Hasan Çelebi’nin ‘Retrospektif Sergisi’ sanatseverlerle buluştu

Pinar

Global Mod
Global Mod
ÇELEBİ, KIRIKKALE (DHA) – Çizgi sanatının yaşayan büyük ustalarından Hasan Çelebi‘nin ‘Ketebehu Hasan Çelebi’ Retrospektif Standı Kadırga Sanat Galerileri’nde sanatseverlerle buluştu.

Sınır sanatında ismi ülke sonlarını aşan, yazıları birfazlaca caminin kubbe ve duvarlarında yer alan Hattat Hasan Çelebi’nin ‘Ketebehu Hasan Çelebi’ Retrospektif Standı Kadırga Sanat Galerileri’nde, sanatseverlerle buluştu. Standın açılışına, AK Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler, Fatih Belediye Lideri Ergün Turan ve AK Parti Fatih İlçe Lideri Orhan Narin’in yanı sıra biroldukca sanatsever de katıldı.

Kültür Sanat dönemi açılış standında, Hasan Çelebi’nin ömrünü adadığı ve gelecek jenerasyonlara aktardığı Hüsn-ü sınır yapıtlarından, farklı koleksiyonerlerden derlenerek hazırlanan hocaları ve öğrencilerinin yapıtları yer aldı. Farklı yazı çeşitlerine yer verilen stantta, talik, celi divanı, sülüs, nesih, kesinlikle yazı örnekleri ve yazı kalıpları da bulunuyor. Çelebi’nin kendi seçtiği yapıtlardan oluşan, 23 koleksiyonerden derlenerek hazırlanan stant, ziyaretçilere, tarihe yayılmış Hüsn-ü Sınır yapıtlarını izleme imkanı sunuyor.

BİZİM İÇİN TARİHİ BİR AN

Sınır sanatının yaşayan en büyük temsilcisi Hasan Çelebi’yi ağırlamaktan memnunluk ve gurur duyduğunu söyleyen Fatih Belediye Lideri Ergün Turan, “Bugün bizim için tarihi bir an. Hocamın ellerinden öpüyorum. Sınır söz itibariyle uzun ve gerçek yol demek. Bu seyahatin da gayesi hoşa vasıl olmak. Özünü esaslı gelenekten alan sınır sanatı, sanatı daha ileri bir yere taşıyor. Galerimizin 10’uncu standını açıyoruz. Hepsi değerli ancak bu en değerlilerinden bir tanesi” dedi.

İSTANBUL SINIR SANATININ BAŞŞEHRİ

Yapıtların birçoğunun İstanbul’da üretildiğini söz eden Turan, “Büyük bir kısmının da Fatih’te üretildiğini bilmek beni hayli memnun ediyor. İstanbul çizgi sanatının başşehri. Suriçi’nin rastgele bir köşesinde, mezar taşında ya da çeşme kitabesinde bizi kendisine hayran bırakan kıymet biçilemez kıymette bir çizgi yapıtıyla karşılaşıyoruz. Bu sanatı İstanbul’la özdeşleştiren sanatkarların da şöhreti bütün dünyaya yayılmış” tabirlerini kullandı.

AKLIMDA YASİN-İ ŞERİF’İN SON AYETİ KALMIŞTI

Çizgi sanatkarı Hasan Çelebi ise, yaptığı konuşmada, geçirdiği ameliyatlar daha sonrasında gönlünün bir daha yazmayı arzuladığını söylemiş oldu.

Çelebi, “Bir şey yazmak istiyorum, 75 yıldır hafızım fakat ne Kuran’dan ne hadisten bir şey aklıma gelmiyor. Tek bir ayet aklıma geliyor. O ayet de Yasin-i Şerif’in sonundaki ayet. Bunun hepsini yazamadım, kolay şeyler yazdım. Birkaç modül daha ayet ve dualardan yazdım” dedi.

BİR ŞEY DÜŞÜNDÜĞÜNÜZDE UHREVİ ŞEYLER DE DÜŞÜNÜN

O devirde aklından bir stant tertip etme niyetinin geçtiğini belirten Çelebi, “Sergiyi de karalama standı olarak, müsvedde standı olarak açalım. bu biçimde bir şey düşündüğünüz vakit yanında uhrevi bir şey daha düşünün. Bu stant çıkınca benim fikrim bana bırakıldı dedim. Ben bu niyetle yola çıktım Cenab-ı Hak nasip etti. Bu fikri birinci düşünüp lidere söyleyenden başlayarak son çiviyi çakan herkese kadar teşekkür ediyorum” sözlerini kullandı.

Çelebi, stantta yinelenmiş yapıtların olduğunu fakat 10 sene ortasında çalışmalarının nereye gittiğini görmek istediğinden bu biçimde yapıldığını söylemiş oldu.

200’ÜN YAPITINDA ESER TOPLANDI

Sanatseverler için 3 farklı salon hazırladıklarını tabir eden Ömeroğlu, “Tüm salonlarda yazı kalıplarından oluşmuş vitrinler de var. 23 farklı seçkin koleksiyonerin yazı kalıplarıyla birlikte 200’ün üzerinde eser toplandı” dedi.