İngiliz kıyılarındaki yerlerde kabuk ve eşdeğer petrol ve gaz üretimi engellenir

Gezgin

Global Mod
Global Mod
Katılım
14 Şub 2021
Mesajlar
742
Puanları
1
İskoçya'daki bir mahkeme, Perşembe günü, iklim değişikliği üzerindeki etkileri değerlendirilinceye kadar İngiliz sularında geliştirilen iki büyük proje yerinde petrol ve gaz üretimini engelledi.

Karar, projeler için zaten yüzlerce milyon lira harcayan veya taahhüt eden yerlerin geliştiricileri, Shell ve Norveç Şirketi Equinor için bir darbe oldu. Toplantı Scot Bölge Mahkemesi'nden Yargıç Andrew Stewart, şirketlerin çeşmeleri delmeye devam edebileceğini ve hükümetin petrol ve gaz üretip üretemeyeceklerine karar verene kadar yerlerde başka çalışmalar yapabileceğini söyledi.

Rosebank ve Jackdaw adı verilen petrol ve doğal gaz alanları, büyüklükleri nedeniyle İngiliz petrol endüstrisi için testler olarak görülmektedir ve Shell ve Equinor Avrupa'nın en büyük enerji şirketlerinden ikisidir. Jafdaw'un 2026'da üretmesi beklenirken, Rosebank 2026 veya 2027'yi çevrimiçi hale getirdi.

Üretimin hizmetten çıkarılması için bir davaya katılan bir çevre grubu olan Uplift, yargıyı “önemli bir zafer” olarak nitelendirdi.


Karar, aktivist grupların, petrol ve gaz için delikler gibi faaliyetleri engellemek veya engellemek için Büyük Britanya'daki mahkemeleri ne kadar kullanabileceğini ve çevreyi tehdit edebileceklerini söylediklerini göstermektedir.

Cambridge Üniversitesi iklim hukuku profesörü Harro Van Aselt, “Bu bilimsel zorunluluğun giderek daha açık hale gelmesi nedeniyle, fosil yakıtlar için yeni bir altyapıyı durdurmak için daha fazla davanın başlatılmasını bekliyorum.” Dedi.

Petrol şirketleri hakimin imtiyazını memnuniyetle karşıladı, bu da bazı çalışmalara devam etmelerini mümkün kıldı, ancak Shell ne kadar tehlikede olduğunu hatırladı.

Shell bir açıklamada, “Denetim otoritesi Jackdaw'ın 2022'de onayladığı için 800 milyon £ 'dan fazla harcadık.” Dedi. Diyerek şöyle devam etti: “Hükümetin hızlı önlemlere ihtiyacı var, böylece biz ve diğer Kuzey Denizi operatörleri hayati İngiliz enerji altyapısı hakkında kararlar verebiliriz.”

Shell, Jackdaw'ın diğer alanların 1.4 milyon evi ısıtmak için verimliliklerinin sonuna yaklaştığı bir zamanda yeterli yakıt üretebileceğini de sözlerine ekledi.


Equinor, tahmini 300 milyon varil petrol ve gaza sahip büyük bir petrol sahası olan Rosebank'a zaten 2.2 milyar £ belirlediğini söyledi. Enerji devi, önümüzdeki birkaç yıl içinde Büyük Britanya'ya 10 milyar £ yatırım yaptığını, bunun büyük bir kısmının İngiliz hükümetinin finanse edildiği rüzgar ve CO2 fetih endüstrisi için geçerli olduğunu söyledi.

Başbakan Keir Starrer'ın hükümeti, İngiliz ekonomisini güçlendirmek için yatırımların zor olduğu, ancak petrol ve gaz endüstrisinin bu çabaların bir parçası olup olmayacağı görülüyor.

İngiliz Yüksek Mahkemesi'nin 2024 kararıyla ilgili olarak, hükümet, petrol ve gaz projelerinin derecelendirmelerinin, yakıtların iklim üzerindeki etkilerini içermesi gerektiğini onay prosedürlerini kontrol eder. Bu yılın ilerleyen saatlerinde yeni yönergeler bekleniyor.

Perşembe günü kararında Yargıç Stewart, Yüksek Mahkeme'ninkini takip etti ve Kuzey Denizi'ndeki iki projenin iklim üzerindeki etkilerini değerlendirmek için kriterler geliştirmek için zaman vermek üzere askıya alınması gerektiğini söyledi.

Bu parametreleri ayarlamak kolay bir iş değildir. Hala büyük bir işveren ve yakıt tedarikçisi olan bir endüstri elde etmek için yeni projeler gereklidir. Ancak, yönergeler petrol endüstrisi için cömert olarak görülürse, muhtemelen daha fazla yasal anlaşmazlığa yol açacaktır.


İngiliz petrol endüstrisinin kalbi İskoçya'nın Aberdeenshire kentinde avukat Uisdean Vass, “Bu çok zor bir durum” dedi.

Rosenbank'ta bir azınlık ortağı olan Ithaca Energy, projenin askıya alınmasının “iç yatırım çağrısı da dahil olmak üzere İngiltere'nin uluslararası algısını etkileyeceğini savundu.

Ancak Yargıç Stewart bu argümanla ikna edilmedi. “Yetkililerdeki kamu yararı yasal olarak hareket eder ve iklim değişikliğine halkın özel çıkarları, geliştiricilerin özel çıkarlarına hakimdir.” Dedi.
 
Üst