İkiztepe hafriyatları 9 yıl ortadan daha sonra yeniden başladı

Pinar

Global Mod
Global Mod
İkiztepe hafriyatları 9 yıl ortadan daha sonra tekrar başladı

SAMSUN – Samsun’un Bafra ilçesinde 2012 yılında durdurulan İkiztepe Höyük hafriyat çalışmaları 9 yıl ortadan daha sonra bir daha başladı.

Prof. Dr. Başkan Bilgi tarafınca İkiztepe Höyük’te yürütülen hafriyat çalışmaları 2012 yılında sonlandırılmıştı. 9 yıldır orta verilen çalışmalar Doç. Dr. Aslıhan Beyazıt başkanlığında bir daha başladı.

İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslıhan Beyazıt, hafriyat çalışmaları hakkında bilgi vererek, “Burada en son 2012’de hafriyatlar yapıldı. Ben burada çalışan 3. kuşak öğretim üyesiyim. Artık 3. devir hafriyatları başladı. 9 yıl ortadan daha sonra benim hocam Profesör Lider Bilgi 1981 yılından 2012 yılına kadar çalışmaları gerçekleştirdi. Yaş haddinden dolayı emekli olduktan daha sonra hafriyat çalışmalarına orta verildi. İkiztepe, Karadeniz arkeolojisi için fazlaca değerli bir yerleşke. Devam etmesi gereken bir hafriyat. Sorumluluğu aldım ve bu sene başladım. Çalışmalarımız çok hoş ve verimli geçiyor” dedi.

İkiztepe hafriyatlarının verimli bir hafriyat olduğunu belirten Beyazıt, “Ortaya çıkan yapıtlardan, buluntuların niceliğinden ve niteliğinden aslına bakarsanız epeyce verimli bir hafriyat. Şimdiye kadar epey çeşitli unsurlardan yapılmış 100’e yakın eser bulundu. İkiztepe hafriyatlarının uzun yıllar devam etmesini planlıyoruz. Karadeniz arkeolojisi için fazlaca değerli bir yer. Bilhassa protestetik çağlar için kilit yerleşme niteliğinde. Erken Tunç Çağı’nın hemilk öncesinde Gençlik Çağı’nı anlamamız için kazıların daha uzun müddet devam etmesi gerekiyor. İkiztepe’de kazılara bir daha başlamamdaki emelin biri de yeni yaklaşımlarla yine bir arkeolojik kıymetler yapmak. Kronolojik sistemini kıymetlendirmek en büyük emellerden biri. Uzun yıllar çalışmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Emekli olduktan daha sonra da hafriyat çalışmalarına dayanak veren Prof. Dr. Başkan Bilgi ise “Emekli oldum. Asistanım doçent oldu, ona devrediyorum. Elde ettiğimiz evvelki bulguların kıymetlendirilmesine ve kitap haline getirilmesine çalışıyoruz. Bilim dünyasına, arkeoloji dünyasına İkiztepe’nin ehemmiyetini belirtmek için şimdiye kadar bulduğumuz, elde ettiğimiz buluntulardan buranın periyodun bir sanayi merkezi olduğunu anladık. Zira fazlaca ölçüde bakır alaşımından yapılmış silah, alet, takı sembol bulduk. Bunların birçok da mezarlardan çıkıyor. Mezarları da inceledik. Bunlar Erken Tunç Çağı mezarları. Cinsiyetleri ve yaşlarını tayin ettik. Hastalıklarını da tayin ettik ve bunların hepsini bilim dünyasına sunduk. Artık devamını arıyoruz. Merkezi yerinde kazıyı yapmıştık. Onları tamamladık. Artık eteklere hakikat genişletip yerleşim alanlarının sonlarını çizmeye çalışıyoruz” halinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ahmet Şükrü Uluçay