişleri Bakanları Kurulu 17. olağanüstü Toplantısı’nın değerli neticelerindan biri olarak emanet fonu hayata geçirildi.

İslamabad’da 19 Aralık 2021’de gerçekleştirilen İİT Dışişleri Bakanları Kurulu 17. olağanüstü Toplantısı’nda, Afganistan’a insani yardımın kanalize edilmesi hedefiyle İslam Kalkınma Bankası bünyesinde “insani emanet fonu” kurulması sonucuna varılmıştı. Kararda, İslam Kalkınma Bankası’ndan kelam konusu yardım fonunu 2022’nin birinci çeyreğine kadar oluşturması talep edilmişti.