İlhamını voleybol filesinden aldı, fotoğraflarını ağlarla süslüyor

Pinar

Global Mod
Global Mod
İlhamını voleybol filesinden aldı, fotoğraflarını ağlarla süslüyor

Küçük yaşlarda fotoğraf yeteneğini keşfeden ve ilerleyen senelerda Eğitim Fakültesi Hoş Sanatlar Eğitimi Kısmı Fotoğraf İş Öğretmenliğinden mezun olan 34 yaşındaki ressam Ali İrgin, ağları tuvale yansıtıyor

HATAY – Hatay’da yaşayan Ressam Ali İrgin, voleybol filesinden aldığı ilhamla yapıtlarında ağlara yer vererek yağlı boya ile fotoğraflarında kendine has çalışmalar yapıyor.

Türkiye’nin birfazlaca kentinden kıymetli koleksiyoner ve sanatseverler tarafınca yapıtları alınan ve ilgiyle takip edilerek yapıtlarının satışıyla sanatını sürdüren Ressam Ali İrgin, yıllar evvel bir müsabakaya hazırlanırken bir insanlık dramına şahit oldu ve bu durumu fotoğraflarıma yansıtmak istedi. Tesadüfen karşısına çıkan bir voleybol filesinden de ilham alarak yapıtlarını bu türlü yapmaya başladı. Kendi biçiminde ağları çalıştığını belirten İrgin, ağları birinci kez hem kavram olarak hem plastik lisan olarak kullananın kendisi olduğunu söylemiş oldu. 2015 yılında Macaristan’da bir kamyonun üzerinden mültecilere ekmek fırlatılırken oradaki ekmekleri yakalamak, tutmak için makûs bir manzara ortaya çıktığını anlatan İrgin, “İnsanlar birbirini ezer duruma gelmişti. Ben bir yarışa hazırlanıyordum. Bu durumu müsabakadaki yapıtıma yansıtmak istedim. O periyot toplumsal meseleleri işliyordum. Fotoğraf yarışına bunu hazırlarken tablo üzerinde ekmeği ve elleri çalıştıktan daha sonra tabloda bir şeyin eksik olduğunu fark ettim, daha farklı bir şeyler. Olmayan ya da o zorluğu, çabayı ve esareti anlatabilecek bir şey lazımdı bana. O ortada arayış içerisindeyken dışarı çıktım. Atölyenin dışarısında otururken yırtık bir voleybol filesiyle karşılaştım. O anda bir şeyler oldu. Voleybol filesini yırttım ve atölyeye gittim. çabucak sonrasında anatomik inceleme kararında bu biçimde bir biçim ortaya çıkmış oldu. Birinci başlarda somut ve soyutu bir ortada biraz daha realist ve sürrealist tesirlerini bir ortada kullanıyordum” tabirlerini kullandı.

Birinci serilerde kaos, bayana şiddet, filozof, tabiata ve hayvana verilen ziyanları anlattığını vurgulayan İrgin, “hemen sonrasındasında daha soyut tesirlerin görüldüğü seriler çalıştım. Hayvanlara yönelik jenerasyonunun tükenmesi kararında fosil serisinde jenerasyonu tükenen hayvanları anlattım. daha sonraki devirlerde biraz daha soyutlamaya başladım. Daha soyut kavramları kullanarak. Pandemi sürecinde yan tarafta pandemiyi anlatırken nasıl bu olayı gördüğümü resme aktardım. kararında bu biçimde bir çalışma ortaya çıktı. Sanatseverler tarafınca ‘Sana Karşın Bahar Gelecek, Ritmik Yanışıma, Pandemi, Nirvana’ serileri fazlaca tutuldu” diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Recep Dağdelen