Hayaline kavuştuğu atölyesinde atık camlardan ikramlık eşya yapıyor

Pinar

Global Mod
Global Mod
İSTANBUL (AA) – Bilecik‘in Osmaneli ilçesindeki Lefke Han Sanat Atölyeleri’nde atölye açan 27 yaşındaki cam füzyon sanatkarı İrem Bozkıran, atık cam ve şişeleri eritip bir daha form vererek ikramlık eşyalar hazırlıyor.

Doğuş Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Kısmından mezun olduktan daha sonra İstanbul‘da bir cam ocağındaki stajı esnasında cama form verme sanatı olan cam füzyon tekniğine ilgi duyan Bozkıran, 3 yıldır bu alanda çalışmalar yapıyor.

Atık cam şişeleri ve cam modüllerini yaklaşık 900 derece sıcaklıktaki fırında eritip bir daha form vererek ortaya koyduğu eserlerle geri dönüşümlerini sağlayan Bozkıran, bu sanatla birbirinden hoş tabak, duvar süsleri ve magnetler ortaya çıkarıyor.

İrem Bozkıran, AA muhabirine, uzun vakittir hayalini kurduğu atölyesini yaklaşık 2 hafta evvel açtığını söylemiş oldu.

Daha evvel bu sanatla ilgilenen birisinin yanında yardımcı olarak çalıştığını belirten Bozkıran, “Benim bir üretim ve bir tasarım olmak üzere 2 stajım vardı. Üretim stajımı İstanbul Beykoz’daki cam ocağında yaptım. Oradaki stajımda sıcak cam, boncuk ve füzyon cam da yaptım. Füzyon cam daha epey hoşuma gittiği için füzyon cama yöneldim.” diye konuştu.

Bozkıran, cam sanatının öğrendikten daha sonra pek fazla zorluğunun olmadığını aktararak, “Cam kesmek kolay bir süreç değil. Biraz tehlikeli de olabiliyor. Camı birinci başta istediğimiz biçimde kesiyoruz. Kestikten daha sonra özel füzyon camlarımızla boyuyoruz. Boyadıktan daha sonra bir gün kuruyor. Kuruduktan daha sonra istediğimiz biçimde birleştirip fırına veriyoruz. Fırından da birleşmiş bir biçimde çıkıyor.” sözünü kullandı.

Atölyede üretim yaparken kendisini memnun hissettiğini vurgulayan Bozkıran, isteyen her insanın bu sanatı yapabileceğini lisana getirdi.

“Büyük ve ayrıntılı bir eser çalıştığımda 2-3 saatimi alabiliyor”

Yaptığı mamüllerin ortaya çıkma müddetlerinin boyutlarına nazaran farklılık gösterdiğine değinen Bozkıran, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

“Küçük çaplı bir eser bir saatimi alabiliyor. kimi vakit ufak kırık camlar kullanabiliyoruz. O kırık camlarla sıradan bir şey de yapılabilir. 10 dakikada da bir eser ortaya çıkabiliyor. Büyük ve ayrıntılı bir eser çalıştığımda ise bu benim 2-3 saatimi alabiliyor.”

Bozkıran, cam sanatı atölyesini açarak hayalini gerçekleştirdiğini belirtti.

Maksatlarından bahseden Bozkıran, “İleride atölyemi büyütmek, yanıma yardımcımlar almak ve bu işi eğitmen olarak yapmak istiyorum.” dedi.

Osmaneli Belediyesinin projelerinden sorumlu Sıhhat İşleri Müdürü Abdullah Tetik ise Lefke Han Sanat Atölyeleri’nde farklı mesleklerin yapılabilmesi için alanlar oluşturulduğunu bildirdi.

İrem Bozkıran’ın düzgün bir girişimcilik örneği sergileyerek cam sanat atölyesi açtığını kaydeden Tetik, “Yaptığı magnetler bizim en epeyce muhtaçlığımız olan eserler içindeydı. İlçemizin tanıtımı manasında bir gereksinimdi. Buradaki tarihi dokuyu ön plana çıkaran ikramlık bir eşya kümesi yoktu. İrem Hanım atölyesinde yaptığı eserlerle tarihi dokumuzu ön plana çıkarıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

AA / Yavuz Emrah Sever – Son Dakika Haberleri