Hatay mutfağını mevzu alan belgesel ABD’de şenlikte gösterilecek

Pinar

Global Mod
Global Mod
HATAY (AA) – UNESCO tarafınca gastronomi alanında “Yaratıcı Kentler Ağı”na dahil edilen Hatay‘da, Prof. Dr. Sedat Cereci’nin çektiği “Çok Kültürlü Hatay Mutfağı” isimli belgesel ABD’deki şenlikte gösterilecek.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Bağlantı Fakültesi Öğretim Üyesi, muharrir ve direktör Prof. Dr. Cereci, geçen yıl Lübnan Gastronomi Kongresi’nde gösterilen belgeselin, ABD, Arjantin, İspanya, Güney Kore, İtalya üzere ülkelerde de izlenime sunulması için müracaatta bulundu.

1992’den bu yana 30’a yakın belgesel sinema çeken Cereci’nin direktörlüğünü yaptığı “Çok Kültürlü Hatay Mutfağı” isimli çalışmanın, ABD’nin New York kentinde 20-22 Nisan’da düzenlenmesi planlanan Slim Cinema Vertical Sinema Şenliği’nde gösterilmesine onay geldi.

“Hatay mutfağını tarihî bağlamda ele aldık”

Prof. Dr. Sedat Cereci, AA muhabirine, belgesel sinemasının ABD’de gösterilecek olmasından memnunluk duyduğunu söylemiş oldu.

Her gösterimin kendisi için muvaffakiyet olduğunu belirten Cereci, “Çünkü her sinema şenliklere kabul edilmiyor. Bu manada sinemamızın ABD üzere sıkıntı sinema beğenen bir ülkede gösterilmesi kuşkusuz bizi gururlandırıyor ve sevindiriyor. Bu Hatay açısından da epey büyük bir tanıtım. Hatay mutfağını bir defa daha bütün dünyaya göstermiş oluyoruz.” dedi.

Cereci, belgeselin kentin tüm etnik ögelerini kapsamasını amaçladıklarını, çekimlerde yer olarak Hatay merkez ve tüm ilçelerini kullandıklarını anlattı.

Belgeselde kentin en az 10 bin yıla dayanan mutfak tarihini husus edindiklerini lisana getiren Cereci, “Hatay mutfağını tarihî bağlamda ele aldık. Alışılmış ki Hatay etnik ve mezhepsel açıdan hayli kültürlü bir kent. Bu manada epeyce büyük bir zenginlik var, bunu değerlendirdik. Meyveler, sebzeler, etler ve baharatlar… Hatay bir baharat cenneti ve bütün bu materyallerle yapılan değişik kültürlere has yemekleri sinemamızda gösterdik.” diye konuştu.

Birfazlaca mevzuda belgeseller hazırladığını ve bunların daha fazlaca tanıtım hedefli olduğunu belirten Cereci, çeşitli belgesellerinin şimdiye kadar 60’tan fazla ülkede gösterime girdiğini kaydetti.

AA / Mehmet Gürkan – Son Dakika Haberleri