Geçici ve süreli kanun nedir ?

Ryan

Global Mod
Global Mod
Geçici ve Süreli Kanun: “Bazen Gelir, Bazen de Gitmek Zorundadır!”

Selam Forumdaşlar!

Bugün gelin, hepimizin hayatına dokunan, ama çoğu zaman göz ardı edilen, adeta arka planda çalışan bir kahramanı, yani geçici ve süreli kanunları konuşalım! Tabii ki "geçici" derken aklımıza gelen, kısa bir süreliğine hayatımıza girip ardından gözden kaybolan, tıpkı eski sevgililer gibi olan bir şey değil (merak etmeyin, onlardan bahsetmeyeceğim), kanunlardan bahsediyorum!

Şimdi, biliyoruz ki erkekler çözüm odaklı, stratejik yaklaşır. Kadınlarsa… ee... onları duygusal, empatik ve ilişki odaklı olarak tanımlarız, değil mi? E şimdi bunu birleştirdiğimizde, ortaya çıkan kanun anlayışı biraz farklı olabiliyor. Hadi gelin, birlikte bakalım, geçici ve süreli kanun nedir, ne işe yarar, neden hayatımızda varlar ve niye zaman zaman daha kısa ömürlüdürler?

Geçici Kanunlar: “Sonsuza Kadar Değil, Sadece Bir Süreliğine!”

Geçici kanun dediğimiz şey, süresiz bir çözüm arayan, ama sınırlı bir vadesi olan bir kahramandır. Mesela bir kriz durumu, olağanüstü bir hal ya da hızlıca çözülmesi gereken bir problem çıkarsa, işte devreye girer! “Tamam, çözüm lazım! Ama sadece şu kadar süreyle, sonra eski düzenimize dönelim!” diye bağıran bir kanundur. Bu kanunlar, adeta aceleye getirilmiş bir akşam yemeği gibi, hızlıca hazırlanıp, bir anda kaybolurlar.

Kadınlar bu tarz kanunları bir “ilişki temalı çözüm” olarak görebilirler. Örneğin, evdeki dağınıklığı toplamak için "5 dakika kuralı" koymak, herkesin rahatça yaşadığı alanı düzenlemek gibi. Bu kısa süreli düzenlemeler genellikle 'evet, ben çözüme ulaşmak istiyorum, ama ne kadar kalıcı olduğunu da sorgulamıyorum' şeklinde olur. Bir süre sonra, ne zaman ki dağınıklık eski haline döner, o zaman geçici çözüm de sona erer! Geriye kalan sadece temiz bir oda ve bir yığın kanun!

Erkeklerse buna çok daha stratejik yaklaşabilirler: “Yani ne kadar süre geçici? En azından bu 3 saat içinde düzeni sağlarım, değil mi? Sonra bu geçici çözümü ileriye dönük bir büyük adım olarak planlayabilirim.” Heh, işte bu noktada işler biraz daha karmaşıklaşabilir! Geçici çözümler erkeklerin gözünde adeta "ilk seviye bir başarı" gibidir. Kısa sürede yapılacak bir işte ilk adımı atmak, geri dönüşlerde pek de uzun vadeli planlar yapılmamakta… Evet, işte geçici kanunlar bazen hayatı daha da karmaşık hale getirebilir.

Süreli Kanunlar: “Vade Geldi, Gitme Zamanı!”

Süreli kanunlar ise biraz daha uzun vadeli bir çözüm sunar. Bir kere belirli bir süreyle gelir ve o süre bittiğinde, hiç bir şekilde uzatılamaz. Yani “gerçekten zaman sınırlı” ve herkesin önceden bildiği bir şey! Kadınların gözünde süreli kanunlar, daha çok ilişkilerdeki ‘Beni anladın mı? İşte bu! 3 gün izin veriyorum, sonrasında sen de kendi yoluna gitmelisin’ gibidir. Ama biraz da insanın içini ısıtan bir şeydir! "Bunu birkaç günlüğüne yapacağım, çünkü şu an ihtiyacım var!" Modunda bir yaklaşım içerir.

Erkeklerse süreli kanunları genellikle böyle görür: “Bunu yaparım ama bir sınır var. Yani işin içinden çıkmak için acele etmem gerek, çünkü eğer fazla devam edersem, daha da karmaşıklaşacak.” İşte süreli kanunlar da bir anlamda stratejik bir planın parçası olarak uygulanır. Düşünsenize, vergi indirimleri, kısa süreli kampanyalar ya da belirli bir tarihe kadar yapılması gereken işlemler… Hepsinde bir süreli bitiş noktası vardır. Ve işler değişir!

Tabii kadınlar da bu süreli kanunları rahatlıkla esnek bir şekilde uygulayabilirler, ama "bunu istemiyorum, onu istiyorum!" gibi küçük değişikliklerle, süreyi uzatabilirler. Zamanla, o “süreli kanun” da kendine yeni bir hikaye bulur!

Geçici ve Süreli Kanunların Farkı: Tam da O An!

Şimdi gelelim ikisinin farkına… Aralarındaki ince farkı kimse kolay kolay fark edemez! Geçici kanunlar ile süreli kanunlar arasındaki temel fark şu: birincisi "Ben hemen işimi hallederim ve giderim!", ikincisi ise "Bir süre buradayım ve o süreyi en iyi şekilde değerlendireceğiz!" şeklinde kendini belli eder.

Kadınlar “süreli kanunları” bazen daha duygusal ve empatik bir şekilde uygularken, erkekler onları adeta bir görev gibi yerine getirmeyi tercih edebilirler. Ama her ikisi de zamanı iyi kullanma çabasında, aynı hedefe ulaşmaya çalışırken.

Forumda Bunu Konuşalım!

Peki, forumdaşlar, bu geçici ve süreli kanunlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Hangi tür kanunlar sizin hayatınızı daha çok etkiler? Gerçekten, kısa süreli çözümler mi yoksa planlı, süreli çözümler mi daha etkili? Hepimizin hayatında mutlaka karşımıza çıkmıştır. Kendi deneyimlerinizi bizimle paylaşın, belki birlikte bir “yeni kanun” çıkarabiliriz!

Hadi bakalım, ne dersiniz, yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum! Yorumlarda, kanunların ne kadar kısa sürede değişebileceğini tartışalım, belki de bir sonraki geçici kanunumuz sizin yazdığınız yorum olabilir!