Engelli öğretmen çift birbirlerine verdikleri takviyeyle örnek oluyor

Pinar

Global Mod
Global Mod
SAMSUN (AA) – Samsun‘da serabral palsi hastası Oğuz Kul (41) ile yüzde 90 görme manisi eşi Canay Kul (37) birbirlerine takviye olarak hayat güçleriyle öğrencilerine rol model oluyor.

Pürüzlerinin getirdiği zorlukları tek tek aşarak eğitimlerini muvaffakiyetle tamamlayan ve öğretmen olan Kul çifti, farklı okullarda muvaffakiyetle nazaranv yapıyor.

Öğrencileri tarafınca fazlaca sevilen Oğuz ve Canay Kul çifti, mahzurlarına karşın ortaya koydukları azim, öz inanç ve çalışkanlıklarıyla etraflarından takdir topluyor.

Şehit Ahmet Altınoğlu İmam Hatip Lisesi Rehber Öğretmeni Oğuz Kul ile Canik Mesleksel Teknik Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Canay Kul, öğrencilerine kendi hayatlarında yaşadıkları zorluklardan da bahsediyor.

Oğuz Kul, AA muhabirine eşi ile 10 yıllık son derece memnun bir hayatları olduğunu belirtti.

Pürüzlerinin öğrencilerine eğitim vermeye mahzur olmadığını söyleyen Oğuz Kul, mesleklerini fazlaca sevdiklerini vurguladı.

Hayattaki en büyük destekçisinin eşi olduğuna işaret eden Kul, şöyleki devam etti:

“İkimizin mahzur tipleri birbirinden farklı. Canay az görür. Ben de bedensel engelliyim. hayatın görme noktalarında ben Canay’a, ömrün daha pratik bedensel aktivite gerektiren noktalarında Canay bana yardımcı oluyor. Örnek veriyorum, havaalanına gidiyoruz. Biliyorsunuz biroldukca numaralar, yazılar var. Görme noktasında ben yardımcı oluyorum. İçeri girdiğimizde de bedensel aktivite gerektiriyorsa Canay bana yardımcı oluyor, bu biçimde bir sinerji ve bütünleşme halinde gidiyor hayat.”

Eşi ile tanışma hikayesine de anlatan Kul, “Eşimin toplumsal medya hesabında okuduğu bir kitabı gördüm. Aslında kitabı epey âlâ biliyorum lakin hani oradan yakalayabilir miyim diyerek kitap hakkında fazlaca güzel bildiğim soruları Canay’a sormaya başladım. Soruları sormaya devam edince yol bizi buraya kadar getirdi. İtiraf ediyorum o kitabı ben biliyordum.” dedi.

“Engel olunca beşerde ‘yapamazsın, edemezsin’ üzere bakıyorlar”

Canay Kul ise Erzincan’da doğduğunu ve görme mahzurundan dolayı tabiplerin da tavsiyesiyle babasının daha büyük kente tayin olduğunu belirterek, “İzmir’e tayin olduk. Bütün tahsil hayatımı İzmir’de geçirdim. Liseden daha sonra konservatuvar imtihanlarına girdim. Ege Üniversitesi Türk Müziği Konservatuarı Ses Eğitimi Kısmı’nda okudum. Pürüz olunca beşerde yapamazsın, edemezsin üzere bakıyorlar. Formasyon aldım ve birinci girdiğim KPSS ile bir yıl ortasında atandım.” diye konuştu.

“Kitaplar üzerinden konuşurken onun vasıtasıyla ilgimiz ilerledi. Ben meskenin ortasındaki işleri daha epey yapıyorum, meskene daha fazlaca yargıcım. Dışarda da Oğuz daha epeyce yardımcı oluyor. Bir yere gidilecek, bir şeyler alınacak o hususta yardım ediyor. Meskende daha fazlaca bedensel aktivite gerekiyor. Dışarıda görme ile ilgili fazlaca daha fazla şey var. Herkes kadar sıkıntımız oluyor.”

AA / Veysel Altun – Son Dakika Haberleri