Edirne Araştırmaları Çalıştayı başladı

Pinar

Global Mod
Global Mod
İSTANBUL (AA) – Trakya Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen Edirne Araştırmaları Çalıştayı başladı.

Edirne Valisi Ekrem Canalp, Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezinde düzenlenen çalıştayın açılışında, Edirne’nin tarihi ve kültürel manada hayli güçlü bir kent olduğunu söylemiş oldu.

Edirne’yi, Prof. Dr. Süheyl Ünver’in, “Her şey biter Edirne bitmez” kelamının fazlaca düzgün anlattığını belirten Canalp, “Gerçekten de bu bu biçimde. Ben de 3 yıllık valilik müddetim boyunca bu kelamın her geçen gün birazcık daha gerçeklik kazanmış olduğunu yaşayarak bakılırsabiliyorum. Edirne her şeyiyle Türkiye’de de dünyada da çeşitlilik açısından örnek bir kenttir. Edirne’de ne ararsanız var. Elinizi atmış olduğunuz her yerden tarih fışkırıyor.” dedi.

Canalp, İstanbul Üniversitesiyle yapılan çalışmaların heyecan verici olduğunu söz etti.

İki üniversitenin kurumsal bir bağının olduğunu belirten Canalp, “İstanbul Üniversitesi, Türkiye’nin en esaslı, tarihî manada en derin üniversitedir. Bizim Trakya Üniversitemizin de doğuşunun yerleriyle ve akademik geçmişiyle ham unsuru olan bir üniversitedir. İstanbul Üniversitesiyle Edirne’nin, Trakya Üniversitesinin ve Edirne’nin resmi kurumlarının yapmış olduğu bu çalışmalar da Edirne vizyonunun geleceğe taşınmasında fazlaca değerlidir.” diye konuştu.

TBMM Bayan Erkek Fırsat Eşitliği Komitesi (KEFEK) Lideri ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal da çalıştayın İstanbul Üniversitesiyle iş birliğinde düzenlenmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, programın epey daha değerli projelere vesile olacağına inandığını söylemiş oldu.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise Edirne’nin pozisyonu ve 8 bin 300 yıllık bilinen tarihiyle epeyce değerli bir yer olduğunu belirtti.

Edirne’nin yetiştirdiği evlatlar olarak Edirne’yi kendilerine sıkıntı edindiklerini tabir eden Tabakoğlu, “İstanbul Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Ak ile Edirne’yi daha yeterli anlamak, günümüzün Edirne’sini daha güzel nasıl ileriye götürebiliriz diye düşündük. Sonların flulaştığı, Balkan ülkelerin tekrar huzursuzlaştığı bu ortamda Edirne’ye düşen nazaranv nedir bu açıdan biraz daha ilerlemek isteriz. Eski misyonunu, Fatih’in doğup büyüdüğü o ruhu tekrar açığa çıkartabilir miyiz diye çalışmalar içerisindeyiz. Kendisine teşekkür ediyorum.” dedi.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak da üniversite olarak serhat kenti Edirne’yle ve Edirne’nin sembolü haline gelmiş olan Trakya Üniversitesiyle kadimi ve daimi bir irtibat içerisinde olduklarını söylemiş oldu.

Edirne’nin tanıtılıp geliştirilebilecek bir fazlaca tarafı olduğunu belirten Ak, şöyleki konuştu:

“İki üniversitenin öncü araştırmacılarını bir ortaya getirerek bunu bir akademik platformda müzakere etmek, ondan sonrasında burada ortaya çıkabilecek hususları birbirini bütünleyecek biçimde bir iş planına dönüştürmek bizim ana gayemiz oldu. Bu program her ne kadar çalıştay olsa da bu bile burada lisana getirilen mevzular her biri proje aktifliği içerisinde.

Çok bedelli üniversitemizin gelecek senelera hazırlanmasında ve planlamasını yapması manasında İstanbul Üniversitesi geniş akademik grubuyla her vakit Trakya üniversitesiyle iş birliğine açık olduğunu ve tabi ki Edirne’nin hizmetinde olduğunu belirtmekten büyük bir memnunluk duyuyorum.”

Konuşmaların akabinde çalıştay, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Tarım’ın moderatörlüğündeki birinci oturumla başladı.

Çalıştaya Edirne Cumhuriyet Savcısı Mustafa Çakmak, kurum müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

AA / Gökhan Balcı – Son Dakika Haberleri